Πολιτική|20.06.2019 08:46

ΚΙΝΑΛ: Ο τριπλός «γρίφος» της Φώφης Γεννηματά

Φώφη Γιωτάκη

Απάντηση στον «γρίφο» της εκλογής της Φώφης Γεννηµατά, η οποία καλείται να επιλέξει µία από τις τρεις εκλογικές περιφέρειες στις οποίες θα κατέλθει, δηλαδή ανάµεσα στον Νότιο Τοµέα της Β’ Αθηνών, στην Εύβοια και στο Ηράκλειο Κρήτης, επιχειρούν να δώσουν οι συνυποψήφιοί της και τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ.

Οι περισσότεροι εκτιµούν ότι το πιθανότερο είναι να κρατήσει την έδρα στον Νότιο Τοµέα, όπου το ΚΙΝΑΛ µπορεί να εκλέξει δύο βουλευτές εφόσον προσεγγίσει τον στόχο του διψήφιου ποσοστού. Εµπειρα στελέχη, ωστόσο, θεωρούν και τα τρία σενάρια «λογικά», από τη στιγµή που η Χαριλάου Τρικούπη βάζει στόχο µε την κάθοδο Γεννηµατά την ενίσχυση των δυνάµεών της, τόσο στο άλλοτε «πράσινο κάστρο» του Ηρακλείου όσο και στην Εύβοια.

Σκληρή µάχη

Στον Νότιο Τοµέα της Β’ Αθηνών, έτσι και αλλιώς, η διεκδίκηση της έδρας από δύο στενούς συνεργάτες της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου και της Τόνιας Αντωνίου, καθώς και του παπανδρεϊκού Γιώργου Πεταλωτή, οδηγεί σε σκληρή µάχη για την πρώτη θέση. Οι καλώς γνωρίζοντες λένε ότι ναι µεν ο προερχόµενος από την Αχαΐα κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Θ. Παπαθεοδώρου, ξεκινά από µια ισχυρή αφετηρία, αλλά και η προερχόµενη από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ και πρώην βουλευτής, Τ. Αντωνίου, έχει ιδιαίτερη απήχηση και πρόσβαση στην κοµµατική και αυτοδιοικητική δεξαµενή της ευρύτερης περιοχής.

Στο Ηράκλειο Κρήτης, την προηγούµενη φορά εκλέχτηκε µόνο ο Βασίλης Κεγκέρογλου, εκ των στενών συνεργατών της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. «∆εν είχε ισχυρό αντίπαλο» λένε οι άσπονδοι φίλοι του Β. Κεγκέρογλου στην περιφέρεια Ηρακλείου, που αποδείχτηκε «κάστρο» του Νίκου Ανδρουλάκη στις πρόσφατες ευρωεκλογές, καθώς εξασφάλισε δυνατό προβάδισµα και µε διαφορά σε όλους τους νοµούς της Κρήτης.

Αυτήν τη φορά, πάντως, έδρα διεκδικεί στο Ηράκλειο και ο Χρήστος Στρατάκης, ο οποίος προέρχεται από τη νέα γενιά, αλλά έχει σηµαντική πρόσβαση και στις παλαιότερες γενιές και στους παπανδρεϊκούς της Κρήτης, αφού ο πατέρας του Μανώλης διατελούσε επί χρόνια βουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Ενδιαφέρον έχει το ανακάτεµα της τράπουλας και στην άλλοτε «πράσινη» Εύβοια, όπου όµως το ΚΙΝΑΛ δεν κατάφερε το 2015 να εκλέξει εκπρόσωπο στη Βουλή.

Τα προγνωστικά σήµερα λένε ότι το Κίνηµα έχει ενισχύσει την παρουσία του στο νησί και ότι θα εξασφαλίσει µια έδρα την οποία και διεκδικούν, εκτός από τη Φ. Γεννηµατά, ο πρώην βουλευτής Συµεών Κεδίκογλου, ο πρώην δήµαρχος Χαλκίδας Γιάννης Μπουροδήµος, ο Γιώργος Παπαδιόχος κ.ά. Αξίζει να σηµειωθεί ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έχει προγραµµατίσει να παραστεί σήµερα στην Προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόµµατος (ΕΣΚ) στις Βρυξέλλες, όπου τα θέµατα της ατζέντας αφορούν στις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας εφόσον συνεχίσει να κρατά την ίδια προκλητική στάση. Στην ίδια συνεδρίαση του ΕΣΚ, όπου θα καταθέσει τις προτάσεις της η Φ. Γεννηµατά, θα συµµετάσχει πιθανότατα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας µε την ιδιότητα του παρατηρητή στις Προσυνόδους των Ευρωπαίων Σοσιαλδηµοκρατών.

Φώφη Γεννηματάεθνικές εκλογέςΚΙΝΑΛβουλευτικές εκλογές