Πολιτική|30.06.2019 10:22

Κυριάκος Κυριάκος στο Έθνος: Συνεργασία δεν σηµαίνει συγκυβέρνηση

Φώφη Γιωτάκη

Αισιόδοξος και αποφασισµένος να δώσει και εκείνος µαζί µε το ΚΙΝΑΛ τη µάχη «για να αποδειχθεί η πρότασή του η ασφαλέστερη και επικρατέστερη κυβερνητική πρόταση» δηλώνει ο Κυριάκος Κυριάκος, προβλέποντας ότι αυτό θα γίνει σε βάθος τετραετίας.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ στην Α’ Θεσσαλονίκης µιλά στο «Εθνος της Κυριακής» για το πρώτο βήµα του στην πολιτική σκακιέρα, για τη σχέση του µε το ΠΑΣΟΚ ως «µόνιµος ψηφοφόρος του», για το στοίχηµα που πρέπει να κερδηθεί, πανελλαδικά και στη Θεσσαλονίκη, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν∆, για το ενδεχόµενο συνεργασίας που «δεν σηµαίνει συγκυβέρνηση ασφαλώς και απαραίτητα» και για την «αποχώρηση» του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Κύριε Κυριάκο, ποιο ήταν το βασικό κίνητρο για να διεκδικήσετε µια έδρα στη Bουλή;

H υποστήριξη της παράταξης, η επανένωση σπασµένων κοµµατιών, η διεύρυνση και η ανανέωση. Ολα αυτά µέσα από την επανίδρυση νέων, στέρεων και επικαιροποιηµένων σχέσεων µε την κοινωνία. Για πολλούς ανθρώπους της γενιάς µου η πολιτική έχει εξισωθεί µε το βόλεµα, την καθεστωτική αντίληψη. ∆ικό µου κίνητρο είναι να αποδείξω το αντίστροφο. Η πολιτική δεν βολεύει, αλλά ξεβολεύει, και όταν σε καλεί είναι καθήκον σου να µπαίνεις στη µάχη της δηµοκρατίας χωρίς δεύτερες σκέψεις. Οταν σου δίνεται η ευκαιρία να αφήσεις τον επαγγελµατικό σου στίβο και να θέσεις την επαγγελµατική σου και την κοινωνική σου εµπειρία στον κοινοβουλευτισµό, είναι σαν να σε καλεί η Εθνική Ελλάδος! Είσαι υποχρεωµένος να µπεις στη µάχη.

Η σχέση σας µε το ΚΙΝΑΛ ξεκινά από το ΠΑΣΟΚ;

Ασφαλώς από το ΠΑΣΟΚ και η σχέση µου µε το ΠΑΣΟΚ ξεκινά από την πολιτική γοητεία που µου ασκούν ο Σοσιαλισµός και η Κεντροαριστερά. Ως µόνιµος ψηφοφόρος του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη εκλογική αναµέτρηση στην οποία ψήφισα και ποτέ ως οργανωµένο στέλεχος, νιώθω πάντα την ίδια υπερηφάνεια να φωνάζω την πολιτική µου ταυτότητα.

Γιατί κατά την άποψή σας το κόµµα σας καταγράφει στην Α’ Θεσσαλονίκης χαµηλότερο ποσοστό από το πανελλαδικό, όπως και στις πρόσφατες εκλογές;

Είναι µια σύνθετη κουβέντα, που ξεπερνά την έτσι κι αλλιώς µειωµένη εκλογική επιρροή του κόµµατος σε σχέση µε το 2009 για παράδειγµα. Είναι πολύ καθοριστικός ο παράγοντας πως από το 2012 ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ δεν εκλέγει σταυροδοτηµένο βουλευτή, τη στιγµή που ο κ. Βενιζέλος καθόριζε µε βάση την Αθήνα την πολιτική ταυτότητα του κόµµατος. Χωρίς ανοιχτά βουλευτικά γραφεία και χωρίς ανοιχτά τηλέφωνα, η σύνδεση του βουλευτή της περιφέρειας µε τον ψηφοφόρο εξασθενεί.

Είναι θνησιγενής µια σχέση που στηρίζεται στο ανά τετραετία συµφέρον και στην αντιµετώπιση του ψηφοφόρου ως ενός ονόµατος σε µια χάρτινη λίστα που ανασύρεται µόνο προεκλογικά. Είναι καθήκον αλλά και συµφέρον του πολιτικού να έχει τακτικές, µόνιµες και διαρκείς επαφές µε τους πολίτες της περιφέρειάς του.

