Πολιτική|14.11.2018 10:12

Κόντρα ΚΙΝΑΛ - ΣΥΡΙΖΑ και για το κοινωνικό πακέτο

Φώφη Γιωτάκη

Αν και στο στόχαστρο της κυρίας Γεννηματά βρέθηκε τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εντούτοις το κλίμα της έντονης σύγκρουσης δημιουργήθηκε και μετατοπίστηκε προς την πλευρά του ΚΙΝΑΛ και του κυβερνώντος κόμματος.

Η Πειραιώς, για παράδειγμα, δεν έσπευσε να απαντήσει με παρόμοια επιθετική και δηκτική ρητορική, ενώ η Κουμουνδούρου επέλεξε να σηκώσει το γάντι και διά του Πάνου Σκουρλέτη να επικρίνει την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι εκπέμπει εν πολλοίς σε άλλη συχνότητα από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Αυτές και άλλες αναφορές από κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν στο μικροσκόπιο της Χαριλάου Τρικούπη, που εκτιμά ότι η ομιλία της κυρίας Γεννηματά πέτυχε τον στόχο της περαιτέρω αποσαφήνισης του πολιτικού στίγματος της παράταξης. Μάλιστα ο εκπρόσωπος Τύπου, Παύλος Χρηστίδης, ανέλαβε να εξαπολύσει πυρά στον γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη φράση του για τη δυνατότητα συνεννόησης -εν αντιθέσει με τους βοριδικούς της ΝΔ- με την καραμανλική πλευρά.

Το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε πρόταση νόμου για την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική δικαιοσύνη

«Μία ημέρα μετά τις σχετικές αναφορές της Φώφης Γεννηματά, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνει με δηλώσεις του τις στενές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με την καραμανλική πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν τους φτάνει μόνο η ακροδεξιά του κ. Καμμένου. Τους αφήνουμε στη ''ζεστή αγκαλιά'' αυτών που χρεοκόπησαν τη χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χρηστίδης και συνέχισε εστιάζοντας στο ίδιο φόντο και λέγοντας ότι καραμανλικοί και νυν κυβερνητικοί χρησιμοποιούν τα ίδια πολιτικά «εργαλεία»: τις βαθιά συντηρητικές πολιτικές, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, τη διεύρυνση των ανισοτήτων, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, τις πελατειακές σχέσεις, τις ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη και στους θεσμούς.

Στη συνέχεια το Κίνημα Αλλαγής συνέχισε το μπρα ντε φερ με τον ΣΥΡΙΖΑ σε προγραμματικό επίπεδο. Εκανε πράξη την εξαγγελία της κυρίας Γεννηματά και κατέθεσε πρόταση νόμου με την πρώτη δέσμη μέτρων για την οικονομική ανάκαμψη και την κοινωνική δικαιοσύνη, που κινείται εντός του δημοσιονομικού χώρου. Η πρόταση αποτελείται μεταξύ άλλων από τους εξής θεματικούς άξονες:

  1. Στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών: Για αποκλιμάκωση της υπέρογκης και αντιαναπτυξιακής φορολογίας και των εισφορών, με άμεσο στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, την προσέλκυση νέων, τη στήριξη των νοικοκυριών και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
  2. Μέτρα στήριξης των αγροτών και της αγροτικής παραγωγής: Για τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών των αγροτών, τη ρύθμιση οφειλών, την προστασία των επιδοτήσεων και κίνητρα για τη συμμετοχή στις ομάδες παραγωγών, με στόχο την τόνωση της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής.
  3. Ενίσχυση εργαζομένων και ανέργων και αντιμετώπιση της παγίδας φτώχειας: Για τη διάρρηξη του «φαύλου κύκλου» της επιδοτούμενης ανεργίας, που στην ουσία ενεργεί ως δραστικό αντι-κίνητρο εύρεσης εργασίας, ενισχύει τη «μαύρη εργασία» και περιθωριοποιεί τον εργαζόμενο, για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
ΚΙΝΑΛΦώφη Γεννηματά