Πολιτική|23.06.2019 08:22

Νέα Δημοκρατία: Ανάπτυξη µε κοινωνική συνοχή το µήνυµα Μητσοτάκη

Σπύρος Μουρελάτος

Κλειδί για το αποτέλεσµα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου και, κατ’ επέκταση, για την πιθανότητα «γαλάζιας» αυτοδυναµίας θεωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης την κυβερνητική πρόταση της Νέας ∆ηµοκρατίας.

Εξ ου και οι 16 πυλώνες του, όπως τους περιέγραψε ο πρόεδρος της Ν∆ από τον Ελληνικό Κόσµο την προηγούµενη Παρασκευή, χαρακτηρίζονται από τα ηγετικά κλιµάκια του κόµµατος «πολιτική προµετωπίδα» σε µια προεκλογική καµπάνια στην οποία η Πειραιώς έχει συνειδητά αποφύγει να εµπλακεί σε αδιέξοδες αντιπαραθέσεις µε τους πολιτικούς της αντιπάλους.

«Ο κ. Μητσοτάκης επιθυµεί να επικαιροποιήσει τη συµφωνία αλήθειας µε τους πολίτες, που εισήγαγε το 2016, δύο εβδοµάδες πριν από την εθνική κάλπη» επισηµαίνει στενός του συνεργάτης και υπενθυµίζει ότι το πρόγραµµα του κόµµατος αποτελεί προϊόν εξαντλητικής προεργασίας και αδιάλειπτης επαφής µε τους πολίτες τα προηγούµενα τρία χρόνια.

Η ιδέα, δε, να αποτυπωθεί σε ένα ευσύνοπτο βιβλιαράκι 18 σελίδων εξυπηρετεί, σύµφωνα µε «γαλάζιες» επιτελικές πηγές, την ανάγκη να καταστεί κτήµα όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, καθώς, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ν∆, «συνιστά την ταυτότητα αλλά και το διαβατήριό µας για να µας εµπιστευθεί ο πολίτης την ελπίδα και εντέλει την ψήφο του».

Νέο πολιτικό συμβόλαιο

Είναι πρόδηλο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει σηµαντικό πολιτικό κεφάλαιο στην πρότασή του για παραγωγή νέου πλούτου που θα επανεκκινήσει, όπως λέγεται, την ταλαιπωρηµένη πραγµατική οικονοµία. Συνεπώς, η αφετηρία ενός νέου πολιτικού συµβολαίου µε τους Ελληνες πολίτες δεν θα µπορούσε παρά να είναι η οικονοµία. «Η Ν∆ είναι το κόµµα που θα αναστηλώσει τη µεσαία τάξη και θα ακυρώσει την επόµενη ηµέρα την καταστροφική επιλογή της δηµιουργίας υπερπλεονασµάτων» σηµείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά τον ίδιο, ο προϋπολογισµός του 2020, εφόσον οι πολίτες εµπιστευθούν τη Ν∆, θα εµπεριέχει το βασικό µείγµα ανάπτυξης, ήτοι µείωση φόρων, αρχής γενοµένης από τις επιχειρήσεις (από το 28% στο 20%) και τα µερίσµατα (από το 10% στο 5% ), αλλά και από τα φυσικά πρόσωπα, µέσω της µείωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της προσεχούς διετίας, καθώς και προσέλκυση και άµεσο ξεµπλοκάρισµα επενδύσεων, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος των 120.000 καλά αµειβόµενων θέσεων εργασίας ανά έτος.

Αµεσα συνδεδεµένος µε τα προαναφερθέντα είναι και ο στόχος να έχουν µειωθεί έως το 2023 οι άνεργοι σε 560.000 από 850.000 που είναι σήµερα, αλλά και η αύξηση του κατώτατου µισθού σε ρυθµό διπλάσιο της ετήσιας αύξησης του ΑΕΠ. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ν∆, έως το τέλος της τετραετίας θα έχουν καθιερωθεί δύο συντελεστές ΦΠΑ, στο 22% και στο 11%, µε τη διατήρηση του υπερµειωµένου συντελεστή του 6%.

