Πολιτική|10.07.2019 16:48

Οι πρώτες αλλαγές του Μητσοτάκη και το νέο μοντέλο διακυβέρνησης (vid)

Γιάννης Πολίτης

Καινοτομία. Αυτή είναι η λέξη που θα ακούγεται συνεχώς το επόμενο διάστημα για τις δράσεις της νέας κυβέρνησης. O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Τρίτη, μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης φρόντισε να δώσει το στίγμα της νέας πολιτικής του κατεύθυνσης για τη χώρα.

Χαρακτηριστικό, όπως αναφέρουν κύκλοι προσκείμενοι στον ίδιο, είναι ότι για πρώτη φορά στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ανακοινώθηκαν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο οι αρμοδιότητες των υπουργών και των υφυπουργών. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός παίρνει υπό την ευθύνη του τις αρμοδιότητες τόσο της ΕΡΤ και του ΑΠΕ όσο και εκείνες που αφορούν την λειτουργία της ΕΥΠ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ήρθε σε συνεννόηση με τους στενούς του συνεργάτες και έτσι προετοιμάστηκε ένας φάκελος που περιείχε τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό κάθε υπουργείου. Μέσα σε αυτόν υπήρχαν συγκεκριμένες κατευθύνσεις για κάθε υπουργείο και καθορισμός των επόμενων βημάτων σε νομοθετικό επίπεδο.

Τι περιλαμβάνουν οι φάκελοι

Στους φακέλους που παραδόθηκαν στους υπουργούς περιέχονται οι αρμοδιότητες ανά υπουργείο. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στον φάκελο που παρέλαβε η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, περιλαμβάνεται η κατάργηση του νόμου Γαβρόγλου και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Στο υπουργείο Εργασίας και στα χέρια του αρμόδιου υπουργού, Γιάννη Βρούτση, έχει φτάσει φάκελος που περιλαμβάνει την άμεση έκδοση των συντάξεων. 

Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει φτάσει ο φάκελος που περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να έχει ψηφιστεί μέσα στον Αύγουστο. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε τη δραστική μείωση των γενικών γραμματειών της κυβέρνησης και, παράλληλα, αποφάσισε να μπει «φρένο» στην πρόσληψη συγγενών των υπουργών και των υφυπουργών, καθώς και ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία σύμβαση με το Δημόσιο για συζύγους και παιδιά υπουργών και υφυπουργών. Παράλληλα σκοπεύει να βάλει τέλος στην παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα των υπουργών του, ενώ θα προχωρήσει σε δραστική μείωση των μετακλητών υπαλλήλων.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός εστίασε στις 12 βασικές προτεραιότητες που έχει η νέα κυβέρνηση και αυτές έχουν ως εξής:

  1. Ισχυρή ανάπτυξη με πολλές επενδύσεις και νέες και καλύτερες δουλειές
  2. Αξία στην ακίνητη περιουσία
  3. Ασφάλεια στο σπίτι και στη χώρα (προανήγγειλε πως τις επόμενες μέρες θα τοποθετηθεί η νέα ηγεσία στην Ελληνική Αστυνομία)
  4. Κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη στους πιο αδύναμους
  5. Εκπαίδευση που απελευθερώνει το δυναμικό των Ελλήνων (είπε πως την Πέμπτη θα επισκεφθεί το υπουργείο Παιδείας)
  6. Δημόσια υγεία
  7. Νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους, εργαζομένων και επιχειρήσεων (είπε πως ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης θα συναντήσει τους επιθεωρητές εργασίας)
  8. Υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημα και αναγέννηση της μεσαίας τάξης
  9. Προστασία του περιβάλλοντος
  10. Σύγχρονο ψηφιακό κράτος στην υπηρεσία του πολίτη.
  11. Νέο μοντέλο πολιτισμού
  12. Ισχυρή Ελλάδα σε διεθνές περιβάλλον

To σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου

Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, θα υπάρχουν δύο υπουργικά συμβούλια. Το πρώτο θα σχετίζεται με την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου και το δεύτερο με τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Ο κ. Γεραπετρίτης, παρουσίασε στους υπουργούς το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης που θα ονομάζεται «ΜΑΖΙ» και θα παρακολουθεί σε καθημερινή βάση το κυβερνητικό έργο, ανά υπουργό, ανά υφυπουργό, ανά γενικό γραμματέα, σε κάθε υπουργείο.

Επίσης σε κάθε υπουργείο θα υπάρχουν δύο εκπρόσωποι της προεδρίας της κυβέρνησης, οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με την ενσωμάτωση των στοιχείων στις δράσεις κάθε υπουργείου, καθώς και να ελέγχουν τυχόν υστερήσεις. Δηλαδή όταν θα υπάρχει υστέρηση σε μία κυβερνητική δράση τότε θα «σηκώνεται» μία κόκκινη σημαία. Κυβερνητικοί συντάκτες όταν ρώτησαν τον αρμόδιο υπουργό, στις πόσες κόκκινες σημαίες θα υπάρχει πρόβλημα η απάντηση που έδωσε ήταν «σας παραπέμπω στο ποδόσφαιρο. Ξέρετε πως λειτουργούν οι κίτρινες και οι κόκκινες κάρτες». 

Στο συγκεκριμένο σύστημα πρόσβαση θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και μία πολύ στενή ομάδα, που θα αποτελείται από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο. Οι υπουργοί από την πλευρά τους θα έχουν πρόσβαση μόνο στα ζητήματα της δικής τους αρμοδιότητας.

Όταν ο κ. Γεραπετρίτης ρωτήθηκε από τους κυβερνητικούς συντάκτες για το εάν το συγκεκριμένο σύστημα είναι εφικτό να λειτουργήσει αμέσως, η απάντηση που έδωσε ήταν ότι «για την ελληνική πραγματικότητα χρειάζεται λίγη δουλειά». Ωστόσο, τους παρέπεμψε σε βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών όπως είναι η Εσθονία. Παράλληλα στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού διαβεβαιώνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρακολουθεί συνεχώς το συγκεκριμένο σύστημα.

Υπουργικό Συμβούλιονέα κυβέρνησηΚυριάκος Μητσοτάκης