Πολιτική|03.06.2019 12:24

Αποτελέσματα εκλογών 2019: Ποια «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ άντεξαν και ποια χάθηκαν

Newsroom

Τέσσερις από τους οκτώ δήµους οι οποίοι διοικούνταν από δηµοτικές Αρχές υποστηριζόµενες από τον ΣΥΡΙΖΑ σε δήµους στους οποίους η αναµέτρηση έφτασε στον δεύτερο γύρο άλλαξαν τελικά χέρια χθες, γκρεµίζοντας βασικά «κάστρα» του ΣΥΡΙΖΑ στην πρωτεύουσα.

Αντίθετα, πιο ανθεκτικοί εµφανίστηκαν οι δήµαρχοι σε τέσσερις άλλες πόλεις της Περιφέρειας Αττικής, καταφέρνοντας να κρατήσουν το προβάδισµα έναντι των αντιπάλων τους, ακόµα και αν σε ορισµένες περιπτώσεις η µάχη δινόταν ψήφο µε ψήφο.

Σε µία από τις µεγαλύτερες αναµετρήσεις της Αττικής, αυτήν στον Δήµο Αγίας Παρασκευής, ο νυν δήµαρχος Γιάννης Σταθόπουλος ηττήθηκε από τον Βασίλη Ζορµπά, ο οποίος µε ενσωµατωµένο το 96,6% των εκλογικών τµηµάτων προηγούνταν του αντιπάλου του µε ποσοστό 55,5%. Μάχη ψήφο µε ψήφο έδινε σχεδόν µέχρι το τέλος της καταµέτρησης ο δήµαρχος Αιγάλεω Δηµήτρης Μπίρµπας.

Αργά χθες το βράδυ και ενώ απέµενε η καταµέτρηση σε ένα και µοναδικό εκλογικό τµήµα, ο νυν δήµαρχος εµφανιζόταν να τερµατίζει δεύτερος µε ποσοστό 49,91% από τον αντίπαλό του και υποστηριζόµενο από τη Ν∆ Ιωάννη Γκίκα, ο οποίος προηγούνταν µε ποσοστό 50,09%. Χέρια άλλαξε και ο Δήµος Ζωγράφου, όπου ο Β. Θώδας, µε ενσωµατωµένο το 96% των ψήφων, υπερίσχυε της νυν δηµάρχου Σταµατίας Καφατσάκη-Βλάχου, η οποία υποστηριζόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, µε ποσοστό 51,15% έναντι 48,85%.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια η µάχη τελείωσε νωρίτερα από τους υπόλοιπους δήµους, µε την ήττα του νυν δηµάρχου Αριστ. Βασιλόπουλου (44,7%) από τον Ιωάννη Βούρο, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό 55,2%.

Στον αντίποδα, την εµπιστοσύνη τους στο νυν δήµαρχο Σίµο Ρούσσο φαινόταν να ανανεώνουν οι κάτοικοι του Χαλανδρίου, αναδεικνύοντάς τον για ακόµη µία θητεία επικεφαλής του δήµου µε ποσοστό 52,7%, µε ενσωµατωµένο το 97,4% των ψήφων. Ο αντίπαλός του, Γ. Κουράσης, συγκέντρωνε ποσοστό 47,3%. Σκληρή µάχη, αλλά µε νικηφόρο αποτέλεσµα για τον νυν δήµαρχο δόθηκε στον Βύρωνα, όπου ο υποστηριζόµενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Ακης Κατωπόδης διατήρησε τα ηνία του δήµου µε ποσοστό 50,37% έναντι του Χρ. Γώγου της Ν∆, ο οποίος συγκέντρωσε το 49,63% των ψήφων. Κερατσίνι - Πέραµα. Ανθεκτικοί στην πίεση των αντιπάλων τους εµφανίστηκαν και οι δύο δήµαρχοι δήµων της Αντιπεριφέρειας Πειραιά, οι οποίοι υποστηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατάφεραν να επικρατήσουν.

Συγκεκριµένα, στον Δήµο Κερατσινίου - Δραπετσώνας ο Χρ. Βρεττάκος επικράτησε άνετα µε ποσοστό 66,68% του αντιπάλου του Παν. Διαλινάκη που συγκέντρωσε το 33,3% των ψήφων (ενσωµάτωση 98,6%). Αντίστοιχα και στο Πέραµα ο νυν δήµαρχος Ιωάννης Λαγουδάκης διατήρησε τα ηνία στον δήµο µε ποσοστό 54,2% έναντι του αντιπάλου του, Ιωάννη Λαγουδάκου, που συγκέντρωσε το 45,79% των ψήφων (ενσωµάτωση 97,9%).

