Κόσμος|10.09.2026 11:55

Επαφές Μπάρακ με Ερντογάν και Φιντάν: «Η συμμαχία δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη»

Newsroom

Ο Αμερικανός πρέσβης και ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής Ντάρελ Ίσα, είχαν συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Η παρουσία του Ίσα δίνει στις επαφές και κοινοβουλευτική διάσταση, σε μια περίοδο που η Άγκυρα επιδιώκει την επιστροφή της στο πρόγραμμα F-35. Η υπόθεση συνδέεται με τους αμερικανικούς νομοθετικούς περιορισμούς λόγω των ρωσικών S-400 και τις αντιδράσεις στο Κογκρέσο. Ωστόσο, δεν έχει δημοσιοποιηθεί στοιχείο που να επιβεβαιώνει ότι τα F-35 συζητήθηκαν στις συγκεκριμένες συναντήσεις.

Μήνυμα για την ισχύ των αμερικανοτουρκικών σχέσεων έστειλε ο Τομ Μπάρακ μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας ότι «η συμμαχία δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη». Οι επαφές του Αμερικανού πρέσβη και του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Ντάρελ Ίσα με την τουρκική ηγεσία πραγματοποιήθηκαν χωρίς αναλυτική δημόσια ενημέρωση για όσα συζητήθηκαν.

Ο Ερντογάν δέχθηκε τον Μπάρακ στο προεδρικό μέγαρο την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα υποδέχθηκε τον Ίσα και τη σύζυγό του. Η τουρκική Προεδρία δημοσίευσε χωριστές, σύντομες ανακοινώσεις για τις δύο υποδοχές, περιοριζόμενη στην αναφορά των συμμετεχόντων και του τόπου των συναντήσεων.

Ο Μπάρακ, από την πλευρά του, τόνισε τους δεσμούς των δύο χωρών ως συμμάχων στο ΝΑΤΟ, οικονομικών εταίρων και φίλων. Ανέφερε ότι η συνάντηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή τους στην περιφερειακή ασφάλεια και την οικονομική συνεργασία, χωρίς να ανακοινώσει συγκεκριμένες συμφωνίες ή αποφάσεις. Συνέδεσε, μάλιστα, το μήνυμά του με τα 250 χρόνια από την αμερικανική ανεξαρτησία και την επικείμενη συμπλήρωση ενός αιώνα διπλωματικών σχέσεων.

Είχε προηγηθεί, στις 8 Σεπτεμβρίου, η συνάντηση των Μπάρακ και Ίσα με τον Χακάν Φιντάν. Και σε αυτή την περίπτωση, η επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την υποδοχή, χωρίς να παραθέσει ατζέντα. Η Συρία και το Ιράκ αναφέρονται στην ιδιότητα του Μπάρακ ως ειδικού προεδρικού απεσταλμένου για τις δύο χώρες, όχι ως επιβεβαιωμένα θέματα της συζήτησης.

Χακάν Φιντάνειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν