Πολιτική|05.06.2019 09:21

ΚΙΝΑΛ: Ρίχνουν τους τόνους - Τέθηκε ακόμα και θέμα αλλαγής αρχηγίας

Φώφη Γιωτάκη

Στη διαφύλαξη της ενότητας και της ανάγκης να υπάρξει η µεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση εν όψει των βουλευτικών εκλογών προσβλέπουν στελέχη και βουλευτές του Κινήµατος Αλλαγής, παρά τις εσωκοµµατικές αναταράξεις από τη σύγκρουση Γεννηµατά - Βενιζέλου.

Λίγα 24ωρα µετά το ραντεβού που οδήγησε στην «αποχώρηση» του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το κλίµα παραµένει βαρύ, ωστόσο οι περισσότεροι στο ΚΙΝΑΛ είναι σαφές ότι επιλέγουν την αποκλιµάκωση της έντασης και τη γρήγορη επιστροφή στην προεκλογική µάχη. Ακόµη και οι «διαχρονικά» πολιτικοί φίλοι του κ. Βενιζέλου -φαίνεται ότι και µε δική του παρότρυνση- επιλέγουν να βάλουν τα σπαθιά στις θήκες είτε διότι δίνουν οι ίδιοι την προσωπική τους µάχη ως υποψήφιοι είτε γιατί εκτιµούν ότι πιθανή κατάρρευση του εκλογικού ποσοστού θα κλείσει οριστικά κάθε πιθανότητα ενίσχυσης του ρόλου του κόµµατος στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Είναι γεγονός ότι η κυρία Γεννηµατά, τόσο µε τη χθεσινή παρέµβαση στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Οµάδας όσο και µε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο Open αργότερα, φρόντισε να ρίξει τους τόνους και να εξηγήσει την επιλογή της. Αξιοσηµείωτο είναι ότι γραµµή «καταλλαγής», τουλάχιστον προ των εκλογών, έδειξε να ακολουθεί, µιλώντας στον ΣΚΑΪ, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όπως και το γεγονός ότι ούτε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ούτε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέστειλαν επιστολή προς τον πρόεδρο της Βουλής, µε την οποία να του γνωστοποιούν αλλαγές στην Κοινοβουλευτική Οµάδα.

Η συνεδρίαση

Σύµφωνα µε πληροφορίες, παρότι υπήρξαν ορισµένα στελέχη, όπως ο κ. Γρηγοράκος, που δεν απέφυγαν να θέσουν ακόµη και θέµα ηγεσίας, στη συνέχεια και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τάχθηκαν υπέρ της συστράτευσης µπροστά στην ανάγκη να δοθεί η εκλογική µάχη. Η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε µε την οµιλία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, η οποία µίλησε ανοιχτά για το συγκρουσιακό κλίµα που προκλήθηκε από το τετ α τετ µε τον κ. Βενιζέλο. Επέµεινε στην ανάγκη συµπόρευσης µε την Ανανεωτική Αριστερά και µε άλλες προοδευτικές δυνάµεις και κατέληξε λέγοντας ότι αυτόν τον πολιτικό συµβολισµό υπηρετεί η τοποθέτηση του Γ. Καµίνη στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

«Ανοίγουµε διάπλατα την πόρτα για να συµπαραταχθούν, να ενώσουν τη δύναµή τους µε το Κίνηµα Αλλαγής» τόνισε η Φώφη Γεννηµατά. «Αυτό σηµατοδοτούµε µε τις επιλογές µας. Η επιλογή µου για το ψηφοδέλτιο υπηρετεί αυτό τον στόχο. Εχει ξεκάθαρα πολιτικά και όχι προσωπικά κριτήρια. Θα κριθεί από τους πολίτες» τόνισε η κυρία Γεννηµατά και διευκρίνισε µε νόηµα: «Η ρήξη και η σύγκρουση δεν ήταν, δεν είναι ποτέ δική µου επιλογή. Εχω όµως και έχουµε την ευθύνη δύσκολων, αλλά αναγκαίων αποφάσεων. Σας θέλω όλους και πάντα και τώρα δίπλα στη πρώτη γραµµή της µάχης, για να πάµε µπροστά µε βάση το πολιτικό και εκλογικό µας σχέδιο.

Η εσωστρέφεια ρίχνει νερό στον µύλο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ». «Εµείς εκφράζουµε τον προοδευτικό χώρο στην Ελλάδα και τον θέλουµε ισχυρό» κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Ολοι όσοι πήραν τον λόγο (µεταξύ αυτών οι Α. Λοβέρδος, Λ. Γρηγοράκος, Γ. Μανιάτης, Φ. Σαχινίδης, Θ. Παπαθεοδώρου κ.ά.) άφησαν αιχµές κυρίως για τον χρόνο που επήλθε η ρήξη και συµφώνησαν ότι, παρά τις επιµέρους διαφωνίες, από την εποµένη ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία.

Ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος έδωσε τη µάχη στον της ∆ήµο Αθήνας, θέλησε να στείλει µήνυµα συστράτευσης στον κοινό αγώνα, τονίζοντας: «Ζήτησα από την ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής να µπω σε µη εκλόγιµη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ώστε να δώσω σε όλη την Ελλάδα την πολιτική µάχη για τη νίκη των ιδεών µας και για ένα λυτρωτικό αποτέλεσµα για τους ανθρώπους που στηρίζουν τα όνειρά τους στις ιδέες του προοδευτικού χώρου». Ο κ. Γερουλάνος διευκρίνισε ότι θα παραµείνει στο δηµοτικό συµβούλιο και υπογράµµισε ότι ανεξάρτητα από την όποια απόφαση πάρει η ηγεσία του Κινήµατος Αλλαγής, δηλώνει παρών και σε αυτήν την πολιτική, ιδεολογική και εκλογική µάχη.

ΚΙΝΑΛεθνικές εκλογέςΕυάγγελος ΒενιζέλοςΦώφη Γεννηματά