«Γαλάζια» επικράτηση σε 6+1 περιφέρειες

Μπλε βάφτηκαν οι Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, όπου οι υποψήφιοι της Νέας Δηµοκρατίας κατάφεραν να εκθρονίσουν τους τρεις εν ενεργεία περιφερειάρχες. Στη Δυτική Ελλάδα, ο «γαλάζιος» Νεκτάριος Φαρµάκης πέτυχε να κρατήσει την πρώτη θέση της περασµένης Κυριακής ανεβάζοντας το ποσοστό του από το 36,96% στο 55,43 σε ενσωµάτωση αποτελεσµάτων που πλησίαζε το 54%.

Ο Απόστολος Κατσιφάρας, που είχε µείνει στο 32,93% στον πρώτο γύρο, ανέβηκε αρκετά, αλλά έµεινε στο 44,57%. Η ∆υτική Ελλάδα πέτυχε συµµετοχή περίπου 46% από πλευράς εκλογών, σε αντίθεση µε τις άλλες δύο όπου έµεινε κάτω από το 40%. Στην Πελοπόννησο, ο υποψήφιος περιφερειάρχης και απερχόµενος δήµαρχος Καλαµάτας, Παναγιώτης Νίκας, είχε µείνει στη δεύτερη θέση µε 33,6% έναντι 34,09% του εν ενεργεία περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, αλλά κατάφερε να κάνει την ανατροπή. Ο κ. Νίκας έφθανε σε ποσοστό 53,16% έναντι 46,84% του αντιπάλου του σε ενσωµάτωση αποτελεσµάτων περίπου 61%.

Στα Ιόνια Νησιά, η εκλεκτή της Ν∆ Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου υπερδιπλασίασε το ποσοστό της από 29,49% στον πρώτο γύρο σε 59,72% χθες, καταφέρνοντας, προφανώς, να προσπορισθεί αρκετές ψήφους από εκείνες που έλαβε στον πρώτο γύρο ο «γαλάζιος» αντάρτης Σπ. Σπύρου.

Ο νυν περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στηριζόµενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, έµεινε στο 40,28% έχοντας ξεκινήσει από το επίσης χαµηλό 22,15% της πρώτης Κυριακής. Στη µοναδική αµφίρροπη αναµέτρηση µεταξύ αυτών που δόθηκαν χθες, ο νυν περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Χρήστος Μέτιος, που είχε την επίσηµη στήριξη της Ν∆, έδωσε µάχη µε τον «γαλάζιο αντάρτη» Χριστόδουλο Τοψίδη. Με καταµετρηµένο το 65% των εκλογικών τµηµάτων είχε καταφέρει να κερδίσει ένα σταθερό προβάδισµα 51,9% έναντι 48,1% του συνυποψηφίου του.

Ο κ. Μέτιος είχε αναδειχθεί στο «τιµόνι» της περιφέρειας µε ενδοπαραταξιακή διαδικασία τον Οκτώβριο του 2016, στη θέση του εκλιπόντος περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Ο αντίπαλός του, ο 46χρονος επιχειρηµατίας Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιµελητηρίου Εβρου και του Περιφερειακού Επιµελητηρίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, είχε αναδειχθεί δεύτερος στον πρώτο γύρο των εκλογών, σε απόσταση σχεδόν 4 µονάδων από τον κ. Μέτιο (30,61% έναντι 34,36%). «Εµφύλιος» Στον «γαλάζιο εµφύλιο» που πήρε τη µορφή πραγµατικής «ναυµαχίας» στα νερά του Βόρειου Αιγαίου, ο «αντάρτης» Κωνσταντίνος Μουτζούρης επικράτησε µε ποσοστό άνω του 55% της επίσηµης υποψήφιας της Ν∆ και σηµερινής περιφερειάρχου, Χριστιάνας Καλογήρου.

