Πολιτική|18.07.2019 10:04

Κυρανάκης για Τσουβάλα: Κρίθηκε από τη Δικαιοσύνη για το Μάτι (vid)

Newsroom

Το σκεπτικό πίσω από την τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραµµατέα ∆ηµόσιας Τάξης, σχολίασε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στην εκπομπή του OPEN TV «Ώρα Ελλάδος Καλοκαίρι», μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την εν λόγω επιλογή από την αντιπολίτευση, καθώς ο κύριος Τσουβάλας ήταν αρχηγός της Αστυνομίας κατά την τραγωδία στο Μάτι και ως εκ τούτου ανάμεσα σε όσους στόχευσε με τα βέλη της τότε η ΝΔ, ζητώντας ανάληψη ευθυνών και παραιτήσεις. 

«Ο κύριος Τσουβάλας, όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στο Μάτι και υπήρχε όλη αυτή η απόδοση ευθυνών κρίθηκε κι αυτός από τη Δικαιοσύνη... Όλοι όσοι ήταν εμπλεκόμενοι στη μεγάλη τραγωδία στο Μάτι οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη, η οποία απέδωσε σε πολύ κόσμο ποινικές διώξεις. Ένας από τους ανθρώπους στους οποίους δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη είναι ο κύριος Τσουβάλας. Αυτό δεν το ξέρει ο πολύς κόσμος. Η Δικαιοσύνη όντως απέδωσε στην κυρία Δούρου, σε κάποιους άλλους ανθρώπους που είναι ευθύνοντες κλπ., στον κύριο Τσουβάλα που ήταν αρχηγός της Αστυνομίας τότε, δεν του απέδωσε ποινική δίωξη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. 

Εσωκοµµατική γκρίνια, βολές από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Έκπληξη και έντονη δυσφορία στο εσωτερικό της Νέας ∆ηµοκρατίας προκάλεσε η τοποθέτηση του πρώην αρχηγού της Αστυνοµίας Κωνσταντίνου Τσουβάλα στη θέση του γενικού γραµµατέα ∆ηµόσιας Τάξης. Βουλευτές και στελέχη του κόµµατος δεν έκρυψαν τη δυσαρέσκειά τους, επισηµαίνοντας ότι ο κ. Τσουβάλας ήταν µια εσφαλµένη επιλογή.

Χαρακτηριστική ήταν ανάρτηση στο Facebook του βουλευτή Γιάννη Λοβέρδου, την οποία στη συνέχεια κατέβασε. «Μια επιλογή που λίγες µέρες πριν από τη θλιβερή επέτειο που συγκλόνισε την Ελλάδα, αυτή της 23ης Ιουλίου, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Λάθος επιλογή. Θλίβοµαι. Πρέπει να εξεταστεί ξανά» έγραψε ο κ. Λοβέρδος.

Ως αρχηγός της Αστυνοµίας την περίοδο της τραγωδίας στο Μάτι, ο κ. Τσουβάλας είχε δεχθεί σφοδρή κριτική από τη Νέα ∆ηµοκρατία για τους χειρισµούς του αλλά και για τη δήλωσή του ότι η ΕΛ.ΑΣ. «έκανε εξαιρετική δουλειά σε πολύ κρίσιµους οριακούς χρόνους».

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, µάλιστα, είχε ζητήσει την παραίτησή του: «Ο γενικός γραµµατέας Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός της Αστυνοµίας έχουν τεράστιες ευθύνες. ∆εν θα έπρεπε να βρίσκονται σήµερα στη θέση τους, γιατί αύριο µπορεί να κληθούν να διαχειριστούν µια άλλη πυρκαγιά. Ποιος Ελληνας πολίτης έχει εµπιστοσύνη σε αυτούς τους ανθρώπους να αντιµετωπίσουν άλλη µια τέτοια φυσική καταστροφή;», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στις 31 Ιουλίου 2018.

«Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην πρώτη του οµιλία στην παραλαβή του υπουργείου αναφώνησε: "Ποτέ πια Μάτι. Θα έχουµε ηγεσία στα δύσκολα". Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, ο κ. Μητσοτάκης έβαλε γενικό γραµµατέα του υπουργείου την αποπεµφθείσα ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ, που διαχειρίστηκε την τραγωδία στο Μάτι. Την ίδια ηγεσία την οποία η Ν∆ τότε υποκριτικά καλούσε την κυβέρνηση να αποπέµψει και σήµερα έσπευσε να επικροτήσει. Τελικά, για να τελειώνουµε, ας παραδεχθούν ότι το µόνο που τους ενδιέφερε ήταν η µικροπολιτική τυµβωρυχία και η στοχοποίηση της Ρ. ∆ούρου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«∆εν µπορώ να µη σταθώ στο γεγονός ότι γενικός γραµµατέας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τοποθετείται ένας άνθρωπος ο οποίος είχε ευθύνη για όσα συνέβησαν στο Μάτι. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτή η επιλογή είναι µια προσβολή στη µνήµη των νεκρών», επεσήµανε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηµατά.

Κωνσταντίνος ΤσουβάλαςΚωνσταντίνος Κυρανάκης