Πολιτική|04.07.2019 11:00

Εκλογές 2019-Γιάννης Ραγκούσης στο Έθνος: Ο Μητσοτάκης θέλει την Ελλάδα στον γύψο των µνηµονίων

Βούλα Κεχαγιά

Η πρόταση για ένταξη της χώρας από τη Ν∆ σε πιστοληπτική γραµµή στήριξης είναι η κορωνίδα του θατσερικού σχεδίου Μητσοτάκη, λέει ο Γιάννης Ραγκούσης. Ο υποψήφιος µε τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία πρώην υπουργός σχολιάζει πως ακόµη και η φανερή ατζέντα της Πειραιώς συνιστά έναν πραγµατικό Αρµαγεδδώνα.

Κύριε Ραγκούση, γιατί επιλέξατε τη Β' Πειραιώς για την κάθοδό σας;

Η συµµετοχή µου στο προσκλητήριο του πρωθυπουργού να συµπαραταχθούµε µε τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι εµείς οι προοδευτικοί πολίτες της Προοδευτικής Συµµαχίας γίνεται χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Παρά τη λάσπη που δέχοµαι όλον αυτόν τον καιρό και τις περί του αντιθέτου φήµες, ποτέ δεν ζήτησα ούτε αξιώµατα ούτε θέσεις, όπως και αποδείχθηκε. Μοναδική µου φιλοδοξία είναι να υπηρετήσω την προοδευτική παράταξη από όποια θέση µου ζητηθεί, από οπουδήποτε κριθεί ότι µπορώ να συνεισφέρω µε τις µικρές µου δυνάµεις. Θα πρέπει ωστόσο να σας πω ότι είµαι εξαιρετικά χαρούµενος που καλούµαι να εκπροσωπήσω ανθρώπους λαϊκών και κοινωνικών αγώνων, του µόχθου και της θάλασσας – µια και κατάγοµαι κι εγώ από οικογένεια ναυτικού.

Ως υπουργός προχωρήσατε σε µια σειρά µεταρρυθµίσεων, στις οποίες, ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε παλιότερα κριτική...

Πράγµατι ανέλαβα την ευθύνη για επτά ιδρυτικούς νόµους-µεταρρυθµίσεις κατά τη διάρκεια των 20 µηνών που είχα την ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών. Ωστόσο, δεν έχω την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε απέναντί τους. Η «∆ιαύγεια» αποτελεί ένα µόνιµο και βαθιά πια ριζωµένο θεσµό διαφάνειας για το κράτος και τη δηµόσια ζωή. Ο «Καλλικράτης» εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική αρχιτεκτονική δοµή της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθµού. Ο «Κλεισθένης» δεν κατήργησε τον «Καλλικράτη», απεναντίας στηρίχθηκε σε αυτόν. Ο νόµος για την απόλυτη αξιοκρατία στις προσλήψεις, µε την υπαγωγή όλων των προσλήψεων στο ΑΣΕΠ, δεν έχει πειραχθεί. Ο νόµος για την αξιοκρατία στην αξιολόγηση και στις προαγωγές των προϊσταµένων στο ∆ηµόσιο από τον κ. Μητσοτάκη καταργήθηκε και όχι από την κυβέρνηση Τσίπρα. Το 2014 ο κ. Μητσοτάκης εγκληµάτησε θεσµικά, επανέφερε το κοµµατικό ρουσφέτι και γύρισε την Ελλάδα δεκαετίες πίσω. Και, τέλος, ο νόµος για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των νόµιµων µεταναστών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και πήγαν σχολείο εδώ. Ο νόµος 3838, αν πολεµήθηκε από κάποιο κόµµα, τότε αυτό ήταν το κόµµα της Ν∆, µε πρωτοστάτη τον ακραία δεξιό Αντώνη Σαµαρά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όχι µόνο δεν πολέµησε τον νόµο αλλά πήρε την πρωτοβουλία να θεραπεύσει τα συνταγµατικά ζητήµατα που τον είχαν καταστήσει ανενεργό.

Σας είδα εσχάτως πολύ θυµωµένο µε τις εξελίξεις περί το «Μακεδονικό» που συνδέονται µε τις επιστολές του Κώστα Καραµανλή σε ξένους ηγέτες...

