Πολιτική|18.08.2019 10:07

Χριστοδουλάκης στο «Έθνος της Κυριακής»: ?εν χωρούν παιχνίδια µε τον εκλογικό νόµο

Φώφη Γιωτάκη

Μηνύματα στην κυβέρνηση αλλά και στο εσωτερικό του κόµµατος στέλνει ο γραµµατέας του ΚΙΝΑΛ. Ο Μανώλης Χριστοδουλάκης µέσα από τη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» λέει «όχι» στα «παιχνίδια µε τους θεσµούς και τις δηµοκρατικές διαδικασίες» και εξηγεί γιατί η φετινή 3η του Σεπτέµβρη θα εορταστεί µε εκδήλωση στη Λάρισα για τον αγροτικό κόσµο.

Κύριε Χριστοδουλάκη, τα πρώτα δείγµατα γραφής της νέας κυβέρνησης δείχνουν ότι το Κίνηµα Αλλαγής µπορεί να υποστηρίξει βασικές επιλογές της στη Βουλή;

Για εµάς τα πράγµατα είναι πολύ απλά και το δηλώσαµε ρητά από την πρώτη στιγµή. Το Κίνηµα Αλλαγής θα ασκήσει δυναµική προγραµµατική αντιπολίτευση απέναντι στη Ν∆. Αυτό σηµαίνει πως όπου θεωρούµε ότι εξυπηρετούνται τα συµφέροντα του ελληνικού λαού και κυρίως εκείνων των κοινωνικών οµάδων που θέλουµε να εκφράσουµε και να στηρίξουµε µετά από 10 χρόνια κρίσης, τα αντίστοιχα µέτρα θα έχουν τη στήριξή µας, όπως κάναµε και µε την προηγουµένη κυβέρνηση. Κάνοντας από την άλλη σαφές πως όπου κρίνουµε ότι αυτά θίγονται, θα είµαστε δυναµικά απέναντι και πάντα φυσικά µε συγκροτηµένα πολιτικά επιχειρήµατα και αντιπροτάσεις, αντιστεκόµενοι στην ισοπεδωτική προπαγάνδα της κυβερνητικής επικοινωνιακής ισχύος.

Ασκείτε αυστηρή κριτική, ενώ εµφανιζόσασταν προεκλογικά έτοιµοι να δώσετε ψήφο ανοχής. Χάθηκε το µοµέντουµ της εθνικής συνεννόησης για τα µείζονα ζητήµατα;

Κατ’ αρχάς ποτέ δεν αναφέρθηκε από επίσηµα χείλη στελεχών µας ο όρος «ψήφος ανοχής». Θέταµε το ζήτηµα στήριξης συγκεκριµένων πρωτοβουλιών που σχετίζονται µε την αλλαγή του εκλογικού νόµου, τη συνταγµατική αναθεώρηση και την επαναδιαπραγµάτευση των όρων για τα πρωτογενή πλεονάσµατα. Φυσικά, αταλάντευτη απόφασή µας αποτελεί η απαίτηση για το µίνιµουµ εθνικής συνεννόησης στα µεγάλα θέµατα, όπως είναι τα εθνικά και τα ζητήµατα Παιδείας. Τη διεκδικήσαµε, τη διεκδικούµε και θα συνεχίσουµε να το κάνουµε σε κάθε ευκαιρία.

Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα µπορούσε να υιοθετήσει τη δική σας πρόταση για τον εκλογικό νόµο διότι...

Η πρότασή µας για την αλλαγή του εκλογικού νόµου λέει το προφανές. Αναλογικότερος από το µπόνους των 50 εδρών, που θα εγγυάται αποτελεσµατικότερη αντιπροσώπευση της κοινωνικής βάσης στην αποτύπωση των κοινοβουλευτικών συσχετισµών, αλλά παράλληλα και µε συγκεκριµένα εχέγγυα για τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα. Αν κάποιος διαφωνεί, µάλλον υποκρύπτει άλλου είδους σκοπιµότητες. Εδώ θα είµαστε...

Κάποιοι δεν αποκλείουν εκλογικό αιφνιδιασµό – έχει βάση κατά την γνώµη σας το συγκεκριµένο σενάριο;

Υπάρχουν πολλά σενάρια που κάνουν λόγο για «καµένη» εκλογική αναµέτρηση για να περάσει η κυβέρνηση όποιον εκλογικό νόµο επιθυµεί µε απλή πλειοψηφία. Η αυθόρµητη αντίδραση όλων αυτών που διακατέχονται από στοιχειώδη δηµοκρατικά αντανακλαστικά είναι ότι οι εκάστοτε συγκυριακοί εκλογικοί συσχετισµοί δεν µπορούν να παίζουν παιχνίδια µε τους θεσµούς και τις δηµοκρατικές διαδικασίες.

