Πολιτική|09.07.2019 15:31

Νέα κυβέρνηση: Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στις προτεραιότητες της Νίκης Κεραμέως

Newsroom

Nέα κυβέρνησηΗ νέα υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραµέως στο «τιμόνι» του αρμόδιου υπουργείου θα κινηθεί σε κλίμα εξωστρέφειας και καινοτομίας, ενώ ανάμεσα στις πρώτες κινήσεις θα είναι και η κατάργηση του ασύλου, όπως έχει προαναγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το «άσυλο στη βία και την παρανομία δεν θα αλλάξει, αλλά θα καταργηθεί, για να κυκλοφορήσουν και πάλι ελεύθερα οι ιδέες και η γνώση». 

Η ίδια πιστεύει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα παραµένει «εσωστρεφής και υπερβολικά συγκεντρωτική», και όλο το προηγούµενο διάστηµα συγκρούστηκε δεκάδες φορές στη Βουλή µε τον Κώστα Γαβρόγλου για τις αλλαγές που εκείνος προώθησε στη Δευτεροβάθµια και την Τριτοβάθµια Εκπαίδευση.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, εκτός από την κατάργηση του ασύλου, έχει αυτήν τη στιγµή πρώτα από όλα να αντιµετωπίσει τα σοβαρά ζητήµατα που άπτονται της οµαλής λειτουργίας των σχολείων από τη νέα χρονιά. Συνεπώς, βασικό µέληµα θα είναι να προχωρήσουν άµεσα όλες οι διαδικασίες ώστε τον Σεπτέµβριο τα σχολεία να ξεκινήσουν χωρίς προβλήµατα και κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς ο χρόνος είναι ασφυκτικός. Αυτήν τη στιγµή ήδη «τρέχει» η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τους 5.000 διορισµούς στην ειδική αγωγή για το επόµενο σχολικό έτος, οι οποίοι θα γίνουν όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά εκκρεµούν δύο προκηρύξεις για τον διορισµό 10.000 εκπαιδευτικών το 2020 και 2021, οι οποίες όµως είναι στο «αέρα». Δεύτερο σοβαρό ζήτηµα αποτελεί το νέο σύστηµα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

Οι µαθητές που θα φοιτήσουν στην Γ’ Λυκείου έχουν προετοιµασθεί για το νέο σύστηµα και, όπως έχει πει και η κ. Κεραµέως, δεν θα πρέπει να αναστατωθούν. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ρυθµιστούν πολλά επιµέρους ζητήµατα ώστε τα παιδιά να πάνε στις εξετάσεις χωρίς προβλήµατα.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Κεραμέως σκοπεύει να ακυρώσει την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα,  την οποία είχε δρομολογήσει ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές. Η νέα υπουργός Παιδείας εστιάζει σε σπουδές, όπως η Πληροφορική, που έχουν άμεση σχέση με δεξιότητες που οδηγούν στην αγορά εργασίας. 

Νίκη Κεραμέωςπανεπιστημιακό άσυλονέα κυβέρνησηυπουργείο Παιδείας