Πολιτική|19.10.2026 19:42

Τι πυροδοτεί τη νέα σύγκρουση κυβέρνησης και ΕΛΑΣ: Η «γαλάζια» στρατηγική απέναντι στον Τσίπρα

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να συσπειρώσει ένα ακροατήριο που δεν θέλει περιπέτειες θα επιχειρήσουν από το Μαξίμου στο δρόμο προς τις κάλπες, εντείνοντας τα πυρά προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Οι «γαλάζιοι» θα επιχειρήσουν να μιλήσουν σε αυτό που κάποτε αποτελούσε το λεγόμενο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και στο πλαίσιο αυτό - με αφορμή το κλίμα που επικρατεί στη Γαλλία - έχουν εντείνει τις αναφορές στην περίοδο του 2015.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «φωτογράφισε» σήμερα - χωρίς να τον κατονομάσει- τον Αλέξη Τσίπρα. Ειδικότερα σημείωσε πως σε μία εποχή που πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα κοινωνικής αναταραχής «η Ελλάδα παραμένει μια χώρα πυλώνας σταθερότητας». Και συμπλήρωσε «όταν βλέπουμε αυτές τις εικόνες οφείλουμε να δώσουμε μία δέσμευση ρητή: η Ελλάδα δεν θα ξαναγυρίσει ποτέ πίσω στις εποχές της μεγάλης κοινωνικής αναταραχής, στις εποχές των λαϊκιστών που κάποιοι μας έταζαν ότι μπορούν, «με έναν νόμο και με ένα άρθρο» να σκίζουν μνημόνια».

Αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης εξαπέλυσε βέλη προς το κόμμα ΕΛΑΣ για δηλώσεις στελεχών του, ενώ αιχμηρές ήταν οι αναφορές στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των αλλαγών στους ποινικούς κώδικες και όχι μόνο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως «άλλο πράγμα να καλείς κάποιον, ως κόμμα, να συμμετέχει σε μια διαδήλωση και είναι άλλο να λες, όπως είπε ένα στέλεχος, πρώην επικεφαλής νομίζω της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έχει πάει στο κόμμα του κυρίου Τσίπρα «και στα δικά μας» με βάση τις εικόνες που είδαμε στη Γαλλία». H αναφορά αυτή αφορούσε σχόλιο του Πάνου Λαμπρινίδη για τις μαθητικές κινητοποιήσεις στη Γαλλία και σε άλλες χώρες και το ενδεχόμενο το Νοέμβριο μαθητές και φοιτητές να βγουν στους δρόμους (κάνοντας αναφορά σε προβλήματα όπως το στεγαστικό και η ακρίβεια).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε «μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Διαχρονικά, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού χώρου αυτού επένδυε στο μπάχαλο και νομίζω ότι κάποιοι, όπως φαίνεται από αυτές τις δηλώσεις που ελπίζω να απομονωθούν, συνεχίζουν να επενδύουν στο μπάχαλο και στο χάος». Συμπλήρωσε «έχει ειπωθεί γλαφυρά από την κυρία Αχτσιόγλου στο παρελθόν, νομίζω είναι κάτι που εκφράζει τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ότι «η κανονικότητα δεν είναι ποτέ ευκαιρία για την Αριστερά». Ελπίζω να έχουν αλλάξει μυαλά και να βγουν να καταδικάσουν τέτοιες δηλώσεις, διαχωρίζοντας την ειρηνική διαμαρτυρία από το μπάχαλο, το χάος και τα επεισόδια που βλέπουμε σε άλλες χώρες».

Ξέσπασε νέα εστία αντιπαράθεσης

Βέλη εξαπέλυσε χθες η εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.Α.Σ. Θεώνη Κουφονικολάκου λέγοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν καταδίκασε αμέσως, ως όφειλε θεσμικά, τη δολοφονική νεοναζιστική επίθεση στην Ελευσίνα». Συνέχισε την κριτική, λέγοντας «πως σκόπιμα δεν αντιδρά στην απόφαση ορισμένων εταιρειών δημοσκοπήσεων να περιλαμβάνουν στις μετρήσεις τους τον Ηλία Κασιδιάρη, παρόλο που ως γνωστόν το κόμμα του οποίου ηγείται δεν έχει δικαίωμα να κατέλθει στις εκλογές. Ποιον εξυπηρετεί άραγε αυτή η παρατυπία;».

Σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε προηγούμενη τοποθέτησή του και είπε πως «η απάντηση που έδωσα καταδικάζει, όχι μία, παρά πάνω από μία φορές, κάθε ενέργεια εν προκειμένω μια απόπειρα ανθρωποκτονίας και κάθε αντίστοιχη εγκληματική ενέργεια, χωρίς αστερίσκους».

Παράλληλα απαντώντας στο δεύτερο μέρος της ερώτησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως «το αν θα συμμετέχει ή όχι κάποιος στις εκλογές δεν το αποφασίζει η Κυβέρνηση, ούτε η Βουλή. Το αποφασίζει ο Άρειος Πάγος. Αλλά αρχικά η εκτελεστική εξουσία εισηγείται νομοθετικές διατάξεις ή τροπολογίες, η Βουλή τις ψηφίζει και η Δικαιοσύνη αποφασίζει». Σημείωσε πως «η επίμαχη διάταξη, δυνάμει της οποίας αποφάσισε ό,τι αποφάσισε στο παρελθόν ο Άρειος Πάγος -και θα δούμε τι θα αποφασίσει τώρα- όπως εκείνος πιστεύει, όπως η Δικαιοσύνη πιστεύει, δεν είχε υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το παλιό κόμμα του κυρίου Τσίπρα. Τώρα έχει αλλάξει όνομα. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κύριος Τσίπρας είναι άλλος. Αυτή είναι η ταμπακέρα».

πρωθυπουργόςΕλληνική Αριστερή Συμπαράταξηεκλογέςκυβέρνησηειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΝΔΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκης