Πολιτική|10.07.2019 07:33

Ο Μητσοτάκης βάζει κανόνες και πλαίσιο λειτουργίας

Σπύρος Μουρελάτος

Συγκεκριµένη στοχοθεσία, προσδιορισµένα χρονοδιαγράµµατα και αυστηρό σύστηµα αξιολόγησης της πορείας του κυβερνητικού έργου, το οποίο προϊόντος του χρόνου αναµένεται να υποβοηθηθεί και µε ψηφιακά εργαλεία, αποτελούν τα κύρια γνωρίσµατα της συνταγής του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προτεραιοποίηση του βαρέος νοµοθετικού έργου της νέας κυβέρνησης.

Ως απόρροια της σοβαρής προεργασίας που έχει γίνει τους προηγούµενους µήνες, ο καθένας από τους υπουργούς αναµένεται να λάβει φάκελο µε τις γενικές κατευθύνσεις και τα επόµενα βήµατα των ανά τοµέα νοµοθετικών πρωτοβουλιών σε ορίζοντα εξαµήνου, µε την πρώτη κεντρική αποτίµηση του έως τότε κυβερνητικού έργου να πραγµατοποιείται κατά πληροφορίες έως τα Χριστούγεννα.

Οπως έχει ήδη προαναγγελθεί, οι πρώτες νοµοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα είναι το νοµοσχέδιο για τη δοµή της κυβέρνησης, στο οποίο θα συµπεριληφθούν σηµειακού χαρακτήρα διατάξεις, όπως η κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου, η επαναφορά αυστηρότερων διατάξεων στον Ποινικό Κώδικα και η πρόνοια για υπέρβαση των προβληµάτων που έχει δηµιουργήσει στη διοίκηση περιφερειών και δήµων η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Κατά τη σηµερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, αναµένεται να παρουσιάσει µε powerpoint και λεπτοµερώς τη νέα δοµή και λειτουργία της κυβέρνησης, αντλώντας παραδείγµατα από µοντέλα διακυβέρνησης προηγµένων χωρών της Δύσης.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να προλάβει τυχόν εκδήλωση ανάρµοστων συµπεριφορών, εκδίδοντας αυστηρές ντιρεκτίβες για τον κώδικα δεοντολογίας των µελών της κυβέρνησης. Στο πνεύµα αυτό αναµένεται να διαµηνύσει πως απαγορεύεται η πρόσληψη στο Δηµόσιο συγγενικών προσώπων υπουργών και υφυπουργών, αλλά και η σύναψη σύµβασης µε το Δηµόσιο για τους συζύγους και τα παιδιά τους.

Απαγορεύεται, επίσης, η παράλληλη επαγγελµατική ή επιχειρηµατική δραστηριότητα. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναµένεται να ανακοινώσει τη σηµαντική µείωση των Γενικών Γραµµατειών σε 60 από 93, που είναι σήµερα.

Ξένος Τύπος

Εν τω µεταξύ, η αλλαγή της πολιτικής σελίδας στη χώρα αποσπά θετικά σχόλια από τον ξένο Τύπο, αποτυπώνοντας τις µεγάλες προσδοκίες που έχει καλλιεργήσει η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, συνεχάρη χθες βράδυ τηλεφωνικώς τον πρωθυπουργό. Κατά τη συνοµιλία των δύο ανδρών, η οποία σύµφωνα µε πληροφορίες διήρκεσε πάνω από 20 λεπτά, τέθηκε επί τάπητος όλο το φάσµα των ελληνοαµερικανικών σχέσεων, µε τους κ. Μητσοτάκη και Πενς να δεσµεύονται για την περαιτέρω εµβάθυνση των διµερών σχέσεων, που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Πηγές του Μαξίµου αξιολογούν ως πολύ σηµαντικό το συγκεκριµένο τηλεφώνηµα σε µια περίοδο που η όξυνση της τουρκικής παραβατικότητας, ακόµη και εντός της κυπριακής ΑΟΖ, απειλεί να αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Ταυτόχρονα, πρόσκληση να επισκεφθεί το Βερολίνο για κατ’ ιδίαν συνάντηση µε την Ανγκελα Μέρκελ, το τρίτο δεκαήµερο του Αυγούστου, έλαβε χθες ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε µε τη Γερµανίδα καγκελάριο. Πάντως, το πρώτο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγµατοποιηθεί αµέσως µετά το τριήµερο των προγραµµατικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης (20-22 Ιουλίου) στην Κύπρο, όπως οριστικοποιήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε προχθές το βράδυ µε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δηµοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

νέα κυβέρνησηΝέα ΔημοκρατίαΥπουργικό ΣυμβούλιοΚυριάκος Μητσοτάκης