Πολιτική|06.08.2019 18:28

Αφαίρεση περαιτέρω αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια ζητεί ο Πατούλης

Άρης Χατζηγεωργίου

Αφαίρεση ακόμη περισσότερων αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια ζήτησε ο Γιώργος Πατούλης μιλώντας ως πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) ενώπιον της Επιτροπής της Βουλής που συζητά νομοσχέδιο για την κυβερνησιμότητα των δήμων. Στον αντίποδα, για δημαρχιακή υπερεξουσία εντελώς ανεξέλεγκτη από το δημοτικό συμβούλιο, μιλά σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, επικεφαλής της αυτοδιοικητικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου που ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την κυβερνησιμότητα των δήμων γίνεται στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης και Μορφωτικών Υποθέσεων. Η κυβέρνηση δια του υπουργείου Εσωτερικών προτείνει μέτρα, υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα στην διακυβέρνηση δήμων και περιφερειών διότι σε 231 δήμους, οι εκλεγμένοι δήμαρχοι δεν διαθέτουν πλειοψηφία στα δημοτικά συμβούλια, λόγω της απλής αναλογικής (νόμος Κλεισθένη).

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και εκλεγμένος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαρακτήρισε «θετικό το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος και Θ. Λιβάνιος αποδεικνύουν ότι έχουν ισχυρά πολιτικά αντανακλαστικά και σπεύδουν έγκαιρα, να αντιμετωπίσουν μέρος των προβλημάτων που έχει  δημιουργήσει ο νόμος “Κλεισθένη” στην κυβερνησιμότητα και τη λειτουργία των Δήμων και των Περιφερειών». Πρόσθεσε όμως ότι «οι εκκρεμότητες είναι πολλές ακόμη και πρέπει και αυτές να διευθετηθούν σύντομα, ενδεχομένως και με το επόμενο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή». Ως τέτοιες αναφέρει, μεταξύ άλλων τις αρμοδιότητες ποτυ παραμένουν στο Δημοτικό Συμβούλιο για:

  • Ατομικές διοικητικές πράξεις (Αδειοδότηση καταστημάτων και επιχειρήσεων, Κοπή δέντρων, Θέση στάθμευσης αυτοκινήτου ΑΜΕΑ, Επιστροφή σε δημότη ποσού αχρεωστήτως καταβληθέντος κλπ)  
  • Τυπικές διοικητικές πράξεις (Αποδοχή συμπληρωματικής δόσης ΚΑΠ, Πρακτικό κλήρωσης για την ανάδειξη των τεχνικών μελών για την συγκρότηση επιτροπής παραλαβής έργου, Παράταση συμβατικού χρόνου παράδοσης υλικών, Εφαρμογή πολεοδομικών πράξεων εφαρμογής, Τοποθέτηση κάδων απορριμμάτων, Έγκριση παραχώρησης χρήσης σχολικών χώρων κλπ).

Ο κ.Πατούλης προτείνει αυτές οι διοικητικές πράξεις να εκδίδονται από τις Επιτροπές του Δήμου (Οικονομική, Ποιότητας Ζωής όπου το νομοσχέδιο φροντίζει ο δήμαρχος να έχει άνετη πλειοψηφία) και να μην περνούν από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επικαλείται, μάλιστα, το άλλο σχέδιο νόμου που συζητείται στην Ολομέλεια για το Επιτελικό Κράτος μέσω του οποίου «ανατίθεται στους Γενικούς Διευθυντές των Υπουργείων η αρμοδιότητα της τελικής υπογραφής των ατομικών διοικητικών πράξεων».

Από την δική του πλευρά, ο απερχόμενος δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, που δεν εκλήθη να τοποθετηθεί στην Διαρκή Επιτροπή της Βουλής αν και είναι επικεφαλής παράταξης στην ΚΕΔΕ, επισημαίνει «προφανή προβλήματα συνταγματικότητας, απαξίωσης της πρόσφατης ψήφου των πολιτών και παράβαση του Ευρωπαϊκού χάρτη τοπικής αυτονομίας (που έχει κυρωθεί με τον νόμο 1850/1989) άρθρο 3, βάσει της οποίας κάθε απόφαση των εκτελεστικών οργάνων υπόκειται στον άμεσο έλεγχο των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης.

Ο κ. Μπίρμπας ξεχωρίζει συγκεκριμένες αποφάσεις που θα λαμβάνονται πλέον από τις Επιτροπές χωρίς να περνούν από τον έλεγχο του Δημοτικού Συμβουλίου στα μέλη του οποίου αποτυπώνεται η ψήφος των πολιτών. Αναφέρει συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αιγάλεω:

  • την αρμοδιότητα εκπόνησης του ετήσιου προγράμματος προσλήψεων (έμμεση δυνατότητα ιδιωτικοποίησης μέρους υπηρεσιών)
  • τη διευκόλυνση καταβολής των οφειλών πάνω από 150.000 €!!! (ποιοι μικρομεσαίοι άραγε μπορούν να χρωστούν τέτοια ποσά στον Δήμο;;;)
  • τη διαγραφή χρεών και την απαλλαγή προστίμων
  • τη δυνατότητα εξωδικαστικού συμβιβασμού ή κατάργηση δίκης, οφειλών έως 60.000 € από ιδιώτες (εξαιρεί!! προσφυγές των εργαζομένων)
  • την έγκριση των ισολογισμών των νομικών προσώπων (που και αυτά διορίζονται με πλειοψηφία από τον Δήμαρχο).

Ο κ.Μπίρμπας μιλά για «φόβο της απλής αναλογικής» και της «καλλιέργειας της κουλτούρας συναίνεσης, συμμετοχής και συναπόφασης στις τοπικές κοινωνίες που ξορκίζεται από τη ψευδοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Τονίζει ότι παραβιάζεται «κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας, αλλοιώνοντας πλήρως την εξουσιοδότηση που πήραν τα όργανα με εκλογή από απλή αναλογική και «καταργεί την πρόσφατη ψήφο των πολιτών στην 4η κάλπη των κοινοτικών εκλογών» καθώς «αφαιρεί κάθε δικαίωμα απόφασης, μόνο γνωμοδοτήσεων, των συμβουλίων των τοπικών κοινοτήτων για την περιοχή τους».

Πρόδηλα αντισυνταγματικό, χαρακτηρίζει ο κ.Μπίρμπας ότι «διορίζει εκ των υστέρων, μετά την εκλογή και με γνωστά τα ονόματά τους, προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, ορίζοντας ως πρόεδρο τον πλειοψηφίσαντα του πρώτου συνδυασμού και όχι τον εκλεγόμενο (σύμφωνα με τον ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ) μεταξύ των πλειοψηφισάντων, των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμών, από το συμβούλιο της τοπικής κοινότητας. Τέλος, λέει ότι «κατά παράβαση κάθε έννοιας ισονομίας ψήφου, δίνει δυνατότητα συμπράξεων παρατάξεων, μόνο όταν συμπράττουν με την παράταξη του Δημάρχου» ενώ «η σύμπραξη που αποφασίζεται με πλειοψηφία των μελών των παρατάξεων δεν ανακαλείται ποτέ, ακόμα και αν συμφωνήσουν όλοι από μία παράταξη, να αποχωρήσουν από τη σύμπραξη, δεν μπορούν να επανασυστήσουν την παράταξή τους και συνεχίζουν να λογίζονται ως αριθμός στην παράταξη του Δημάρχου ακόμα και αν προσχωρήσουν σε άλλη παράταξη».

Γιώργος Πατούληςδημοτικό συμβούλιοΚΕΔΕ