Πολιτική|21.06.2019 17:03

Τσίπρας για Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα

Newsroom

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και οι συζητήσεις μας, σήμερα και χθες, αφορούσαν εξαιρετικά κρίσιμα θέματα για το μέλλον της ΕΕ, είπε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί αυτή την ώρα, μετά και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.

Επίσης, τόνισε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζήτησαν για την ηγεσία των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, την Ευρωζώνη, το ΠΔΠ, την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη στοχευμένων δράσεων για την αντιμετώπισή της, και ασφαλώς τις σχέσεις με την Τουρκία, σε συνέχεια των παράνομων ενεργειών της εντός της ΑΟΖ της Κύπρου τις προηγούμενες μέρες.

Υπογράμμισε, δε, ότι τα σημερινά συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής έρχονται σε συνέχεια μιας προσπάθειες που έχει αρχίσει εδώ και καιρό για την ανάδειξη αυτού του ζητήματος, σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Η απόφαση σήμερα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι σε συνέχεια της απόφασης των ΥΠΕΞ. Καταδικάζει με απερίφραστο τρόπο τις τουρκικές ενέργειες στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και τις ενέργειες εξόρυξης», είπε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η νέα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιουνίου και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης «θα συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα τα οποία μπορεί να αφορούν και σε κυρώσεις κατά προσώπων ή εταιρειών αλλά και μέτρα που μπορεί να έχουν και σημαντικές οικονομικέ επιπτώσεις αν δεν σταματήσει άμεσα την παράνομη δραστηριότητα, εντός της αποκλειστικής οικονομικής δραστηριότητας της Κύπρου». 

Συγκεκριμένα ανέφερε: «Η ΕΕ καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο. Και ειδικότερα τις παράνομες ενέργειες εξορύξεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, υπογραμμίζει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις άμεσα στις ευρωτουρκικές σχέσεις και αποφασίζει τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων και κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας», και όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «εάν η Τουρκία έχει αυτήν τη στάση και αυτήν τη συμπεριφορά, θα έχει τίμημα. Οι επιλογές της Τουρκίας από δω και στο εξής θα έχουν συνέπειες»

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για θερμό επεισόδιο προεκλογικά ή μετεκλογικά, διαβεβαίωσε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες ότι "είναι και πρέπει και να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς".

Είπε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία ένδειξη, καμία πρόβλεψη τέτοιου είδους επεισοδίου και ότι σε κάθε περίπτωση οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας και οι συμμαχίες της χώρας, είναι ικανές προκειμένου να αποτρέψουν οποιαδήποτε τέτοια εκδοχή.

Αλέξης Τσίπρας