Πολιτική|09.06.2019 13:43

Όλο το παζλ των ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ

Φώφη Γιωτάκη

Ευρύ κάλεσμα προς όλους τους προοδευτικούς πολίτες να στηρίξουν το ΚΙΝΑΛ για να αποτελέσει το αντίβαρο στις συντηρητικές πολιτικές της Νέας ∆ηµοκρατίας θα απευθύνει η Φώφη Γεννηµατά µε την οµιλία της στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την προσεχή Τετάρτη. Με έτοιµο το πλάνο για τη στρατηγική πολιτική στόχευση που θέλει το Κίνηµα Αλλαγής να αναδεικνύεται σε έναν ισχυρό προοδευτικό πόλο από την εποµένη των εκλογών, η πρόεδρος του κόµµατος προχωρά ταυτόχρονα στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, δίνοντας βάρος στις εκλογικές περιφέρειες όπου η επιχείρηση «επαναπατρισµού» ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ µπορεί να φέρει θετικά αποτελέσµατα.

Οι περισσότερο αισιόδοξοι εκτιµούν, δε, ότι η στάση υπέρ της ενότητας στελεχών και βουλευτών στην πρόσφατη σύσκεψη και στον απόηχο της «αποχώρησης» του Ευ. Βενιζέλου θα οδηγήσει γρηγορότερα στην ενεργοποίηση όλων των δυνάµεων.

Το Επικρατείας

Οσον αφορά τα ψηφοδέλτια, οι πληροφορίες λένε ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα κρατήσει ανοιχτές ορισµένες θέσεις µέχρι τη λήξη της προθεσµίας -στις 19 Ιουνίου- για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων.

Στην πραγµατικότητα το παιχνίδι µε τον χρόνο αφορά τη συγκρότηση του Επικρατείας, µε βασική επιδίωξη να εκφράζει όλες τις γενιές, τις τάσεις και τις αποχρώσεις των προοδευτικών πολιτών. Εκτός από τον Γιώργο Καµίνη που ετέθη στην κορυφή, ακούγεται ότι στο Επικρατείας θα οριστούν, εκτός απροόπτου, στη δεύτερη θέση ο επικεφαλής της Ανανεωτικής Αριστεράς, Θοδωρής Μαργαρίτης, ο υποψήφιος δήµαρχος Παύλος Γερουλάνος, στελέχη από διάφορους φορείς, χώρους και επιµελητήρια, από το Λεκανοπέδιο και την περιφέρεια.

Η Φώφη Γεννηµατά θεωρεί, άλλωστε, καθοριστικής σηµασίας για το τελικό εκλογικό αποτέλεσµα το «κυνήγι του σταυρού» από στελέχη της πρώτης γραµµής και της νέας γενιάς. Ανθρωποι του επιτελείου της έχουν να αναλάβει να βολιδοσκοπήσουν εν δυνάµει υποψηφίους βουλευτές, δίνοντας βάρος στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις περιοχές του Λεκανοπεδίου. Εντονο προβληµατισµό προκαλεί το γεγονός ότι νυν βουλευτές, που εκλέγονται σε περιοχές και εκτός Λεκανοπεδίου, βάζουν «φρένο» επί της ουσίας στην ισχυροποίηση των ψηφοδελτίων µε την αξιοποίηση «φρέσκων» υποψηφίων. Ωστόσο η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, µετά την κίνηση να ορίσει στην κορυφή του Επικρατείας τον Γιώργο Καµίνη, δείχνει αποφασισµένη να προωθήσει αρκετά νέα πρόσωπα στη µάχη του σταυρού.

Το κουβάρι αρχίζει να ξετυλίγεται, καθώς είναι θέµα χρόνου η αποχώρηση από το επικοινωνιακό επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη του εκπροσώπου Τύπου, Παύλου Χρηστίδη. Οι πληροφορίες λένε ότι η σχετική συζήτηση γινόταν αρχικά για τον Βόρειο Τοµέα της Β’ Αθηνών – όµως εκεί διατηρεί σηµαντικές δυνάµεις και εκλέγεται εις εκ των κορυφαίων της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το… σκανάρισµα συνεχίστηκε στον Νότιο Τοµέα και στον ∆υτικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Χρηστίδης θα κατέλθει εκτός απροόπτου στον ∆υτικό Τοµέα, όπου δίνει ήδη τη µάχη του σταυρού η Νάντια Γιαννακοπούλου, επίσης από το επικοινωνιακό επιτελείο. Ιδιαίτερη απήχηση στη ∆υτική Αθήνα (Περιστέρι, Αιγάλεω κ.ά.) φαίνεται ότι έχει το έµπειρο στέλεχος και µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου του Κινήµατος Αλλαγής από το παπανδρεϊκό µπλοκ, Μιχάλης Καρχιµάκης. Στον ∆υτικό Τοµέα κατεβαίνουν επίσης ο γνωστός δηµοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας, ο Θάνος Ασκητής κ.ά.

