Πολιτική|14.07.2019 16:29

Οι πρώτες κινήσεις Μητσοτάκη: Τα τέσσερα μέτωπα και οι «σωματοφύλακες»

Σπύρος Μουρελάτος

Η πρώτη αυτοδύναµη κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας µετά το µακρινό πλέον 2009, ένα µείγµα πεπειραµένων και νέων στελεχών, πολιτικών και τεχνοκρατών, καλείται να προσαρµοστεί άµεσα στο στρατηγικό σχέδιο του πρωθυπουργού. Το δείγµα γραφής των πρώτων έξι ηµερών της νέας διακυβέρνησης είναι, σύµφωνα µε επιτελικές πηγές του Μεγάρου Μαξίµου, εξόχως ενδεικτικό της νέας µεθοδολογίας αλλά και του νέου ύφους µε το οποίο θα επιχειρήσει να εµποτίσει τη διακυβέρνηση της χώρας ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να εξηγεί σε στενούς συνεργάτες του ότι επιθυµεί µε τη νέα δοµή του Μεγάρου Μαξίµου ακριβώς να καταπολεµήσει παθογένειες δεκαετιών στη λειτουργία της κυβέρνησης, µε πρώτη τον συντονισµό και την επόπτευση του κυβερνητικού έργου. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι περισσότερες υπηρεσίες του κυβερνητικού στρατηγείου, προεξαρχούσης της γενικής γραµµατείας της κυβέρνησης, αναµένεται να µετεγκατασταθούν στη Βασιλίσσης Σοφίας, στο κτίριο του πρώην υπουργείου ∆ιοικητικής Ανασυγκρότησης.

Οι «σωµατοφύλακες» του πρωθυπουργού σε αυτήν την αποστολή δεν είναι άλλοι από τους εξής: Ο διευθυντής του γραφείου του, Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, «σκιά» του κ. Μητσοτάκη τα τελευταία 3,5 χρόνια και άνθρωπος που έχει τη φήµη ότι επιλαµβάνεται των πλέον απαιτητικών καταστάσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, επικοινωνιακή «βιτρίνα» της κυβέρνησης και σε πλείστες όσες περιπτώσεις ο συνδετικός κρίκος ανάµεσα στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος µετέχει σε όλες τις συσκέψεις του πρωθυπουργού µε τα υπουργικά στελέχη, επικεφαλής του ηλεκτρονικού συστήµατος παρακολούθησης και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου «Μαζί» και αρµόδιος για την εποικοδοµητική διασύνδεση του Μεγάρου Μαξίµου µε τη Βουλή. Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, ο οποίος αναλαµβάνει τον κρίσιµο ρόλο του συντονισµού του Υπουργικού Συµβουλίου. Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Κωνσταντίνος Ζούλας, ενορχηστρωτής της επικοινωνίας του Μεγάρου Μαξίµου και αναπόσπαστο κοµµάτι του «πρωινού καφέ» και των συσκέψεων στρατηγικής που λαµβάνουν καθηµερινά χώρα στο Μέγαρο Μαξίµου.

Η επιδίωξη του πρωθυπουργού, πέραν των κατευθυντήριων γραµµών που έδωσε στην πανηγυρικού χαρακτήρα συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου την προηγούµενη Τετάρτη -η επόµενη συνεδρίαση θα πραγµατοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίµου µετά την ολιγοήµερη ανάπαυλα του ∆εκαπενταύγουστου-, να έχει ξεχωριστές συναντήσεις µε τις ηγεσίες των υπουργείων προδίδει µία εντελώς διαφορετική τακτική σε ό,τι αφορά στην κυβερνητική καθηµερινότητα από τη ράθυµη, όπως χαρακτηρίζεται, προσέγγιση που επεδείκνυε η απελθούσα κυβέρνηση.

Η ηγεσία της κυβέρνησης δεν έδειξε να ανησυχεί από τις προειδοποιητικές βολές της Μέρκελ ότι δεν υπάρχει λόγος µείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσµατος

Ήδη τα πρώτα 24ωρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε µε τον υπουργό Οικονοµικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υπουργό Αµυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, και τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, δίνοντάς τους σαφείς οδηγίες για το πώς θα δροµολογήσουν τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τοµέα ευθύνης τους.

Υψηλού πολιτικού συµβολισµού ήταν, επίσης, οι επισκέψεις του στο υπουργείο Παιδείας, όπου είχε συνάντηση µε τη Νίκη Κεραµέως, και στο νεοπαγές υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης, όπου είχε συνάντηση µε τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Έως την ανάγνωση, εξάλλου, των προγραµµατικών δηλώσεων της κυβέρνησης, στόχος του πρωθυπουργού είναι να έχει µία πρώτη επαφή µε όλα τα υπουργεία, ώστε να αποσαφηνιστούν ο τρόπος αλλά και τα εργαλεία προώθησης των νοµοθετηµάτων του προσεχούς εξαµήνου.

Οι μεταρρυθμίσεις

Οικονοµία, επενδύσεις, ασφάλεια και κοινωνική συνοχή αποτελούν ύψιστες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, όπως διεφάνη από τις πρώτες πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η τάχιστη εφαρµογή ενός συνολικού εµπροσθοβαρούς µεταρρυθµιστικού σχεδίου αλλά και η άµεση ανακούφιση της µεγάλης πλειονότητας του ελληνικού λαού µέσω του πρώτου κύµατος µείωσης της φορολογίας (που εντάσσεται στο φορολογικό νοµοσχέδιο, το οποίο προγραµµατίζεται να έχει ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου) αποτελούν, κατά το Μέγαρο Μαξίµου, ένα κρίσιµο σκαλοπάτι προκειµένου να απεγκλωβιστεί η ελληνική οικονοµία από τα δεσµά της πολιτικής Τσίπρα. Σε αυτό το πνεύµα, η ηγεσία της νέας κυβέρνησης δεν έδειξε να ανησυχεί από τις προειδοποιητικές βολές της Άνγκελα Μέρκελ, που δήλωσε… εθιµοτυπικώς, όπως σχολιάζεται από κυβερνητικούς παράγοντες, ότι δεν υπάρχει λόγος µείωσης του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσµατος.

Εξάλλου, οι δυο τους θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τη µεσοπρόθεσµη προοπτική της ελληνικής οικονοµίας κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βερολίνο το τελευταίο δεκαήµερο του Αυγούστου, αλλά σε κάθε περίπτωση κυβερνητικές πηγές υπενθυµίζουν πως το αίτηµα για επαναδιαπραγµάτευση του ύψους του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασµα θα υποβληθεί ενώπιον των εταίρων µας σε δευτερεύοντα χρόνο -µετά το πρώτο έτος της νέας διακυβέρνησης- και όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα έχει καταθέσει σε εταίρους και αγορές τα «µεταρρυθµιστικά διαπιστευτήριά» της. 

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίακυβέρνηση