Πολιτική|29.07.2019 08:33

Casus belli για τον ΣΥΡΙΖΑ οι αλλαγές στο κράτος

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Για «παλινόρθωση του κράτους της ∆εξιάς» κάνει λόγο η αξιωµατική αντιπολίτευση, υποδεχόµενη το νοµοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα διοικητική δοµή του κράτους. Πρόκειται για κριτική που θα εκτινάξει το πολιτικό θερµόµετρο, ενώ δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει απευθείας αντιπαράθεση στη Βουλή του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Αλέξη Τσίπρα, είτε κατά τη συζήτηση του νοµοσχεδίου είτε κατά τη διαδικασία άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη στην Ολοµέλεια την ερχόµενη Τετάρτη.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νοµοσχέδιο για το επιτελικό κράτος αποτελεί ένα µελετηµένο σχέδιο εξορθολογισµού της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ τονίζει ότι συνιστά βήµα για την καταπολέµηση της διαφθοράς, αλλά και για την καλύτερη και γρηγορότερη λειτουργία της κρατικής µηχανής. Θεωρεί, µάλιστα, πως δι’ αυτού µπαίνει τέλος στο κοµµατικό κράτος και επιλύονται παθογένειες ετών.

Υπερσυγκέντρωση

Στον αντίποδα, η Κουµουνδούρου υποστηρίζει πως οι ρυθµίσεις για τη νέα διοικητική δοµή ακολουθούν το πνεύµα που εξαρχής επέδειξε η κυβέρνηση, µε τον πρωθυπουργό να αναλαµβάνει την ΕΥΠ, την ΕΡΤ, το ΑΠΕ και άλλες υπηρεσίες – ένα υπερσυγκεντρωτικό µοντέλο βάσει του οποίου σχεδόν όλες οι εξουσίες θα ασκούνται από το Μέγαρο Μαξίµου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ σηµειώνουν χαρακτηριστικά ότι «δηµιουργείται ένα σύστηµα κεντρικού ελέγχου, καθώς όλες οι κρίσιµες αρµοδιότητες και λειτουργίες του κράτους υπάγονται πλέον απευθείας στον πρωθυπουργό, απαξιώνοντας και υποβαθµίζοντας τον ρόλο της κυβέρνησης και του διοικητικού συστήµατος».

Οπως υπογραµµίζεται, «η προεδρία της κυβέρνησης αποτελεί νεκρανάσταση µιας έννοιας ταυτισµένης µε το βαθύ συγκεντρωτικό και αυταρχικό κράτος περασµένων εποχών».

Συγχρόνως επισηµαίνεται ότι «µε τη δηµιουργία της προεδρίας της κυβέρνησης δηµιουργείται ένα γραφειοκρατικό τέρας, καθώς αυξάνονται οι γενικές γραµµατείες του πρωθυπουργού µε τη διάσπαση της Γενικής Γραµµατείας Συντονισµού σε δύο γραµµατείες, την υπαγωγή της Γενικής Γραµµατείας Ενηµέρωσης απευθείας στον πρωθυπουργό (άρα ΕΡΤ, ΑΠΕ), τη δηµιουργία νέας Ειδικής Γραµµατείας Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Εργου και τη δηµιουργία Γραφείου Νοµικού Συµβουλίου του Κράτους και Γραφείο Παρέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Η ίδιες αρχές διέπουν -εκτιµά ο ΣΥΡΙΖΑ- και την περίφηµη Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας, µια και «ο διοικητής της ορίζεται µε απόφαση του πρωθυπουργού χωρίς ανοιχτή και αντικειµενική διαδικασία, και µε τη σειρά του διορίζει τους προϊσταµένους της αρεσκείας του, αφού προηγουµένως θα έχουν καθαιρεθεί οι νοµίµως υπηρετούντες προϊστάµενοι των φορέων που συνενώνονται!».

Κοµµατικοί διορισµοί

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ανατρέπεται ο νόµος 4369/2016 που είχε θεσπίσει το Επιτελικών Στελεχών της διοίκησης προκειµένου το Μαξίµου ανενόχλητο να αναβιώσει το «αµαρτωλό παρελθόν της κοµµατικοποίησης του κρατικού µηχανισµού». Ετσι, µε διαδικασίες που ουδεµία σχέση έχουν µε τη διαφάνεια και τη λογοδοσία θα αναδειχθούν οι διοικητικοί και τοµεακοί γραµµατείς των υπουργείων που θεσπίστηκαν σε αντικατάσταση των µετακλητών κοµµατικών γενικών γραµµατέων», ενώ το ίδιο ακριβώς καθεστώς θα ισχύσει για «την κάλυψη των θέσεων προέδρων, διευθυνόντων συµβούλων και γενικά των µελών της διοίκησης των νοµικών προσώπων του κράτους».

Σηµειώνεται, επίσης, ότι µε τις διατάξεις του νόµου «τοποθετούνται προϊστάµενοι στις υπηρεσίες συντονισµού των υπουργείων µε µόνη απόφαση το οικείου υπουργού, χωρίς κριτήρια και διαδικασία αξιολόγησης», καθώς και «στις οργανικές µονάδες των γενικών γραµµατειών νοµικών και κοινοβουλευτικών θεµάτων και συντονισµού, δηλαδή τα δικά µας παιδιά σε θέσεις ευθύνης, χωρίς καµιά διαδικασία».

Οι µετακλητοί 

Στην Κουµουνδούρου επισηµαίνουν ότι επιβεβαιώνονται πλήρως οι εκτιµήσεις για υποκρισία της κυβέρνησης στο ζήτηµα των µετακλητών υπαλλήλων, αφού µε βάση τις διατάξεις του νόµου όχι µόνο δεν υφίσταται µείωση, αλλά σε ορισµένες περιπτώσεις υπάρχει ακόµα και υπερδιπλασιασµός των µετακλητών. Σύµφωνα µε τον Γιώργο Κατρούγκαλο, τη µερίδα του λέοντος στους διορισµούς µετακλητών έχει το Μέγαρο Μαξίµου, αφού έκανε λόγο για µια «υδροκέφαλη προεδρία της κυβέρνησης µε πέντε γενικές και µια ειδική γραµµατεία, στελεχωµένη µε έναν στρατό 100 µετακλητών που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό». Ο ίδιος επισηµαίνει πως, «αντίθετα µε την προεκλογική δηµαγωγία, η κυβέρνηση αυξάνει και δεν µειώνει τον αριθµό των µετακλητών. Προβλέπονται οκτώ µετακλητοί και 10 συνεργάτες ανά υπουργό και επιπλέον µία για κάθε γενική γραµµατεία, τη στιγµή που επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προβλέπονταν µόνον τέσσερις µετακλητοί και τρεις ειδικοί συνεργάτες για κάθε υπουργό».

Παύλος ΠολάκηςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑνομοσχέδιο