Πολιτική|07.06.2019 09:39

Καθυστερηµένη θεωρεί η Νέα Δημοκρατία την αντίδραση της Κοµισιόν

Σπύρος Μουρελάτος

Πρόγευση του µοντέλου διακυβέρνησης που φιλοδοξεί να καθιερώσει η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας µετά τις 7 Ιουλίου αποτέλεσε η χθεσινή σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τους 13 εκλεγµένους περιφερειάρχες, µεταξύ των οποίων και ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που εξελέγη µε τη στήριξη του Κινήµατος Αλλαγής και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος της Ν∆ προανήγγειλε ότι ως αυριανή κυβέρνηση θα θεσµοθετήσει ανά δίµηνο συµβούλιο των περιφερειαρχών µε αυτοτελή υπηρεσία στο Μέγαρο Μαξίµου, που θα λειτουργεί υποστηρικτικά προς αυτό, ώστε να εκπονείται ο καλύτερος δυνατός σχεδιασµός αναφορικά µε αναπτυξιακά και θεσµικά ζητήµατα. Απευθυνόµενος προς τους 13 επικεφαλής των περιφερειών, ο κ. Μητσοτάκης επέµεινε στην εµπέδωση κλίµατος ενότητας και συνεργασίας πέρα και πάνω από κοµµατικές ταµπέλες, ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει τις προσεγγίσεις τους αναφορικά µε την υπέρβαση µικρότερων ή µεγαλύτερων προβληµάτων που απορρέουν από το εκλογικό σύστηµα της απλής αναλογικής.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράµµισε, εξάλλου, τον κοµβικό ρόλο των περιφερειών στην κατεύθυνση της εφαρµογής ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδίου για τη χώρα, τις χαρακτήρισε, δε, λεωφόρους µέσω των οποίων θα απλωθεί σε όλη την επικράτεια ένα τολµηρό σχέδιο αναγέννησης, που αφορά το κράτος, την αποκεντρωµένη περιφέρεια και τους δήµους. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ν∆ έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον για την κοινωνική διάσταση των παρεµβάσεων των περιφερειών, ζητώντας από τους συνοµιλητές του γραπτά τις σκέψεις και τις προτεραιότητές τους αναφορικά µε έργα και δράσεις που σχετίζονται µε το κοινωνικό κράτος και τη στήριξη των πιο αδύναµων την επόµενη τετραετία.

Ευρωπαϊκή δυσαρέσκεια

Την ίδια ώρα, η Πειραιώς υποδέχθηκε ως κίνηση πανικού τις χθεσινές, κινδυνολογικού χαρακτήρα δηλώσεις του πρωθυπουργού, στον απόηχο της δυσαρέσκειας που εξέφρασε η Κοµισιόν για τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης. «Ο κ. Τσίπρας είπε σήµερα ότι οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια. Εχει δίκιο. Μόνο που Τσίπρας και αλήθεια είναι αδύνατον να βρεθούν στην ίδια πρόταση» σχολίαζαν δηκτικά «γαλάζιες» πηγές, την ώρα που υψηλόβαθµοι κοµµατικοί παράγοντες παρατηρούσαν ότι «τα ψευτοδιλήµµατα που επιστράτευσε ο κ. Τσίπρας κρίθηκαν ήδη στις κάλπες».

Οι ίδιοι κύκλοι παρέπεµπαν στις επισηµάνσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, στην οποία, µεταξύ άλλων, διεµήνυσε ότι µέτρα που καταργούνται στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπως η µείωση του αφορολόγητου ορίου, δεν πρόκειται να επανέλθουν από την πίσω πόρτα. «∆εν πρόκειται ο ελληνικός λαός να πληρώσει τα σπασµένα της απερχόµενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» διεµήνυσε προς το εξωτερικό ο πρόεδρος της Ν∆, ο οποίος επέµεινε ότι η αντίδραση της Κοµισιόν ήρθε µε σηµαντική καθυστέρηση, επικαιροποιώντας την κριτική που ασκεί εδώ και αρκετούς µήνες στην πρακτική αβλεψίας της Κοµισιόν, ως προς τις αστοχίες, αλλά και τη µεταρρυθµιστική ολιγωρία της απερχόµενης κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το µείζον διακύβευµα της κάλπης της 7ης Ιουλίου είναι µία ισχυρή και αποτελεσµατική κυβέρνηση, που θα οδηγήσει στην αυτοδύναµη Ελλάδα. Σηµείωσε, µάλιστα, ότι η προοπτική της ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ίδιο και τη Ν∆ έχει ήδη βελτιώσει θεαµατικά το κλίµα σε εσωτερικό και εξωτερικό.

εκλογές 2019εθνικές εκλογέςΝέα Δημοκρατίαβουλευτικές εκλογές