Πολιτική|16.11.2018 08:35

Βαγγέλης Μεϊμαράκης: Μια αντικατάσταση, πολλά ερωτήματα

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Η απόφαση κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Βουλής από τον γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Τσιάρα, που απέστειλε και το σχετικό σημείωμα. Σε αυτό, με τυπικό τρόπο αναφερόταν ότι αντικαθίσταται ο πρώην επικεφαλής της ΝΔ από τη βουλευτή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που κατατίθετο εγγράφως η αντικατάσταση, συνεργάτες του Β. Μεϊμαράκη δήλωναν άγνοια για το γεγονός.

Κοινοβουλευτικές πηγές της Νέας Δημοκρατίας από την πρώτη στιγμή συσχέτισαν το θέμα με απροθυμία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να συμμετάσχει στην επιτροπή, εξαιτίας του φόρτου εργασίας που θα υπάρξει λόγω της δίμηνης προθεσμίας πους της έχει παρασχεθεί. Υποστήριζαν, μάλιστα, ότι το ζήτησε ο ίδιος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν θα συμμετάσχει στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, όπως είχε ανακοινωθεί. Στη θέση του η Ολγα Κεφαλογιάννη

Τη θέση αυτή φέρονται να επιβεβαιώνουν -μερικές ώρες αργότερα όμως- κύκλοι του Β. Μεϊμαράκη.

Ανεξήγητο Σε αυτό το «σενάριο», ανεξήγητο παραμένει το γιατί ένα αυτονόητα έμπειρο περί των κοινοβουλευτικών ζητημάτων στέλεχος της ΝΔ δέχθηκε εξαρχής να συμμετάσχει στην επιτροπή, καθώς δεν αγνοούσε τον φόρτο εργασίας που θα υπήρχε. Οσον αφορά το θέμα της «στενής» διορίας, είναι... κοινό μυστικό στο Κοινοβούλιο ότι η Επιτροπή Αναθεώρησης μπορεί να ζητήσει παράταση των εργασιών της, εφόσον χρειαστεί, έως το τέλος Φεβρουαρίου ή και αργότερα.

Την ώρα που κατατίθετο εγγράφως η αντικατάσταση, συνεργάτες του Β. Μεϊμαράκη δήλωναν άγνοια για το γεγονός...

Επίσης, αποτελεί ερώτημα το αν η απροθυμία του Β. Μεϊμαράκη προέκυψε μετά τη συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών. Εκεί όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαφάνηκε αρνητικός σε συναινετικές εξελίξεις στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Να σημειωθεί πως άλλες κοινοβουλευτικές πηγές εκτιμούσαν ως πολιτικά περίεργη την εξέλιξη. Σημείωναν ότι πρόκειται σαφώς για κίνηση που έχει εγκριθεί -αν δεν έχει προέλθει- από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια και ο Β. Μεϊμαράκης είναι πρώην πρόεδρος της Βουλής. Λόγω της ιδιότητάς του αυτής, μάλιστα, ο κ. Μεϊμαράκης αποτελούσε «βαρύ πυροβολικό» της Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή.

Επίσης, σημείωναν ότι η προσέγγισή του σε «φλέγοντα» ζητήματα της συνταγματικής αναθεώρησης, όπως αυτά της σχέσης Κράτους - Εκκλησίας και της προεδρικής εκλογής, αλλά κυρίως το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, είχαν συναινετική προδιάθεση.

Ευάγγελος ΜεϊμαράκηςΑναθεώρηση του Συντάγματος