Πολιτική|21.07.2019 19:23

Χρυσοχοΐδης: Για την τρομοκρατία δεν υπάρχει χώρος στη δημοκρατία μας

Κατερίνα Τζαβάρα

«Όπου υπάρχει ασφάλεια υπάρχει και θέμα διασφάλισης δικαιωμάτων. Όμως προϋπόθεση απαράβατη για να πετύχουμε την ασφάλεια είναι για το υπουργείο σαφώς ο σεβασμός των δικαιωμάτων του πολίτη». Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Σήμερα η χώρα δεν πάσχει από διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Από ασφάλεια πάσχει» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια ανέπτυξε το κυβερνητικό πρόγραμμα στον τομέα δικαιοδοσίας του τονίζοντας: «Με σχέδιο δράσης γειτονιά-γειτονιά θα ξεριζώσουμε τις συμμορίες που τρομοκρατούν τους πολίτες… Η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος αντιμετώπισης της εγκληματικότητας» αλλά και ότι «Η ασφάλεια της γειτονιάς πρέπει να γίνει κύριο μέλημα της κοινωνίας των πολιτών».

Είπε ακόμη πως θα γίνει εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού της Αστυνομίας, με αρωγή και ιδιωτών χορηγών». Επίσης μίλησε για «αναβάθμιση της επιχειρησιακής ικανότητας και νέο δόγμα ασφάλειας» όπως και για το ότι «η φύλαξη των συνόρων είναι σχεδόν αποκλειστικά αστυνομικό θέμα και απαιτεί συντονισμό πολλών διαφορετικών φορέων».

Μίλησε ξεχωριστά για τη Μόρια και για το ότι απαιτείται αναγνώριση του έργου των ανθρώπων που εργάζονται εκεί, συνεργαζόμενοι αν και προέρχονται από πολλούς διαφορετικούς φορείς και προανήγγειλε μεγάλες αλλαγές. Είπε: «Θα μιλήσουμε όταν αλλάξουμε τις συνθήκες και να είστε βέβαιοι πως θα τις αλλάξουμε».

Άλλες επισημάνσεις της τοποθέτησης του κ. Χρυσοχοΐδη ήταν ότι:

- Για την τρομοκρατία δεν υπάρχει χώρος στη δημοκρατία μας.

- Η ευκαιρία μας είναι με το μεταναστευτικό να κάνουμε εξωτερική πολιτική. Είμαστε ακρίτες της Ευρώπης θα διεκδικήσουμε την αναγνώριση και τη βοήθεια που μας αξίζει.

- Είμαστε πίσω στην ανάλυση δεδομένων (και κατέθεσε όλο το σχέδιο δράσεων που περιλαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας όλων των σωμάτων).

- Οι καταστροφές είναι πόλεμος. Θα κερδίσουμε και θα χάσουμε όμως δεν θα είμαστε ποτέ πια χωρίς σχέδιο, ανεκπαίδευτοι, ασυντόνιστοι. Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κοινωνίας είναι κλειδί για την αποτελεσματικότητα της πολιτικής προστασίας.

- Οι φυλακές έχουν τα τελευταία χρόνια ξεφύγει. Πρέπει να προβληματιστούμε για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα ώστε η φυλακή να παράγει σωφρονιστικό έργο, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων όχι μόνο των κρατουμένων αλλά και των εργαζομένων στα ιδρύματα αυτά.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε πως η Μόρια για τη Μετανάστευση, το Μάτι για την πολιτική προστασία, τα Εξάρχεια για την ασφάλεια και ο Κορυδαλλός για τις φυλακές έχουν εμβληματικά αρνητικό συμβολισμό και πρόσθεσε: «Θα τα αλλάξουμε όλα και θα τα αλλάξουμε γρήγορα».

Μάλιστα σε παρέμβαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου απάντησε: «Θα ξαναμιλήσω όταν θα αλλάξουμε τις συνθήκες και θα ζητήσω κι από σας τότε να κάνετε κριτική… Θα μας δείτε, θα μας κρίνετε αλλά μέχρι τότε περιμένετε».

προγραμματικές δηλώσειςΒουλήΜιχάλης Χρυσοχοΐδης