Πολιτική|26.07.2019 11:37

Προτεραιότητες της κυβέρνησης Ελληνικό και τουρισμός

Σπύρος Μουρελάτος

Με συνεχείς παρεµβάσεις προς όλους τους αρµόδιους φορείς επιχειρεί ο πρωθυπουργός να επιταχύνει το ξεπάγωµα της επένδυσης στο Ελληνικό, που κατά το Μέγαρο Μαξίµου θα αποτελέσει ισχυρό σήµα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό ότι η νέα κυβέρνηση δροµολογεί µε βήµα ταχύ τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, που είχε καθορίσει πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η χθεσινή συνάντηση, διάρκειας περίπου µιάµισης ώρας, του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον επικεφαλής της Lamda Development, αναδόχου εταιρείας της επένδυσης στο Ελληνικό, Σπύρο Λάτση, κατά την οποία οι δύο άνδρες συµφώνησαν «να γίνουν όλα τα απαραίτητα βήµατα, τηρώντας τις δεσµεύσεις που έχουν αναληφθεί, για να αρθούν το ταχύτερο δυνατόν τα εµπόδια, που καθυστέρησαν την έναρξη του τόσο επωφελούς για τη χώρα έργου».

Είχε προηγηθεί προχθές συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνι Γεωργιάδη, κατά την οποία έγινε κατά πληροφορίες επισκόπηση των αναγκαίων βηµάτων, ώστε να ξεκινήσει η επένδυση.

Σύµφωνα µε τις ίδιες πληροφορίες, τα χρονικά ορόσηµα είναι κατά σειρά η έκδοση των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων έως τον ∆εκαπενταύγουστο, ο διαγωνισµός για το καζίνο, που έχει πάρει παράταση έως τις 30 Σεπτεµβρίου, και η έκδοση της απόφασης από το υπουργείο Οικονοµικών για τους κοινόχρηστους χώρους, ώστε να µπουν οι µπουλντόζες έως το τέλος του έτους.

Σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, Κυριάκος Μητσοτάκης και Σπύρος Λάτσης έθεσαν επί τάπητος και µια ευρύτερη γκάµα δράσεων και projects, στην υλοποίηση των οποίων θα µπορούσε να συµβάλει ο επιχειρηµατίας. Αλλωστε, ανάλογες αναπτυξιακές προοπτικές πρόκειται να διερευνήσει ο πρωθυπουργός σε συναντήσεις που θα έχει µε ανάλογου οικονοµικού και κοινωνικού βεληνεκούς προσωπικότητες στο αµέσως προσεχές διάστηµα. Ηδη ο κ. Μητσοτάκης έχει συζητήσει τη συµβολή σε αναπτυξιακά έργα του Ινδοκαναδού στρατηγικού επενδυτή Πρεµ Γουάτσα, της Μαριάννας Βαρδινογιάννη και του Ανδρέα Δρακόπουλου του Ιδρύµατος Σταύρος Νιάρχος.

10ετές πλάνο για τον τουρισµό

Εν τω µεταξύ, την κατάρτιση 10ετούς στρατηγικού πλάνου για τον τοµέα του τουρισµού συζήτησαν χθες το πρωί Κυριάκος Μητσοτάκης και Χάρης Θεοχάρης κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο αρµόδιο υπουργείο. «Θέλουµε τη συνεισφορά του ιδιωτικού τοµέα, ο οποίος ήταν αυτός που κράτησε όρθιο τον ελληνικό τουρισµό τα χρόνια της κρίσης» σηµείωσε µεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε και από τον κ. Θεοχάρη µετρήσιµα αποτέλεσµα έως τον Δεκέµβριο, στο πλαίσιο του εξαµηνιαίου προγραµµατισµού που ζητά από κάθε υπουργείο: «∆ική µας δουλειά είναι να εξασφαλίσουµε ότι θα γίνουν, επιτέλους, στη χώρα πράγµατα που δεν έχουν γίνει ποτέ έως σήµερα. Και γι’ αυτό θέτουµε ξεκάθαρα χρονοδιαγράµµατα, ξεκάθαρους στόχους και περιµένουµε από τα αρµόδια υπουργεία να τους υλοποιήσουν».

Στη συνάντηση των δύο ανδρών ετέθη, επίσης, η ανάγκη µέσω του δεκαετούς πλάνου να αναβαθµιστεί το εγχώριο τουριστικό προϊόν και να αποφέρει περισσότερα έσοδα στη χώρα, ενώ υπογραµµίστηκε η ανάγκη να τεθεί ένα σαφές ρυθµιστικό πλαίσιο για την αγορά Airbnb.

Η κυβέρνηση θέτει, επιπλέον, σε πρώτο πλάνο την ανωτατοποίηση της τουριστικής εκπαίδευσης, την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων αλλά και την ενίσχυση της τουριστικής προβολής µέσω της σύµπραξης του ΕΟΤ µε τον ιδιωτικό φορέα. Ακόµη ένα θέµα που εθίγη είναι να δηµιουργηθούν περισσότερες µαρίνες και να εκσυγχρονισθούν οι υφιστάµενες, ενώ κρίθηκε επιβεβληµένο να ενθαρρυνθεί η ενεργειακή αναβάθµιση των κτιριακών υποδοµών.

Η ατζέντα του Υπουργικού Συμβουλίου

Το νοµοθετικό έργο της κυβέρνησης για το αµέσως προσεχές διάστηµα αναµένεται να επικαιροποιηθεί κατά τη σηµερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου. Επί τάπητος θα βρεθεί το προγραµµατισµένο να κατατεθεί εντός της ηµέρας πρώτο τµήµα του φορολογικού νοµοσχεδίου, που θα περιλαµβάνει τις εµπροσθοβαρείς µειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και τη βελτιωµένη εκδοχή της ρύθµισης για τις 120 δόσεις.

Επίσης, το διυπουργικό νοµοσχέδιο, το οποίο υπό την ευθύνη του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, περιλαµβάνει διατάξεις που διασφαλίζουν την κυβερνησιµότητα σε δήµους και περιφέρειες, τροποποιήσεις επί το αυστηρότερον στον Ποινικό Κώδικα, την κατάργηση του πανεπιστηµιακού ασύλου και οργανικές διατάξεις του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Επιπλέον αναµένεται να γίνει µια πρώτη αποτίµηση των οικονοµικών εξελίξεων από τον υπουργό Οικονοµικών, Χρήστο Σταϊκούρα, µετά τα πρώτα δείγµατα γραφής της νέας κυβέρνησης, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρµόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αναµένεται να ενηµερώσει το όργανο για τις εκκρεµούσες ενέργειες, στις οποίες θα πρέπει να προβεί η ελληνική πολιτεία εν όψει Brexit.

ελληνικός τουρισμόςΕλληνικόΚυριάκος Μητσοτάκης