Και δικαίως νοµίζω! Κάθε προοδευτικός πολίτης που αγαπά την πατρίδα του αγανακτεί όταν βλέπει τόσο ξεκάθαρα µπροστά του την κοροϊδία της επίσηµης ηγεσίας της Ν∆ και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά. Ακόµη και σήµερα τολµούν να αποκαλούν «προδοτική» την πατριωτική Συµφωνία των Πρεσπών, που κατέστησε τη χώρα µας και πάλι διπλωµατικά ισχυρή και µας έδωσε το κυριότερο όπλο απέναντι στην Τουρκία: την τήρηση του διεθνούς δικαίου. Αυτοί που µας κατηγορούν για τη Συµφωνία των Πρεσπών αποδεικνύεται πως δεν δίστασαν να στήσουν µια πολιτική σκευωρία µε τον πιο χυδαίο και προκλητικό τρόπο. Αυτό όµως που αποτελεί την πιο µεγάλη προσβολή στον ελληνικό λαό είναι η αδιανόητη αφωνία Μητσοτάκη για τις συνταρακτικές αποκαλύψεις των επιστολών Καραµανλή.

Πείτε µου τρεις λόγους για τους οποίους ένας απλός πολίτης πρέπει να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συµµαχία... 

  1. Γιατί αποτελεί στρατηγική επιλογή µας να επιστρέφουν τα πλεονάσµατα που θα παράγει η χώρα στους πολλούς και όχι να αναδιανέµονται υπέρ των λίγων, υπέρ της παρασιτικής ελίτ που εκπροσωπεί ο κ. Μητσοτάκης.
  2. Εµείς δεν είµαστε όµηροι της διαπλοκής και των συµφερόντων. ∆εν µας κρατά η Siemens ή η Novartis. ∆εν πρόκειται να επιτρέψουµε να παραδοθεί η χώρα στον έλεγχο της πιο κατεστηµένης και αµφιλεγόµενης πολιτικής οικογένειας, της οικογένειας Μητσοτάκη.
  3. Για να έχουµε στις 8 Ιουλίου άµεσα σχηµατισµό προοδευτικής κυβέρνησης και όχι να εµπλακούµε σε καταστάσεις παρατεταµένης προεκλογικής κρίσης µε εκλογές τον ∆εκαπενταύγουστο που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, απαιτώντας να λάβει λευκή επιταγή.

Οσον αφορά τη Νέα Δηµοκρατία, σας προβληµατίζει περισσότερο το «κρυφό» πρόγραµµά της ή εντέλει η φανερή ατζέντα της;

Η φανερή ατζέντα αποδεικνύεται τόσο ανάλγητη και επικίνδυνη για τη ζωή του πολίτη -πραγµατικός Αρµαγεδδώνας- που πραγµατικά δεν τολµώ να φανταστώ τι άλλο χειρότερο θα περιέχει το «κρυφό» πρόγραµµα ή οι «κρυφές» δεσµεύσεις που έχει αναλάβει ο κ. Μητσοτάκης απέναντι στα συµφέροντα που εκπροσωπεί.

Χθες πάντως ακούστηκε και µία άποψη για πιστοληπτική γραµµή στήριξης...

Η αποκάλυψη-ανακοίνωση του κ. Μπάµπη Παπαδηµητρίου ότι σε περίπτωση που νικήσουν θα οδηγήσουν τη χώρα σε πιστοληπτική γραµµή στήριξης, που ισοδυναµεί µε τέταρτο µνηµόνιο για τις Ελληνίδες και τους Ελληνες, είναι η κορωνίδα του θατσερικού σχεδίου Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρατήσει στον γύψο των µνηµονίων την Ελλάδα ακόµη και τώρα που αποκτήσαµε τα πιο υγιή δηµόσια οικονοµικά της Ευρωζώνης, διότι δεν έχει άλλο τρόπο να εφαρµόσει τις ανάλγητες και βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές που έχει υποσχεθεί στους χορηγούς του. Ολους εκείνους που αποτελούν την αντιπαραγωγική ελίτ της χώρας. Η πιστοληπτική γραµµή στήριξης είναι το συµβόλαιο διαπλοκής που έχει υπογράψει ο κ. Μητσοτάκης.

Πώς βλέπετε την Προοδευτική Συµµαχία την εποµένη των εκλογών;

Θα δανειστώ τα λόγια του ίδιου του πρωθυπουργού για να σας απαντήσω. Η Προοδευτική Συµµαχία ήρθε για να µείνει! Και επιτρέψτε µου να συµπληρώσω πως δεν είναι ένα εκλογικό τέχνασµα που υπαγορεύεται από τις ανάγκες της συγκυρίας. Αυτό το αποδεικνύει περίτρανα η επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού να φέρει στη Βουλή και να ψηφίσει την απλή αναλογική. Το αποδεικνύει η επιλογή του να µας έχει δίπλα του σε καθηµερινή βάση, στον λεγόµενο «πρωινό καφέ».

Γιάννης ΡαγκούσηςΣΥΡΙΖΑαποτελέσματα εκλογών 2019εθνικές εκλογές 2019εκλογές 2019