Πολιτική|13.07.2019 10:49

ΝΔ: Συντονισµένη δράση για τα κόκκινα δάνεια

Σπύρος Μουρελάτος

Η ισχυρή ανάπτυξη, επιµερισµένη µε κοινωνικά δίκαιο τρόπο, αποτελεί, όπως το περιέγραψε κατά την προχθεσινή συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο BBC και την εκποµπή «Hard Talk», την υπ’ αριθµόν 1 προτεραιότητα για τη διακυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ούτως ή άλλως, η πυροδότηση ρωµαλέας, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ανάπτυξης, αλλά και η αστραπιαία -όπως λένε οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίµου- αντιµετώπιση των προβληµάτων συµπυκνώνουν το νόηµα της χθεσινής συνάντησης που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης µε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, παρουσία του υπουργού Οικονοµικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Οι δηλώσεις του κ. Στουρνάρα έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο, πολύ περισσότερο όµως τα χαµόγελα και η νύξη του ότι «είναι η πρώτη φορά, τα τελευταία 3,5 χρόνια, που επισκέπτοµαι το συγκεκριµένο κτίριο», σηµατοδοτούν µε εµφατικό τρόπο την απαρχή µιας νέας εποχής στις σχέσεις Μεγάρου Μαξίµου – Τραπέζης της Ελλάδος, κάτι που και οι δυο πλευρές ευελπιστούν να αποτυπωθεί σύντοµα και στη θετική πορεία της ελληνικής οικονοµίας.

Κύριο θέµα συζήτησης στη χθεσινή συνάντηση, που διήρκεσε κάτι περισσότερο από µία ώρα, ήταν κατά πληροφορίες το αγκάθι των κόκκινων δανείων. Οπως ενηµέρωσε αργότερα ο κεντρικός τραπεζίτης, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να αξιοποιήσει και τις δύο προτάσεις που έχουν κατατεθεί, ήτοι της ΤτΕ και του ΤΧΣ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «όλα τα όπλα είναι πάνω στο τραπέζι».

Το πλεόνασμα

Η πρόταση, εξάλλου, της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν το αντικείµενο της προ µηνών συνάντησης Μητσοτάκη – Στουρνάρα στην έδρα του δεύτερου. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος επισήµανε πως η εκτίµησή του για απόκλιση της τάξης του 0,6% από τον προκαθορισµένο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασµα (2,9% έναντι του 3,5%) παραµένει εν ισχύι, απόρροια της πολιτικής της απελθούσας κυβέρνησης, ωστόσο, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο ίδιος δεν µοιάζει να ανησυχεί.

Όπως εκµυστηρεύεται σε στενούς του συνεργάτες, έχει απόλυτη εµπιστοσύνη τόσο στο Μέγαρο Μαξίµου όσο και στην οδό Νίκης, ώστε να καλυφθεί το εν λόγω κενό από τον παρονοµαστή του κλάσµατος, δηλαδή την επιτάχυνση της ανάπτυξης, που θα αυξήσει τα έσοδα. Ο κ. Στουρνάρας εισηγήθηκε, µάλιστα, στον κ. Μητσοτάκη την πλήρη άρση των capital controls.

Βαρύνουσας σηµασίας είναι και η σηµερινή ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίµου υπό τον πρωθυπουργό και µε τη συµµετοχή του Χρήστου Σταϊκούρα και των υφυπουργών του, προκειµένου να οριστικοποιηθεί το περιεχόµενο των προγραµµατικών δηλώσεων στο σκέλος της οικονοµίας, αλλά και να δοθεί η τελική µορφή του φορολογικού νοµοσχεδίου, σήµα κατατεθέν της δέσµευσης για µείωση της φορολογίας. Τέλος, η ψήφος εµπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη δηµόσια παιδεία και η αποφασιστικότητά του να καθιερώσει τον ψηφιακό µετασχηµατισµό του κράτους συµβολίζονται από τη χθεσινή παρουσία του στα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης 

Σύσκεψη για την ΕΡΤ

Υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, µε παρόντες τους συναρµόδιους υπουργούς που µετέχουν στη Γενική Συνέλευση της ΕΡΤ, Στέλιο Πέτσα, Χρήστο Σταϊκούρα και Λίνα Μενδώνη, καθώς και τον υφυπουργό Αθλητισµού, Λευτέρη Αυγενάκη, πραγµατοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίµου για τις προοπτικές της δηµόσιας τηλεόρασης. Στο πρώτο µέρος της σύσκεψης παρών ήταν και ο τέως διευθύνων σύµβουλος της ΕΡΤ, Γιάννης ∆ρόσος, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόγραµµα και τον προϋπολογισµό της εταιρείας. Ο πρωθυπουργός ζήτησε από Γιάννη ∆ρόσο, που έχει υποβάλει την παραίτησή του, να παραµείνει στη θέση του διευθύνοντος συµβούλου µέχρις ότου ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

capital controlsκόκκινα δάνειαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΓιάννης Στουρνάρας