«∆εν νοείται ανάπτυξη χωρίς κοινωνική συνοχή και κοινωνική συνοχή χωρίς αλληλεγγύη» υπογράµµισε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο εµµέσως πλην σαφώς στις αιτιάσεις των πολιτικών του αντιπάλων περί κρυφής, νεοφιλελεύθερης ατζέντας, που απειλεί ευθέως τα κοινωνικά κεκτηµένα δεκαετιών.

Στο πνεύµα αυτό επιβεβαίωσε τη δέσµευσή του για κονδύλι ύψους 1 δισ. ευρώ στον θεσµό του ελάχιστου εγγυηµένου εισοδήµατος που θα κατευθυνθεί σε 800.000 συµπολίτες µας, ενώ επέµεινε για την ενίσχυση κατά 200 εκατοµµυρίων του επιδόµατος ανεργίας, αλλά και αναδιάταξη των κριτηρίων χορήγησής του προκειµένου να αυξηθεί ο αριθµός των δικαιούχων.

Επιπλέον, επικαιροποίησε την υπόσχεσή του ότι δεν θα µείνει κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακών σταθµών µέσω της χορήγησης κουπονιού ύψους 180 ευρώ. Στο ευαίσθητο ζήτηµα των εργασιακών σχέσεων ο πρόεδρος της Ν∆ επέµεινε για την άνευ αστερίσκων τήρηση της εργατικής νοµοθεσίας.

Ποντάρει στην ασφάλεια

Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί την εµπέδωση της ασφάλειας προϋπόθεση ευηµερίας και ελευθερίας, εξ ου και επανέλαβε τις δεσµεύσεις του για ενίσχυση της Ελληνικής Αστυνοµίας, αλλά και για αυστηρή τήρηση της νοµοθεσίας. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Ν∆ προετοιµάζεται και για τις προκλήσεις που ήδη αντιµετωπίζει η χώρα στην εθνική της περίµετρο.

Κατά τη συµµετοχή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόµµατος στις Βρυξέλλες στα µέσα της προηγούµενης εβδοµάδας υποστήριξε την ανάγκη επιβολής κυρώσεων από πλευράς ΕΕ στην Τουρκία εφόσον δεν αναστείλει την παραβατική της συµπεριφορά στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ. Στο µέτωπο του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, ο πρόεδρος της Ν∆ υποστηρίζει την ανάγκη αποτελεσµατικότερης φύλαξης των συνόρων, καθώς και της καθιέρωσης κλειστών κέντρων προσωρινής υποδοχής, όπου θα εξετάζονται ταχύτερα τα αιτήµατα ασύλου.

«∆ιεκδικούµε µια ισχυρή εντολή. Γιατί η χώρα δεν αντέχει άλλες περιπέτειες. Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει. ∆εν δικαιολογείται εφησυχασµός» επιµένει ο κ. Μητσοτάκης, αντιλαµβανόµενος τους κινδύνους που εγκυµονεί η διεξαγωγή της εκλογικής αναµέτρησης στην καρδιά της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου.

Υπό αυτό το πρίσµα, ο πρόεδρος της Ν∆ συνεχίζει µε αµείωτη ένταση τις περιοδείες του ανά την επικράτεια µε επόµενους σταθµούς µεθαύριο, Τρίτη, Χαλκίδα και Λαµία και το προσεχές Σαββατοκύριακο νοµούς της Μακεδονίας. Η επόµενη θεµατική εκδήλωση, που θα αφορά στην κοινωνική συνοχή, θα γίνει στην Ελευσίνα, στον ∆υτικό Τοµέα της Περιφέρειας Αττικής.

εθνικές εκλογέςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατία