Πολιτική|13.06.2019 08:06

ΣΥΡΙΖΑ: Το παιχνίδι μπορεί να γυρίσει - Σε ολική επαναφορά προσβλέπει ο Τσίπρας

Βούλα Κεχαγιά

Το παιχνίδι γυρίζει είπε και χθες ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόµενος στην προοπτική εκλογικής νίκης του σχήµατος ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συµµαχία στις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου, επαναλαµβάνοντας µε έµφαση ότι «στον πόλεµο δεν πας για να πεθάνεις».

Εκ των πραγµάτων έστειλε µήνυµα προς τα στελέχη αλλά και το εκλογικό του ακροατήριο πως τίποτε δεν µπορεί να θεωρείται δεδοµένο, καθώς το διακύβευµα της εθνικής αναµέτρησης είναι απολύτως διαφορετικό, το ίδιο και η κάλπη.

Ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε λόγο για «δύσκολη συνθήκη», όµως παρατήρησε ότι µε βάση τους αριθµούς η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες είναι εφικτή.

Ανέφερε (Alpha) πως µεταξύ των ευρωεκλογών (Μάιος 2014) και των εθνικών εκλογών του 2015 το κόµµα του συγκέντρωσε επιπλέον 670.000 ψήφους και σχολίασε πως µε βάση τα αποτελέσµατα των ευρωεκλογών η διαφορά µε τη Ν∆ βρίσκεται στις 500.000 ψήφους. Ο πρωθυπουργός αρνήθηκε να πει ποια θα είναι η «επόµενη µέρα» για τον ίδιο στον ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση εκλογικής ήττας, σχολιάζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να ρωτάτε κάτι τέτοιο έναν µαχητή» και ότι «έχω µάθει να δίνω κρίσιµες µάχες για να τις κερδίζω».

Τα δύο σχέδια

Βεβαίως, όπως ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, αυτό µπορεί να επιτευχθεί εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει χωρίς αλαζονεία να εξηγήσει στους πολίτες «ποιο είναι το δικό µας σχέδιο και ποιος ο οδοστρωτήρας». Ως προς το πρόγραµµα, ο πρωθυπουργός επέµεινε πως το κόµµα του επιθυµεί τη σύγκριση προγραµµάτων και σχεδίων, επισηµαίνοντας πως «δεν προτάσσουµε τον φόβο, αλλά επικαλούµαστε τη λογική».

Εξήγησε πως η µία προσέγγιση είναι αυτή που παρουσιάζεται ως οδοστρωτήρας -αναφερόµενος στην πρόσφατη αναφορά του Kυριάκου Μητσοτάκη στα εργασιακά θέµατα- και η άλλη αντίληψη ότι «πρέπει να διασφαλίζονται τα δικαιώµατα και οι καλές αµοιβές για τους εργαζόµενους». Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι µε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία το επόµενο διάστηµα ο ελληνικός λαός και ιδίως αυτοί που έβαλαν πλάτη θα γευτούν τους καρπούς της εξόδου από την κρίση και επέµεινε πως αυτά που προβάλλει η ΝΔ ως µειώσεις φόρων αντιστοιχούν σε 1,5 δισ., τα οποία θα περικοπούν από το κοινωνικό κράτος και τις δαπάνες, δηλαδή «µισθούς, συντάξεις και επιδόµατα».

Εδωσε έµφαση στο γεγονός πως η έκθεση της Κοµισιόν θέτει για πρώτη φορά από το 2014 ζήτηµα απολύσεων στον δηµόσιο τοµέα και µιλώντας µε αριθµούς είπε πως εάν η Ν∆ εφαρµόσει τον κανόνα 1 προς 5 στο ∆ηµόσιο (δηλαδή πέντε αποχωρήσεις µία πρόσληψη), τότε θα προσλάβει µόνο 1.800 ετησίως (1.500 αστυνοµικοί) και όχι 9.000 εργαζόµενους. Στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ, που εφαρµόζει τον κανόνα 1 προς 1, θα προσλάβει ετησίως 2.500 γιατρούς και νοσηλευτές και 10.000 εκπαιδευτικούς. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο πρωθυπουργός ζήτησε συγνώµη από τον ελληνικό λαό για το θέµα των µετατάξεων στη Βουλή. Είπε ότι αδικείται ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ότι η Τασία Χριστοδουλοπούλου «πήρε την απόφαση που έπρεπε να πάρει». Αναλυτικότερα σχολίασε εκφράζοντας την αντίθεσή του: «∆εν το γνώριζα, ήταν λάθος αυτό που έγινε. Υπήρχε µια διακοµµατική κατεστηµένη νοοτροπία στη Βουλή έπειτα από πρόταση του Γ. Τραγάκη. Χρωστάµε µια συγνώµη όχι στα µέλη και το κόµµα µας, αλλά στον ελληνικό λαό, όταν δίνουµε την εντύπωση ότι µπαίνουµε σε διακοµµατικό αλισβερίσι προνοµίων».

Τα µετερίζια και τα λουλούδια

Για τη µη συµµετοχή Κοτζιά στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ήταν απόφαση του ίδιου του πρώην υπουργού Εξωτερικών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «σίγουρα θα βρεθούµε σε κοινά µετερίζια στο µέλλον». Οσο για τον Γιάνη Βαρουφάκη, σχολίασε πως «όλα τα λουλούδια πρέπει να ανθίσουν, µολονότι δεν µυρίζουν όλα καλά». Καυτηρίασε τη λογική Βαρουφάκη περί χαµένης ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στη Ν∆ λέγοντας: «Σηκώνω τα χέρια ψηλά». Για το Προεδρικό Διάταγµα που αφορά τη νέα ηγεσία στη ∆ικαιοσύνη, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δηµοκρατίας έχει διαµηνύσει πως θα κάνει αυτό που λέει το Σύνταγµα όταν θα υπάρξει κένωση των θέσεων.

Σε ό,τι αφορά τα ζητήµατα Δικαιοσύνης και την επιµονή σε «Ρασπούτιν υπουργό» ανέφερε: «Μου κάνει τεράστια εντύπωση ότι ακούγεται έναν χρόνο και ουδείς από αυτούς που γράφουν για Ρασπούτιν δεν έχει τα κότσια να πει ποιος είναι αυτός. Αυτοί που µιλάνε µε ψευδώνυµα ας κατονοµάσουν». Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανοιχτές υποθέσεις µε τη ∆ικαιοσύνη, «ούτε το κόµµα µου ούτε τα στελέχη µου έχουµε δάνεια ή εµπλοκή στην υπόθεση Siemens» και επέµεινε ότι εξ αντικειµένου η Novartis είναι ένα από τα σηµαντικότερα σκάνδαλα της εποχής. Ζήτησε από όλους να δείξουν εµπιστοσύνη στη ∆ικαιοσύνη, αναγνωρίζοντας πως εκ των πραγµάτων υπάρχει µεγάλη καθυστέρηση.

εκλογές 2019εθνικές εκλογέςΣΥΡΙΖΑβουλευτικές εκλογές