Ο σταυρός του... Νότου

Δύσκολη είναι η εξίσωση για τη συµπλήρωση του ψηφοδελτίου στον Νότιο Τοµέα της Β’ Αθηνών – µία από τις εκλογικές περιφέρειες που επιλέγει για την κάθοδό της η ίδια η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ. Στον Νότιο Τοµέα στρέφει το ενδιαφέρον του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος αποχώρησε από την Αχαΐα µετά την επιστροφή στη γενέτειρα των Παπανδρέου του πρώην πρωθυπουργού.

Στα νότια προάστια έχει ήδη ξεκινήσει τον προεκλογικό της αγώνα η προερχόµενη από την ηγεσία της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και νυν µέλος του Πολιτικού Συµβουλίου του ΚΙΝΑΛ, Τόνια Αντωνίου, αλλά και ο πρώην υπουργός και στέλεχος του ΚΙ∆ΗΣΟ, Γιώργος Πεταλωτής. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τη συµµετοχή στη µάχη της Νότιας Αθήνας και του υποψήφιου περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού, ωστόσο οι καλά γνωρίζοντες προβλέπουν ότι ο κ. Σγουρός ναι µεν θα αναλάβει ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά δεν θα συµµετάσχει τελικά στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. Την πρόθεσή της να κατέβει µε το ΚΙΝΑΛ στον νότιο τοµέα έχει εκφράσει και η γνωστή ηθοποιός Βάνα Μπάρµπα.

Σκληρή µάχη για την ενίσχυση των ποσοστών θα δοθεί και στην Α’ Αθηνών, όπου διατηρεί ισχυρές δυνάµεις το κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης. Στην Α’ Αθηνών κατεβαίνει ένα στέλεχος από τη νέα γενιά της Χαριλάου Τρικούπη, ο Σπύρος Καρανικόλας, ο οικονοµολόγος και µέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ ∆ηµήτρης Οικονόµου και η Ζέφη ∆ηµαδάµα. Μέσα στις επόµενες µέρες θα συµπληρωθούν τα ψηφοδέλτια στην Α’ Πειραιώς, όπου χαρακτηρίζεται καθοριστική η συµβολή στελεχών του συνδυασµού του κ. Μώραλη στην εθνική κάλπη υπέρ του ΚΙΝΑΛ. Στη Β’ Πειραιώς θα αναµετρηθούν, µεταξύ άλλων, ο γραµµατέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, Σταµάτης Μαλέλης, και ο Γ. ∆ιαµαντίδης.

Στην Ανατολική Αττική, όπου διατηρεί αξιοσηµείωτες δυνάµεις επί χρόνια η Εύη Χριστοφιλοπούλου, θα είναι υποψήφιοι οι κ. Ασπραδάκης και Ζώτος, ενώ δεν αποκλείεται και η έκπληξη της τελευταίας στιγµής µε την κάθοδο δηµοφιλούς προσώπου. ∆υνατό χαρακτηρίζουν οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη το ψηφοδέλτιο στην Α’ Θεσσαλονίκης, όπου πρόσφατα ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του Κυριάκου Κυριάκου (επικεφαλής Επικοινωνίας του ΠΑΟΚ). Τη µάχη επανεκλογής δίνουν δύο πρώην υπουργοί, οι κ. Χάρης Καστανίδης και Γιάννης Μαγκριώτης, ενώ από τα ανερχόµενα στελέχη της νεότερης γενιάς στο ψηφοδέλτιο είναι ο Αντώνης Σαουλίδης (αντιδήµαρχος Συκεών και µέλος της ΚΕ του ΚΙΝΑΛ).

ΚΙΝΑΛψηφοδέλτιαεκλογές 2019