Πολιτική|05.11.2026 10:58

Από μηχανής… Βελόπουλος για την κυβέρνηση: Ο τρίτος «παίχτης» και οι 5 στόχοι

Γιάννης Αλμπάνης

Τη στιγμή που κλιμακώνεται η μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης-ΕΛΑΣ για τη διαφθορά, η παρέμβαση ενός τρίτου «παίχτη» δημιουργεί νέα δεδομένα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διαβιβάστηκε χτες στη Βουλή δικογραφία για τον Αλέξη Τσίπρα σχετικά με την υπόθεση των Ποινικών Κωδίκων του 2019. Η δικογραφία που αφορά τα αδικήματα της δωροληψίας και της παράβασης καθήκοντος, σχηματίστηκε μετά από μηνυτήρια αναφορά του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου τον περασμένο Ιούλιο. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη ο οποίος είχε κατηγορήσει τον Αλέξης Τσίπρα ότι είχε χρηματιστεί για να ψηφίσει τους Ποινικούς Κώδικες.

To timing

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η διαβίβαση της δικογραφίας είχε… εξαιρετικό timing αφού συνέπεσε με την επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα ακριβώς για το ζήτημα των Ποινικών Κωδίκων. O πρωθυπουργός έθεσε τον ερώτημα στον πρόεδρο της ΕΛΑΣ για ποιον ξεπλήρωσε γραμμάτια κρατώντας τη Βουλή ανοιχτή το 2019 προκειμένου να ψηφιστούν οι Ποινικοί Κώδικες. Ο Τσίπρας που αποκάλεσε το Μητσοτάκη αρχιερέα της διαφοράς, κάλεσε τον πρωθυπουργό να δώσει ονόματα και διευθύνσεις για να στηρίξει τις κατηγορίες του. Αλλιώς, να σωπάσει.

Η δικογραφία

Απαρχή της δικογραφίας που διαβιβάστηκε τώρα στη Βουλή, ήταν οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη τον Ιούλιο. «Καταγγέλλω δημόσια τον Τσίπρα ότι πήρε λεφτά για να ψηφίσει τους Ποινικούς Κώδικες», είχε δηλώσει τότε ο υπουργός Υγείας. Ο Άδωνις στήριξε τον ισχυρισμό του σε δηλώσει του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη, ο ίδιος ο Κοντονής είχε δηλώσει: «Δεν μίλησα ποτέ για χρηματισμό. Μίλησα για διαπλοκή. Το έχω πει τουλάχιστον σε 15 συνεντεύξεις μου και το επαναλαμβάνω».

Μετά τη δήλωση Κοντονή, ο Άδωνις Γεωργιάδης αναδιπλώθηκε, σημειώνοντας: «Δεν είπε για χρήματα ο κος Κοντονής, ναι, αλλά όταν λες διαπλοκή τι ακριβώς εννοείς; Δηλαδή, αντάλλαγμα - οκ, εγώ ως αντάλλαγμα θεωρώ τα χρήματα».

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση των Ποινικών Κωδίκων έχει αρχειοθετηθεί δύο φορές από τη Δικαιοσύνη, μιας και δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία.

Βοήθεια στη ΝΔ

Ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει τελικά η ΝΔ στη Βουλή, η δικογραφία Βελόπουλου παρέχει σημαντική βοήθεια στην κυβέρνηση:

  • Πρώτον, δίνει συνέχεια στη συζήτηση για τους Κώδικες.
  • Δεύτερον, ενισχύει τους ισχυρισμούς Μητσοτάκη.
  • Τρίτον, δίνει την αίσθηση ενός δεξιού μετώπου απέναντι στον Τσίπρα, το οποίο ανακαλεί στη μνήμη το παλιό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Οι στόχοι του Μαξίμου

Από την πλευρά του, το Μαξίμου μέσα από την αντιπαράθεση για τους Ποινικούς Κώδικες έχει πέντε βασικούς στόχους:

1. Να απομακρύνει τη δημόσια συζήτηση από τις σημερινές υποθέσεις διαφθοράς οι οποίες κάνουν μεγάλη ζημιά στην κυβέρνηση.
2. Να δώσει επιχειρήματα στους εκπροσώπους της ΝΔ για να απαντάνε (αλλάζοντας θέμα) στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης για τη διαφθορά.
3. Να «ροκανίσει» την πολιτική υπεροχή που έχει ο Τσίπρα στο ζήτημα της διαφθοράς.
4. Να επαναφέρει στο προσκήνιο μια «αντι-Τσίπρα» ατζέντα στην οποία διάκειται θετικά σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της Ακροδεξιάς.
5. Να πολώσει το πολιτικό σκηνικού, δεδομένου ότι η περιρρέουσα χαλαρότητα δεν ωφελεί τη ΝΔ.
Επομένως, θα έχουμε συνέχεια.

Κυριάκος Βελόπουλοςειδήσεις τώραΕλληνική Αριστερή ΣυμπαράταξηδιαφθοράκυβέρνησηΒουλή