Πολιτική|27.06.2019 14:52

Γιώργος Χριστοφορίδης στο Εθνος: «Ο κόσµος πρέπει, πριν ψηφίσει, να θυµηθεί»

Newsroom

Συνέντευξη στον Νίκο Ανδρέου

Στον εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα των εκλογών της 7ης Ιουλίου από τις ευρωεκλογές και στις αρνητικές αλλαγές που θα επέλθουν αν εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στηρίζει ο Γιώργος Χριστοφορίδης την αισιοδοξία του ότι οι συσχετισµοί µπορούν να ανατραπούν.

Πιστεύετε ότι στις 7 Ιουλίου ο κόσµος θα ψηφίσει µε τόσο διαφορετικά κριτήρια, ώστε να ανατραπεί η διαφορά των 9,5 µονάδων;

Η διαφορά στις εκλογές ήταν µεγάλη. Οπως µεγάλος είναι και ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ από την εποµένη κιόλας των ευρωεκλογών. Οι µεγάλες διαφορές µε µεγάλο αγώνα ανατρέπονται. Αλλωστε, αυτήν τη φορά το διακύβευµα είναι τελείως διαφορετικό. Στις ευρωεκλογές, ο εργαζόµενος ήξερε πως, ό,τι και να ψήφιζε, την επόµενη µέρα θα παρέµενε αυξηµένος ο µισθός του. Τώρα ξέρει ότι δεν ισχύει το ίδιο. Γιατί ο ιδιωτικός υπάλληλος θυµάται πολύ καλά τις αλλεπάλληλες µειώσεις που έγιναν το 2012 και το 2013 στην εταιρεία που δουλεύει. Θυµάται τη βίαιη επίθεση που δέχθηκε, τότε, στα δικαιώµατά του και στη ζωή του. Αρα, ξέρει ότι τώρα θα πρέπει να αµυνθεί. Ασπίδα του είναι το ψηφοδέλτιο που θα κρατά στα χέρια του. Στις ευρωεκλογές, ο συνταξιούχος ήξερε πως, ό,τι και να ψήφιζε, την επόµενη µέρα θα είχε 13η σύνταξη. Τώρα ξέρει ότι δεν ισχύει το ίδιο. Ξέρει ότι πρέπει να τη διεκδικήσει µε το ψηφοδέλτιό του.

Κύριε Χριστοφορίδη, παρά τη λεγόµενη 13η σύνταξη, οι συνταξιούχοι ψήφισαν ΝΔ στις ευρωεκλογές. Γιατί πιστεύετε ότι αυτό µπορεί να αλλάξει στην εθνική κάλπη;

Γιατί τα νούµερα λένε ότι την περίοδο 2010-2014 είχαµε 400.000 απλήρωτες συντάξεις, ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο 2015-2019 έχουµε µείωση εκκρεµών αιτήσεων κατά 70%. ∆όθηκαν -σηµειώστε τον αριθµό- 846.636 νέες συντάξεις και εφάπαξ, ύψους 5,3 δισ. Επίσης, γιατί τον ∆εκέµβριο του 2014 το µέσο εισόδηµα από συντάξεις ήταν 953 ευρώ, ενώ τον ∆εκέµβριο του 2018 το µέσο εισόδηµα από συντάξεις ήταν 973 ευρώ. Και χάρη στη ρήτρα ανάπτυξης που έχει µπει στις συντάξεις, από εδώ και πέρα -µε τον ΣΥΡΙΖΑ- µόνο θα αυξάνονται. Ηδη, από 1/1/2019 αυξήθηκαν 620.000 συντάξεις. Εστω λίγο, έστω καθυστερηµένα. Αυξήθηκαν, πάντως, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια. Ακόµη, γιατί την περίοδο 2010- 2014 τα ασφαλιστικά µας ταµεία είχαν έλλειµµα 1,1 δισ. ευρώ, ενώ την περίοδο 2015-2019 η εικόνα αντιστράφηκε. Ο ΕΦΚΑ έβγαλε πλεόνασµα 780 εκατ. ευρώ το 2017 και άνω του 1 δισ. ευρώ το 2018. Κοινώς, γιατί τα επίσηµα στοιχεία είναι µε το µέρος µας. Και αν δώσουµε αυτήν τη µάχη της ενηµέρωσης του λαού, κόντρα στη χυδαία µιντιακή καταστροφολογία, όλοι µαζί, έτσι όπως πρέπει, τότε δεν νοµίζω ότι θα ξαναδούµε την εικόνα των ευρωεκλογών. Αρκεί ο κόσµος να ενηµερωθεί και, αυτήν τη φορά, πριν ψηφίσει, να θυµηθεί. Και αυτό δεν ισχύει µόνο για τους συνταξιούχους. Ισχύει για όλους.

