Πολιτική|08.07.2019 14:59

Μιχάλης Ιγνατίου: Με τον Μητσοτάκη οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν, αντίθετα: Ο Πάιατ, ο Τραμπ, ο Ταγίπ...

Μιχάλης Ιγνατίου

Είναι χωρίς αμφιβολία ένας «αμφιλεγόμενος» (controversial) διπλωμάτης ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, ο οποίος είναι ίσως από τους λίγους που κάνει δηλώσεις για θέματα που αφορούν και την εσωτερική πολιτική πραγματικότητα.

Ο Τζέφρι Πάιατ είναι προσεκτικός και προσπαθεί να αποφεύγει να προκαλεί -αν και μερικές φορές δεν συμβαίνει αυτό- επιδιώκει και έχει επαφές με όλους τους χώρους, εκτός του ΚΚΕ που το ίδιο δεν επιθυμεί και τους «ψεκασμένους», και έχει εξελιχθεί σε πρέσβη του ελληνικού τουρισμού, όπου τα καταφέρνει θαυμάσια, και των ελληνικών επενδύσεων, όπου τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Στο θέμα της οικονομικής υποστήριξης, η αμερικανική υπερδύναμη έμεινε πίσω από την Κίνα και θα πρέπει σύντομα να πάρει αποφάσεις, διότι θα το χάσει το παιχνίδι και στην Ελλάδα, με την οποία διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς και στρατηγική συμμαχία. Κατά την καθιερωμένη δεξίωση στον κήπο της πρεσβευτικής οικίας με την ευκαιρία της επετείου της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Αμερικής, ο κ. Τζέφρι Πάιατ έδωσε μια ομιλία που περιείχε πολλά νοήματα. Ήταν μια διαβεβαίωση ότι η σχέση δεν θα αλλάξει καθόλου με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αποφάσισε να μιλήσει και για τις χθεσινές εκλογές, μία κίνηση που ξένισε μεν, αλλά φαίνεται ότι αποτελούσε και «ξεκαθάρισμα προθέσεων», επειδή έχουν ειπωθεί και ακουστεί πολλά για την υποτιθέμενη σχέση του με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και για τη δήθεν σύγκρουσή του με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, που είναι πλέον ο νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας. Η Ελλάδα είπε, εκλέγει την πρώτη κυβέρνηση της εποχής μετά την κρίση, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών αξιών και θεσμών της, ακόμη και εν μέσω οικονομικής ύφεσης άνευ προηγουμένης διάρκειας και βάθους.

Διαβεβαίωσε δε ότι όποιους και αν επιλέξουν οι Έλληνες πολίτες ως τους επόμενους ηγέτες τους -είναι ήδη ο κ. Μητσοτάκης-, η Αμερική θα παραμείνει πλήρως αφοσιωμένη στην επιτυχία τους. «Τα κράτη μας», τόνισε, «είναι συνδεδεμένα για πάντα με τα κοινά μας δημοκρατικά ιδανικά». Η προηγούμενη αριστερή κυβέρνησης της Ελλάδας επέλεξε να δέσει περισσότερο στο άρμα της Αμερικής τη χώρα μας, όταν συνειδητοποίησε νωρίς ότι οι φίλοι και εταίροι μας στην Ευρώπη ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την τιμωρία του ελληνικού λαού.

Τον Φεβρουάριο του 2015, έναν μήνα μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα, ο τότε πρόεδρος της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, έκανε μία ισχυρή παρέμβαση υπέρ των Ελλήνων πολιτών μέσα από το CNN που συγκλόνισε όλους μας. Ήταν τότε φαίνεται που ο πρώην πλέονς πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να στραφεί για βοήθεια προς την Ουάσιγκτον. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Ομπάμα τον διέσωσε από τα «νύχια» των Ευρωπαίων, τον Ιούλιο του 2015, και αποσόβησε την εκδίωξη της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

Όμως, δεν έδωσε το «κάτι» παραπάνω που περίμενε ο κ. Τσίπρας, με αποτέλεσμα η χώρα μας να ταλαιπωρείται μέχρι σήμερα. Ο κ. Πάιατ είπε στην εορτή της 4ης Ιουλίου ότι υπάρχει ευρεία συναίνεση στην Ουάσιγκτον, ότι η Ελλάδα έχει γίνει ένας από τους πιο αξιόλογους περιφερειακούς συμμάχους της Αμερικής. «Είναι ένας πυλώνας σταθερότητας και θεματοφύλακας των δυτικών δημοκρατικών ιδεωδών σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περιοχή» είπε. Εξαιρετικά λόγια χωρίς αμφιβολία. Αλλά το βασικό ερώτημα που είναι στα χείλη των περισσοτέρων Ελλήνων είναι αυτό: Πώς θα προστατεύσει η Αμερική την Ελλάδα από την επιθετική Τουρκία, η οποία αγοράζει χωρίς κόστος(;) ένα πανίσχυρο ρωσικό σύστημα, τους S-400, την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος Τραμπ σκέφτεται σοβαρά να της παραχωρήσει και τα F-35;

Το ζήτημα αυτό, ανεξάρτητα από την πολιτική του κ. Μητσοτάκη, που σίγουρα θα είναι φιλοδυτική, θα μπορούσε να αυξήσει ξανά τον αντιαμερικανισμό, καθώς οι πολίτες θα νιώσουν προδομένοι. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Πάιατ και οι συνεργάτες του στέλνουν τα σωστά μηνύματα στην Ουάσιγκτον και προειδοποιούν. Το ίδιο κάνει και η αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, που παίζει και έναν ευρύτερο ρόλο. Αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συγχωρέσει τον Ταγίπ Ερντογάν για την απόκτηση των S-400, θα κινδυνεύσει να δυσαρεστήσει γνήσιους συμμάχους που στάθηκαν στο πλευρό της Αμερικής όταν η Τουρκία προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία. Δεν γίνεται να φωνάζει η Αμερική με την παραμικρή κίνηση φίλιων χωρών, που θεωρείται δήθεν «φιλορωσική» -ενώ δεν είναι-, και να κάνει τα στραβά μάτια στις απαράδεκτες αντιαμερικανικές ενέργειες της Τουρκίας.

Το αφήγημα ότι η κατοχική δύναμη είναι το ανάχωμα για τη ρωσική επιθετικότητα είναι ένας μύθος. Άλλωστε, αυτήν τη στιγμή η Μόσχα έχει στο... τσεπάκι της τον Ερντογάν και τον έχει καταστήσει πιόνι της. Η επίσημη Ουάσιγκτον πρέπει να ακούσει τον Τζέφρι Πάιατ. Οι προειδοποιήσεις του είναι πολύ ορθές και κρύβουν γνήσια ανησυχία. Σε αυτήν τη φάση δεν επιτρέπεται κανένα λάθος από την πλευρά της Αμερικής. Εάν η Τουρκία παραλάβει τους S-400, ούτε τα F-35 μπορεί να αποκτήσει, ενώ πρέπει να υποστεί κυρώσεις. Όλα τα άλλα είναι μασκαραλίκια...

Πηγή: hellasjournal

Νέα Δημοκρατίαεκλογές 2019Τζέφρι Πάιατ