Πολιτική|02.08.2019 09:27

«Αντεπίθεση» ΣΥΡΙΖΑ σε τέσσερα μέτωπα

Newsroom

Ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να τοποθετηθεί άμεσα σε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα και να συγκρουστεί με τις κυβερνητικές θέσεις αλλά και να καυτηριάσει τις αποφάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Η σκληρότερη κριτική ασκήθηκε από το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το χαρακτηρίζει ως «συγκερασμό της λογικής του νεοφιλελεύθερου κράτους με τη λογική του κομματικού και πελατειακού κράτους άλλων περιόδων».

Όπως αναφέρεται στο σχετικό non paper της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κυβερνητική πλειοψηφία προωθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, το  νομοσχέδιο με θέμα «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας».

Πρόχειρος ο διορισμός συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο κ. Κατρούγκαλος υποστηρίζει χαρακτηριστικά ότι η δημιουργία θέσης Συμβούλου Ασφαλείας αποτελεί, με τον τρόπο που έγινε την Πέμπτη από την κυβέρνηση, «παγκόσμια πρωτοτυπία». Και αυτό «δεδομένου ότι δεν έχει θεσμοθετηθεί ούτε Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ούτε θέση, αρμοδιότητες ή προσόντα του Συμβούλου».

«Στο σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος, που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, προβλέπεται απλώς ότι στη Γενική Γραμματεία Πρωθυπουργού θα συσταθεί παρόμοιο γραφείο διοικητικής υποστήριξης ενός οργάνου που ακόμη δεν υπάρχει, εφόσον ο Πρωθυπουργός από πουθενά δεν έχει νομοθετική εξουσιοδότηση για να το συστήσει», συνεχίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Κατρούγκαλος, υπενθυμίζοντας ότι «από το 2015 έχει διαμορφωθεί συναίνεση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Δημοκρατίας, για την ανάγκη συγκρότησης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας». Ο λόγος για ένα όργανο διαφορετικό από το ΚΥΣΕΑ «με βασική αρμοδιότητα τον σχεδιασμό ενός συγκροτημένου και λειτουργικού συστήματος στρατηγικής ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων».

«Θα καταθέσουμε εκ νέου πρόταση νόμου για τη συγκρότηση του αναγκαίου αυτού νέου θεσμού. Μέχρι τότε καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχειρολογεί επί τόσο σοβαρών θεμάτων όπως είναι η εθνική ασφάλεια της χώρας», καταλήγει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ.

Απειλή για την ακαδημαϊκή ειρήνη το νομοσχέδιο για το άσυλο

Ως θεσμική απειλή για την ακαδημαϊκή ειρήνη χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του το νομοσχέδιο για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς και την εξομοίωση του χώρου των ΑΕΙ με τον κοινό δημόσιο χώρο. 

Μάλιστα προσθέτει ότι «προβληματισμό και ανησυχία δημιουργούν στην ερευνητική κοινότητα της χώρας, οι διατάξεις που αφορούν στη βίαιη μεταφορά της ΕΔΕΤ ΑΕ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και την απόσπαση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, αποκόπτοντας σημαντικές μονάδες τεκμηρίωσης και υποστήριξης της έρευνας από τους κύριους χρήστες των υπηρεσιών της, που είναι τα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα της χώρας».

Αναφορικά με το ακαδημαϊκό άσυλο σημειώνει ότι «είναι σύμφυτο με το ελληνικό πανεπιστήμιο, είναι ζυμωμένο με αγώνες και δικαιώματα και η κατάργησή του αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας». Αναφέρει πως «οι συντηρητικές κυβερνήσεις αναφέρονται διαχρονικά στο πανεπιστήμιο ως άντρο ανομίας και παραβατικότητας, συκοφαντώντας το έργο της ακαδημαϊκής κοινότητας». Προσθέτει επίσης ότι «υπάρχει το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των κακουργηματικών πράξεων και πως η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση της Νέας Δημοκρατίας απειλεί τα θεμέλια της ακαδημαϊκής ειρήνης».

Αχτσιόγλου για «χρυσές συντάξεις»: H Nέα Δημοκρατία κάνει σόου με fake news

Ο ν. 4387/2016  (νόμος Κατρούγκαλου) «για τους παλαιούς ασφαλισμένους και όσους συνταξιοδοτήθηκαν μα τα παλαιά καθεστώτα έθεσε ανώτατο όριο σύνταξης τις 2.000 για μία και τις 3.000 ευρώ για πολλαπλές συντάξεις, μέχρι τα τέλη του 2018», δήλωσε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στον Σκάι.

Πρόσθεσε ότι «τότε η ΝΔ κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της γιατί όριζε ανώτατο πλαφόν» και σχολίασε πως «γι' αυτό είναι υποκριτικό που έρχεται σήμερα να κάνει ένα επικοινωνιακό σόου πάνω σε αυτά τα ζητήματα».

ΣΥΡΙΖΑ