Χρειάζεται αλλαγή προσώπων στους κρίσιµους τοµείς; Και σε ποια κατεύθυνση;

Είναι πολύ κοινότοπο το «νέο» στην πολιτική. Είµαι από αυτούς που πιστεύουν όµως ότι αυτό δεν είναι θέµα ηλικίας. Είναι θέµα ιδεών, αντίληψης και νοοτροπίας. Πάντα βέβαια συνοδευόµενο και από το αντίστοιχο «marketing». Είµαστε έτοιµοι να προχωρήσουµε σε αλλαγή προσώπων, όπου αυτό χρειαστεί. Οχι όµως ως αυτοσκοπό, αλλά εµπλουτίζοντας το έµπειρο στελεχιακό δυναµικό µας και µε µια νέα γενιά στελεχών που µπορούν να συνδράµουν στην επαναχάραξη της πολιτικής στρατηγικής και στην ισχυροποίηση των ιδεολογικών µας προταγµάτων σε µια κρίσιµη και ρευστή πολιτική συγκυρία την οποία διανύουµε. Ηδη οι πρώτες µας κινήσεις είναι στην κατεύθυνση αυτή και... έπεται και συνέχεια.

Γιατί επιλέγετε θεµατικό φόντο για τη φετινή επέτειο της 3ης του Σεπτέµβρη;

Η ιστορική διακήρυξη της 3ης του Σεπτέµβρη ήταν και εξακολουθεί να παραµένει ένα κυρίαρχο πολιτικό γεγονός µε ουσιαστικό αντίκρισµα στη Μεταπολίτευση αλλά και µε ιδεολογική στοχοπροσήλωση για την προοπτική του χώρου και τον επαναπροσδιορισµό της στρατηγικής µας. Και ως τέτοια την αντιλαµβανόµαστε και την τιµάµε και σε καµία περίπτωση ως επέτειο, πόσω µάλλον ως µνηµόσυνο. Οι διαρκώς επαναλαµβανόµενες µε τη µορφή ρουτίνας «εορταστικές» εκδηλώσεις αδυνάτιζαν την απαίτηση ουσιαστικής ανάδειξης του έργου του ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως της επικαιρoποίησης του µηνύµατος µε στόχο το σήµερα και το αύριο, µακριά από γραφικές και αναχρονιστικές αντιστοιχίσεις. Ο σύγχρονος αγροτικός κόσµος στην Ελλάδα δηµιουργήθηκε µε το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό είναι κάτι που καµία αριστερόστροφη ή δεξιόστροφη προπαγάνδα δεν µπορεί να σβήσει από τη µνήµη του Ελληνα αγρότη. Ενας τοµέας πολιτικής που αποτέλεσε κυρίαρχο άξονα για την «αλλαγή» στη Μεταπολίτευση. Εχουµε την ιστορική µνήµη και αναφορά, έχουµε τις γνώσεις και την εµπειρία, έχουµε το σχέδιο και τη βούληση να δώσουµε ξανά προοπτική στον πρωτογενή τοµέα και τον Ελληνα αγρότη ως βασικό µοχλό για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονοµίας. Και ποιο καλύτερο µέρος για να συζητήσουµε γι’ αυτό από τη Λάρισα και την καρδιά του Θεσσαλικού Κάµπου; Ραντεβού, λοιπόν, στις 3 του Σεπτέµβρη.

Το ΚΙΝΑΛ είναι ένας πολυκοµµατικός φορέας και έτσι θα παραµείνει;

Η βάση του κόµµατος και η εκπροσώπησή της στο έκτακτο Συνέδριο του Μαρτίου αποφάσισαν την πλήρη ενιαία λειτουργία του Κινήµατος Αλλαγής. Με τις συλλογικές αποφάσεις των οργάνων µας και ειδικά του Συνεδρίου του κόµµατος δεν έχει το δικαίωµα να παίζει κανείς. Ούτε προβοκατόρικα ούτε από αφέλεια...

νέος εκλογικός νόμοςΜανώλης Χριστοδουλάκης