Η επιλογή της αυτόνοµης πορείας σηµαίνει «όχι» στις συνεργασίες;

Το Κίνηµα Αλλαγής δεν είναι ΑΝΕΛ για να ψάξει να κεφαλαιοποιήσει µια συγκυριακή εκλογική «επιτυχία» µε δύο κυβερνητικές καρέκλες. Το ΠΑΣΟΚ έχει υπάρξει η υπευθυνότερη πολιτική δύναµη της Μεταπολίτευσης. Τόσο υπεύθυνη που σήκωσε το βάρος της σωτηρίας της χώρας µόνο, µε σκληρά και απαραίτητα µέτρα ακόµη και απέναντι στην ιδεολογία του, για να διατηρήσει την Ελλάδα εκεί που ανήκει.

Και συνεργαστήκαµε και θα ξανασυνεργαστούµε µε οποιονδήποτε πολιτικό φορέα θέλει να ακολουθήσει την τεχνογνωσία του ΠΑΣΟΚ για κοινωνικό κράτος, για µεταρρυθµίσεις, για συνταγµατική αναθεώρηση, για αλλαγή του εκλογικού νόµου. Συνεργασία δεν σηµαίνει συγκυβέρνηση ασφαλώς και απαραίτητα. ∆εν ανήκει σε εµάς µόνο, όµως, η ευθύνη της πολιτικής σταθερότητας. Οφείλουν και τα άλλα δύο κόµµατα που εκµεταλλεύτηκαν την υπευθυνότητα του ΠΑΣΟΚ µε «Ζάππεια» και αντιµνηµονιακά πάρτι στις πλατείες, να εξασφαλίσουν την πολιτική οµαλότητα µε το ανάλογο κόστος που αναλάβαµε εµείς. 

Εάν δεν εξασφαλίσει αυτοδυναµία το πρώτο κόµµα λοιπόν, το ΚΙΝΑΛ ποια στάση πρέπει να κρατήσει;

Ξανά εκλογές, µε δεδοµένο ότι Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν τη µεταξύ τους συνεννόηση; Ευρεία κυβερνητική συµµαχία µε συµµετοχή όλων µε βάση το πρόγραµµα του ΚΙΝΑΛ ή ξανά εκλογές µε νέο εκλογικό νόµο. ∆εν µας ανήκει αυτός ο ψυχαναγκασµός. ∆ικός µας στόχος είναι να είναι σύντοµα η πρόταση του ΚΙΝΑΛ η ασφαλέστερη και επικρατέστερη κυβερνητική πρόταση. Αυτό θα γίνει σε βάθος τετραετίας.

Επίσης όταν λέτε πως Ν∆ και ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν τη µεταξύ τους συνεννόηση, τι ακριβώς εννοείτε; ∆εν συνεννοήθηκαν στις πλατείες των αγανακτισµένων για να διεµβολίσουν το ΠΑΣΟΚ; ∆εν συνεργάστηκαν το 1989 οι ίδιες δυνάµεις εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου; ∆εν έχουν δείξει έναν αδίστακτο τακτικισµό για να φύγει από τη µέση η αυθεντική, προοδευτική, υπεύθυνη πολιτική δύναµη; ∆εν έδειξαν κοινή διάθεση να λεηλατήσουν τον χώρο µας; Μια χαρά και συνεννοήθηκαν και θα ξανασυνεννοηθούν αν χρειαστεί.

Το στοίχηµα της κυρίας Γεννηµατά θα κερδηθεί αν...

Αν το ΚΙΝΑΛ αναδιαµορφωθεί ριζικά, επιστρέψει εξαγνισµένο στην κοινωνία, στους δρόµους και στις γειτονιές. Αν το ΚΙΝΑΛ εκφράσει το επικαιροποιηµένο κεντροαριστερό όραµα του 2019 και ανανεώσει το στελεχιακό δυναµικό του και το ακροατήριό του. Τα νούµερα για µένα έχουν δευτερεύουσα σηµασία, σε σχέση µε την κατανόηση του τι περιµένει από εµάς η κοινωνία, γιατί µας ψηφίζει ή γιατί ακόµη δείχνει επιφυλακτική να µας ψηφίσει. Η κυρία Γεννηµατά έχει ήδη προσφέρει µια σπουδαία υπηρεσία στην ιστορία του κινήµατος, µαζί µε τα ηρωικά στελέχη και τους ψηφοφόρους που άντεξαν.

∆ιέσωσαν τον χώρο και του δίνουν τη δυνατότητα να αναγεννηθεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στο κεντροαριστερό ακροατήριο, όπως και εσείς. Αυτό τι σηµαίνει για το παιχνίδι της πολιτικής ηγεµονίας µετεκλογικά; Ασφαλώς και δεν µπορεί κανείς να βάλει ιδεολογικά πρόσηµα στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να «εξαγοράσει» κοινό, ιστορία και πολιτικά ένσηµα! Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε ότι µπορεί να διεµβολίσει την Κεντροαριστερά, πριν από λίγο καιρό έκανε µεταγραφές λούµπεν εκπροσώπων της λαϊκής ακροδεξιάς, αύριο ίσως κάνει στροφή ξανά στον αντιµνηµονιακό του λόγο.