Η κινητοποίηση του κοµµατικού µηχανισµού σε υψηλότατο επίπεδο, που έφτασε µέχρι τις απανωτές επισκέψεις του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λέσβο για τη στήριξη της κυρίας Καλογήρου, δεν έφτασε για να της χαρίσει την επανεκλογή. Ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και σηµερινός πρύτανης του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής, Κ. Μουτζούρης, που κατήλθε ως ανεξάρτητος, αλλά πέτυχε να συσπειρώσει γύρω του τµήµα του κοµµατικού µηχανισµού στα νησιά, κατάφερε αρχικά να «πλασαριστεί» δεύτερος στον α’ γύρο, υπερισχύοντας των υποψηφίων του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ, και τελικά να κερδίσει καθαρά στον β’ γύρο. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο υποστηριζόµενος από τη Ν∆ Φάνης Σπανός πήρε 52% και επικράτησε του Απόστολου Γκλέτσου.

Τα βόρεια προάστια «ψήλωσαν» τον Πατούλη

Πανοµοιότυπα από πλευράς ποσοστών µε εκείνα του Δήµου Αθηναίων είναι εκείνα της Περιφέρειας Αττικής, που ανέδειξε νέο περιφερειάρχη τον Γιώργο Πατούλη µε ποσοστό 65,9%. Η συµµετοχή των ψηφοφόρων µειώθηκε από το 58,86% την πρώτη Κυριακή στο 40,92%, µε αποτέλεσµα η αποχή να διαµορφωθεί περίπου στο 60%, δηλαδή χαµηλότερα από του κεντρικού δήµου.

Ο συνολικός αριθµός των ψηφοφόρων µειώθηκε από τους 1.714.528 του πρώτου γύρου στους 1.076.142 στον δεύτερο. Παρά την απώλεια των σχεδόν 650.000 ψηφοφόρων, ο κ. Πατούλης κατάφερε να αυξήσει τις δικές του ψήφους από τις 600.041 της πρώτης Κυριακής στις 704.000 (στο 97,27% των ψήφων) κλείνοντας µε ποσοστό 65,9%.

Η Ρένα Δούρου κατάφερε επίσης να αυξήσει τις δικές της ψήφους από 314.320 στον πρώτο γύρο στις 366.992 στον δεύτερο, αλλά έµεινε σε ποσοστό 34,1%. Ο κ. Πατούλης έδειξε τη µεγαλύτερη ισχύ του στον Βόρειο Τοµέα της Αθήνας, όπου κέρδισε το 71,26%, και στην Ανατολική Αττική, όπου ξεπέρασε επίσης το 70% (70,11%). Σχεδόν επτά στους δέκα ψηφοφόρους επέλεξαν Πατούλη και σε Δυτική Αττική (67,28%), στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων (67,12%), στη Νότια Αθήνα (66,76%) και στον Κεντρικό Τοµέα (64,5%) που περιλαµβάνει τον Δήµο Αθηναίων και τους όµορους σε αυτόν.

Τα χαµηλότερα ποσοστά πέτυχε ο νέος περιφερειάρχης στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά (61,97%) και στη Δυτική Αθήνα (57,58%), όπου η κυρία Δούρου αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές διατήρησαν τις δυνάµεις τους. Πριν από τις 9 το βράδυ, ο κ. Πατούλης εµφανίσθηκε στο κεντρικό περίπτερο της παράταξής του και πραγµατοποίησε οµιλία στην οποία εµφανίσθηκε ενωτικός. Τόνισε ότι ξεκινά µια νέα ηµέρα για την Αττική και ανέφερε: «∆εν θα σας απογοητεύσουµε, θα δουλέψουµε νυχθηµερόν για την Αττική µας. Να πάµε µπροστά. Να κάνουµε αυτόν τον ευλογηµένο τόπο κάθε µέρα καλύτερο. Θα επιστρέψει στην Αττική το χαµόγελο και η υπερηφάνεια. Θα δουλέψουµε µε σχέδιο και σκληρή δουλειά. Η Αττική δεν έχει άλλο χρόνο για χάσιµο. Σήµερα δεν νίκησε µόνο η παράταξή µας. Νίκησε η ενότητα. Γκρεµίσαµε τις διαχωριστικές γραµµές που κάποιοι πήγαν να βάλουν ανάµεσά µας. Η µεγαλύτερή µου φιλοδοξία είναι να µπορώ να σας κοιτάζω στα µάτια τα επόµενα χρόνια». Επίσης, ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στήριξη που του προσέφερε η Νέα ∆ηµοκρατία.

Περιφέρεια ΑττικήςΔημοτικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαεκλογές 2019