Πολιτική|03.08.2019 11:36

Τα F-16 Viper και το αεροσκάφος 5ης γενιάς εγγυητές κατά των S-400

Newsroom

Τη στιγμή που η Τουρκία -όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο μέχρι το Μάρτιο του 2020- αποβάλλεται από το πρόγραμμα των F-35 μετά την απόκτηση του ρωσικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, η Αθήνα προχωρά, σύμφωνα με το hellasjournal, το πρόγραμμα των F-16 στο επίπεδο VIPER.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δύο είναι τα αεροσκάφη F-16 Block 52 Adv, από την 116 Πτέρυγα Μάχης, που έχουν ήδη επιθεωρηθεί και επιλεγεί από τους υπευθύνους της μητρικής εταιρείας και τους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το αρχικό αεροσκάφος ανήκει στην 335 Μοίρα «Τίγρης» και το δεύτερο είναι της 336 Μοίρας «Όλυμπος» στην περίπτωση που υπάρξουν άλλες απαιτήσεις.

Ανώτατες πηγές τόσο από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του προγράμματος, αλλά και αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας σημειώνουν πως όλα εξελίσσονται απόλυτα στις μέρες που πρέπει και η απογείωση του F-16 της χώρας μας για τις Ηνωμένες Πολιτείες θα γίνει κανονικά στα τέλη του χρόνου- όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί αφού τοποθετηθούν στην ΕΑΒ να νέα απάρτια του Viper- ενώ στη συνέχεια η υλοποίηση του υπολοίπου θα γίνει στην ΕΑΒ υπό το αυστηρό βλέμμα των ανθρώπων της εταιρείας.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν στο hellasjournal, πως εφόσον συνεχιστεί αυτή η κατάσταση με τη γειτονική μας χώρα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, το αεροπορικό ισοζύγιο μελλοντικά θα γύρει υπέρ της Ελλάδας δραματικά για την Τουρκία και πρέπει κανείς να λάβει υπόψη του και το εμπάργκο στα ανταλλακτικά για τα ήδη υπάρχοντα F-16 για τα οποία η Άγκυρα φρόντισε να μαζέψει αρκετό stock.

Επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας πάντως σχολιάζουν ότι το μέλλον είναι η 5η γενιά αεροσκαφών και προθάλαμο αποτελούν τα F-16 Viper.

Μέχρι στιγμής το μόνο γνήσιο αεροσκάφος 5ης γενιάς είναι το F-35 για το οποίο η χώρα μας, μπορεί αυτή τη στιγμή να μην αντέχει την ένταξη σ’ ένα τέτοιο project, ούτε τώρα που η Τουρκία έχει φύγει και μένουν «ορφανά» αεροσκάφη προς αναζήτηση αγοραστή.

Η Lockheed Martin βλέπει την Ελλάδα ως μια εκ των σοβαρών χωρών που θα μπορούσε να γίνει μέρος του F-35, όμως ανώτατες στρατιωτικές πηγές λένε πως είναι νωρίς ακόμα, κάτι που σημείωσε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ο προθάλαμος του Ελληνικού F-35 ήδη υπάρχει

Εδώ και λίγα χρόνια (επί υπουργίας Πάνου Καμμένου) είχε υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και την εταιρεία κατασκευής των F-35 σύμφωνο που είναι ουσιαστικά ο προθάλαμος μιας χώρας, όταν θέλει να μπει στο πρόγραμμα του συγκεκριμένου αεροσκάφους.

Από την Lockheed Martin είχε ζητηθεί το πλαίσιο που πρέπει να δημιουργηθεί για την ένταξη του F-35 στην υπάρχουσα υποδομή (της κάθε χώρας) ένα πρόγραμμα προ-ένταξης των αεροσκαφών 5ης γενιάς.

Με αυτή την έρευνα- μελέτη γίνεται ο έλεγχος που είναι απαραίτητος για το πώς «κουμπώνει» το F-35, διότι το συγκεκριμένο αεροσκάφος έχει ειδικές τηλεπικοινωνιακές ανάγκες για το πώς παραδείγματος διασυνδέεται το αεροσκάφος σαν αισθητήρας στην δομή αεράμυνας (ΣΑΕ).

Πηγή: hellasjournal

ΤουρκίαF-16S-400