Πιστεύετε στην ανατροπή, λοιπόν...

Εξετάζοντας τους αριθµούς, λέω ότι δεν είναι αδύνατη. Στις ευρωεκλογές ψήφισαν 5,7 εκατ. άνθρωποι. Στις εθνικές εκλογές περιµένουµε περίπου 6,5 εκατ. ψηφοφόρους. Αυτό, από µόνο του, είναι κοµβικό στοιχείο. Η διαφορά µεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν∆ ήταν -για την ακρίβεια- 9,3 µονάδες. Οµως, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρητικά θα πρέπει να προσθέσουµε και το 0,9% των Οικολόγων Πράσινων. Αρα, στο 8,4 η πραγµατική διαφορά. Ξέρετε τι σηµαίνει 8,4 µονάδες διαφορά; Οτι θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να πείσει ένα 4,2% που ψήφισε στις ευρωεκλογές τη Ν∆. Για αυτό το 4,2% γίνεται όλος αυτός ο προεκλογικός αγώνας, αν το καλοσκεφτείτε. Αν το 4,2% γυρίσει πλευρά, έγινε η µεγάλη ανατροπή. ∆εν λέω ότι είναι µικρό ποσοστό και εύκολος στόχος. Το αντίθετο. Είναι ασύλληπτα δύσκολο. Οµως, όχι ακατόρθωτο, γιατί ζούµε σε εποχή µεγάλης ρευστότητας στο εκλογικό σώµα. Το παιχνίδι είναι ανοιχτό.

Η ΝΔ σε αυτές τις εκλογές λέει πολύ καθαρά στους ψηφοφόρους ότι θα µειώσει τους φόρους. Ο ΣΥΡΙΖΑ τι λέει στους ψηφοφόρους;

Τους λέει κατ’ αρχάς να θυµηθούν. Να θυµηθούν ότι και για το 2014 η Ν∆ υπερηφανεύεται ότι µείωσε τους φόρους, αλλά, αν δει κανείς την απολογιστική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Κράτους για το 2014, θα διαπιστώσει ότι η φορολογική επιβάρυνση του Ελληνα αυξήθηκε µεσοσταθµικά κατά 7,1%. Οι έµµεσοι φόροι αυξήθηκαν κατά 4% και οι άµεσοι κατά 11%. Αρα, να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικός ο πολίτης όταν ακούει τη Ν∆ να τάζει µειώσεις φόρων. Οµως, πέρα από αυτά που λέω εγώ, ας ακούσει προσεκτικά ο πολίτης αυτά που λέει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Εχει αναφέρει επανειληµµένα στις οµιλίες του ότι πρόθεσή του είναι η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Μπορείτε να µου πείτε πώς µπορεί να διευρυνθεί η φορολογική βάση χωρίς µείωση του αφορολόγητου; Απέναντι σε αυτήν την εύηχη θολούρα υποκρυπτόµενης λιτότητας, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κάτι πολύ απλό. Πρόλαβε όχι µόνο να καταθέσει το πρόγραµµά του, αλλά να το νοµοθετήσει πριν από τις ευρωεκλογές, ένα πρόγραµµα που ήρθε να εµπλουτίσει στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. Ωστε ο λαός να ξέρει. Τουλάχιστον, όποιος θέλει να ακούσει. ΣΥΡΙΖΑ σηµαίνει ανάπτυξη για όλους, µέριµνα για τους πιο αδύναµους, στήριξη των πολλών, της µεσαίας τάξης. Με την αύξηση του κατώτατου µισθού, µε τη µείωση των εισφορών, µε την επιδότηση των εισφορών για τους νέους, µε τη µείωση του ΕΝΦΙΑ, µε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τη µεγάλη πλειονότητα. ΣΥΡΙΖΑ σηµαίνει αναδιανοµή του πλούτου υπέρ των αδυνάτων, όσο αυτό µπορεί να γίνει µέσα σε µια ελεύθερη αγορά. ΣΥΡΙΖΑ σηµαίνει ίσες ευκαιρίες για όλους, προστασία ανθρωπίνων δικαιωµάτων, σύγκλιση κοινωνικών τάξεων.

εθνικές εκλογέςΓιώργος Χριστοφορίδηςβουλευτικές εκλογές