Πολιτική|26.07.2019 11:37

ΣΥΡΙΖΑ: Ολομέτωπη για Ελληνικό, ανάπλαση Αθήνας και Στρατώνι

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Σε διαδικασία ανώµαλης προσγείωσης εκτιµά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι βρίσκεται η κυβέρνηση, µε αφορµή τόσο τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον επιχειρηµατία Σπύρο Λάτση για την επένδυση στο Ελληνικό όσο και για τις εξελίξεις σε άλλα µέτωπα. Στην Κουµουνδούρου σχολιάζουν πως οι αρχικές ενθουσιώδεις δηλώσεις και οι εξαγγελίες για ανάπτυξη µε… χρονοδιαγράµµατα έχουν αρχίσει να «µαζεύονται» όσο περνούν οι µέρες και η κυβερνητική αισιοδοξία συγκρούεται µε την πραγµατικότητα. Χαρακτηριστική περίπτωση θεωρούν την επένδυση του Ελληνικού.

Οπως σηµειώνουν, παρά τις αρχικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδη, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι θα έχουν επιλυθεί οι εκκρεµότητες και θα άνοιγε ο δρόµος «σε µία εβδοµάδα», µετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού µε τον Σπύρο Λάτση οι εξαγγελίες γίνονται πολύ πιο αφηρηµένες και ουσιαστικά οµολογείται ότι στόχος είναι τα έργα να έχουν ξεκινήσει το 2020.

Διάψευση δεσµεύσεων

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιµά ότι η κυβέρνηση, αν και µιλά για «επιτάχυνση», ανακαλύπτει ότι η υπόθεση του Ελληνικού δεν ήταν ζήτηµα πολιτικής βούλησης η οποία δεν υπήρχε. Αντίθετα, όπως υπογραµµίζεται, τα βασικά προσκόµµατα έχουν να κάνουν µε τα δαιδαλώδη γραφειοκρατικά προβλήµατα, καθώς και µε τις στοχεύσεις, τα χρονοδιαγράµµατα και τις προτεραιότητες της κοινοπραξίας που επελέγη για να ολοκληρώσει την επένδυση.

Σχετική ανάρτηση έκανε στα κοινωνικά δίκτυα, µάλιστα, και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης: «Κ. Μητσοτάκης, 11/06/19: “Το Ελληνικό θα ξεµπλοκάρει την πρώτη κιόλας εβδοµάδα της νέας διακυβέρνησης”. Κ. Μητσοτάκης, 25/7/19: “Μπουλντόζες µέχρι τέλος του χρόνου”. Ελπίζουµε ο κ. Μητσοτάκης να αναφέρεται στο 2019! Κατά τα άλλα έφταιγε η “αντιεπενδυτική” πολιτική ΣΥΡΙΖΑ».

Ανάπλαση της Αθήνας

Αντίστοιχη εικόνα είναι και αυτή που παρουσιάζεται σχετικά µε τα έργα ανάπλασης της Αθήνας. Στην Κουµουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση εκτέθηκε τόσο µε το ζήτηµα της αλλαγής χρήσης του χώρου του Πολυτεχνείου όσο και µε το ζήτηµα της υπόγειας σύνδεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου µε το ξενοδοχείο «Ακροπόλ».

Θυµίζουν ότι το ζήτηµα των περιορισµών στην «αλλαγή χρήσης» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έχει χαρακτήρα κληροδοτήµατος, είναι γνωστό από την εποχή της διακυβέρνησης Καραµανλή, οπότε και είχαν γίνει ανάλογες σκέψεις, ενώ υπενθυµίζεται ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου για την ανάδειξη δηµάρχου Αθήνας το θέµα είχε επίσης συζητηθεί ξανά.

Χαρακτηριστική είναι µάλιστα η δήλωση που έκανε ο αρµόδιος για τα ζητήµατα πολιτισµού του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρολιάκος, σηµειώνοντας πως «η κυβέρνηση µέσα σε σύντοµο χρονικό διάστηµα µας αποδεικνύει την προχειρότητά της», ενώ «δεν σέβεται ούτε τον ελληνικό λαό, ούτε τους εθνικούς ευεργέτες, οι οποίοι βοήθησαν το ελληνικό κράτος να σταθεί στα πόδια του».

Επεσήµανε, µάλιστα, ότι «το υπουργείο Πολιτισµού πρέπει να εργαστεί µε σοβαρότητα, αντιµετωπίζοντας τα θέµατα στην υπαρκτή τους βάση και όχι να εργαλειοποιεί σηµαντικά πολιτισµικά κεφάλαια της χώρας για επικοινωνιακό όφελος». Οσον αφορά το «Ακροπόλ», επισηµαίνεται ότι το εν λόγω οίκηµα έχει ενταχθεί στα προγράµµατα ΕΣΠΑ, κάτι που είναι επίσης γνωστό και περιλαµβάνει συγκεκριµένες δεσµεύσεις απέναντι στα κοινοτικά διαρθρωτικά ταµεία.

Βολές κατά Χατζηδάκη για το Στρατώνι Χαλκιδικής

Τον προβληµατισµό της για την κυβερνητική στάση στο ζήτηµα της επένδυσης χρυσού στο Στρατώνι της Χαλκιδικής εκφράζει και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον νοµό, Κυριακή Μάλαµα, σηµειώνοντας πως «προκαλεί η πρόθεση του υπουργού Κ. Χατζηδάκη να συγκροτηθεί µεικτή επιτροπή από υπηρεσιακούς υπαλλήλους του υπουργείου Περιβάλλοντος και από εκπροσώπους της εταιρείας για να συζητηθούν όλα τα εκκρεµή θέµατα».

Υπενθυµίζεται ότι η διαδικασία επίλυσης όλων των εκκρεµοτήτων είναι συγκεκριµένη, οριοθετηµένη σε όλες τις νοµικές της διαστάσεις και δεν µπορούν να γίνουν κατανοητοί οι λόγοι δηµιουργίας µιας τέτοιας ad hoc οµάδας, εκτός υφιστάµενου πλαισίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ επισηµαίνει, επίσης, τις παλινωδίες της κυβέρνησης στα ζητήµατα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ιδίως όσον αφορά τα ζητήµατα µεταφοράς αρµοδιοτήτων από τα δηµοτικά συµβούλια των δήµων, όπου υποστηρίζει ότι επιχειρείται να αλλοιωθεί η εικόνα που αποτυπώθηκε µετά τις τελευταίες εκλογές και την ψήφο των πολιτών.

Η Κουµουνδούρου καταγράφει τις αλληλοσυγκρουόµενες διαρροές για τις προθέσεις της κυβέρνησης, ενώ σηµειώνει ότι παρατηρούνται αναβολές και δισταγµοί για το θεσµικό µοντέλο που τελικά θα προταθεί.

Εθνικό Αρχαιολογικό ΜουσείοΣκουριέςΠολυτεχνείοανάπλαση Ελληνικό