Τίποτα δεν είναι παράλογο για ένα ανοµοιογενές πολιτικό µόρφωµα. Προσωπικά περιµένω να δω πώς θα διαχειριστεί ο κ. Τσίπρας την πρώτη του συντριπτική ήττα. Από τη διαχείρισή της θα φανεί και το πραγµατικό αποτέλεσµα των πολιτικών και λογικών ακροβατισµών που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια.

Και από ποια εκλογική αφετηρία θα δείχνει εφικτός ο στόχος του ΚΙΝΑΛ;

Επιµένω να λέω ότι κυρίως θα πρέπει να µελετήσουµε όχι το πόσοι µας ψηφίζουν, αλλά γιατί. Μια ποιοτική ανάλυση της βάσης µας µετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Η ίδια ανάλυση θα µας δείξει και για ποιο λόγο δεν έχουν ακόµη επιστρέψει όλοι οι «ΠΑΣΟΚογενείς» ψηφοφόροι. Αυτή θα είναι µια τεράστια προίκα στην αφετηρία της αναγέννησης, αναδιάταξης και αναδιαµόρφωσης του χώρου µας.

Η «αποχώρηση» του κ. Βενιζέλου από τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ είναι µια εξέλιξη που θα µπορούσε να αποτραπεί; Και από ποιον;

∆εν ξέρω ούτε αν µπορούσε ούτε αν έπρεπε να αποτραπεί µια εξέλιξη που ήταν εντέλει προβλέψιµη. ∆εν πιστεύω στις «ανόρεκτες» συνεργασίες στην πολιτική. Ολα πρέπει να είναι αποτέλεσµα ανάλυσης, στρατηγικής και συγκεκριµένης στόχευσης κάτω από ένα ιδεολογικό πρόσηµο. Επειτα από µία δεκαετία αυτοµαστιγώµατος του χώρου, αυτοϊσοπέδωσης, αρνούµαι να χαρίσω έστω άλλο ένα λεπτό εσωστρέφειας δικής µας στους αντιπάλους µας. Εχουµε χρόνο µπροστά µας να αξιολογήσουµε την απόφαση ενός σπουδαίου πολιτικού προσώπου, όπως αναµφίβολα είναι ο κ. Βενιζέλος.

Ποιο είναι το πρώτο βήµα που θέλετε να κάνετε στη Θεσσαλονίκη, εφόσον εκλεγείτε;

Να ξεκινήσω από τα πολύ απλά και αυτονόητα. Να έχω ένα ανοιχτό πολιτικό γραφείο σε πλήρη λειτουργία. Να προτείνω το σχέδιο της µπλε ανάπτυξης που βρίσκω ιδανικό για µια πόλη σαν τη Θεσσαλονίκη, µε κίνητρα στις επιχειρήσεις να απορροφούν τους κορυφαίους νέους επιστήµονες από το ΑΠΘ και το Πανεπιστήµιο Μακεδονίας. Να προτείνω το όραµά µου για έναν Αστικό Επανασχεδιασµό µε άξονα τη ∆υτική Είσοδο της πόλης. Η πρώτη εικόνα του επισκέπτη στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας πρέπει να είναι επιβλητική, αναπτυξιακή, σύγχρονη. Η Θεσσαλονίκη οφείλει να σταµατήσει να έχει πρότυπο την Αθήνα και να κοιτάξει το ∆ουβλίνο, την Κοπεγχάγη, την Αµβέρσα. Η δυναµική της πόλης και το ανθρώπινο δυναµικό της είναι ανεξάντλητα.

Και αν δεν εκλεγείτε; Επιστροφή στον κόσµο της επικοινωνίας;

Ο κόσµος της επικοινωνίας περιλαµβάνει την πολιτική. ∆εν µπορώ τη στιγµή της µάχης να σκεφτώ τίποτα πέρα από αυτή. Την προσωπική µάχη του σταυρού, που τη δίνω µε ενθουσιασµό και αυτοπεποίθηση, αλλά και τη µάχη µέσω της υποψηφιότητάς µου να δώσω λόγο σε πολλούς ψηφοφόρους να επανέλθουν στις γειτονιές περήφανοι για το κόµµα τους και τους εκπροσώπους του.

Αλήθεια, η φράση του κ. Τσίπρα «και όµως γυρίζει...» έχει βάση;

Ασφαλώς. Γυρίζει ο κόσµος στο ΠΑΣΟΚ και στην αυθεντική έκφραση της Κεντροαριστεράς. Γυρίζει στην υπευθυνότερη πολιτική δύναµη. Γυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στα ποσοστά που είχε πριν ξεκινήσει να τάζει τα πάντα σε όλους και πριν απογοητεύσει εκείνους που τον είδαν ως σωσίβιο ελπίδας. Ολα γυρίζουν. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ, µάλιστα, γυρίζουν ως µπούµερανγκ

ΚΙΝΑΛΚυριάκος Κυριάκος