Πολιτική|25.08.2019 11:11

Πώς θα επιτύχει ο Μητσοτάκης την επιστροφή των νέων πίσω στην Ελλάδα

Φώφη Γιωτάκη

Το μεγάλο στοίχηµα του επαναπατρισµού χιλιάδων νέων, που έφυγαν στο εξωτερικό κατά την περίοδο της πολυετούς κρίσης, φιλοδοξεί ότι θα πετύχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφαλίζοντας ευκαιρίες και κίνητρα για τον δρόµο της σταδιακής επιστροφής. Το σίγουρο όχηµα για την επίτευξη του στόχου είναι, σύµφωνα µε κυβερνητικά στελέχη, το άνοιγµα στην αναπτυξιακή και επενδυτική προοπτική, την οποία αντιµετωπίζουν ως απόλυτη προτεραιότητα. Ένα πρώτο βήµα προς αυτήν την κατεύθυνση εκτιµούν ότι γίνεται µε τις συναντήσεις του πρωθυπουργού µε τους κορυφαίους ηγέτες της Ευρώπης, αλλά και µε τον σχεδιασµό αξιοποίησης των δυνάµεων των Ελλήνων που ζουν και στο εξωτερικό.

«Πόσοι από τους 450 περίπου χιλιάδες των Ελλήνων που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης θα επιλέξουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους;» είναι το ερώτηµα που θέτει ο κ. Μητσοτάκης και το οποίο, όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του, επιδιώκει να αποτελέσει πυξίδα για το σύνολο υπουργών και κυβερνητικών αξιωµατούχων. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι οι πολιτικές που προωθεί µέσω των αρµόδιων υπουργείων θα κινητοποιήσουν ευρύτερες οµάδες νέων ανθρώπων, είτε παραµένουν και εργάζονται στο εξωτερικό, είτε προσπαθούν να πολλαπλασιάσουν τις επιστηµονικές και επαγγελµατικές δράσεις τους, παρά το ασφυκτικό υφιστάµενο πλαίσιο στο εσωτερικό λόγω της δεκαετούς κρίσης.

Ενδεικτικά του κλίµατος που επικρατεί στο Μαξίµου είναι τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης µε αφορµή την πρόταση της κυβέρνησης για την επιλογή των προσώπων που στελεχώνουν τη νέα Επιτροπή Ανταγωνισµού. «Οι επιλογές εξειδικευµένων προσώπων υψηλού κύρους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στο πεδίο του δικαίου του ανταγωνισµού, µε µεγάλη εµπειρία στον χώρο της ρύθµισης και του ελέγχου των αγορών και χωρίς καµία πολιτική δραστηριοποίηση, σηµατοδοτούν την απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας και ακεραιότητας της Επιτροπής Ανταγωνισµού» τόνισε και έδωσε έµφαση στο ότι «οι επιλογές αυτές σηµατοδοτούν επιπλέον την πρόθεση της κυβέρνησης και την προσωπική µου δέσµευση να αξιοποιηθεί το µεγαλύτερο κεφάλαιο της πατρίδας µας, που είναι το ανθρώπινο δυναµικό της».

Κυβερνητικά στελέχη σηµειώνουν ότι η πρωθυπουργική δέσµευση για την επιχείρηση αντιστροφής της ροής εξόδου των νέων από τη χώρα, που δηµιουργήθηκε την τελευταία δεκαετία εξαιτίας της οικονοµικής κρίσης, επιβεβαιώνεται από τις επιλογές προσώπων που στελεχώνουν κυβερνητικές και διοικητικές θέσεις. Οπως αναφέρουν ενδεικτικά κυβερνητικά στελέχη, στην Επιτροπή Ανταγωνισµού ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε για τη θέση του προέδρου τον κ. Ιωάννη Λιανό, µε µακρά επαγγελµατική και ακαδηµαϊκή πορεία στη Μεγάλη Βρετανία, όπου δίδασκε µέχρι πρόσφατα στη Νοµική Σχολή του UCL.

«Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής έφυγε από την Ελλάδα σε ηλικία 17 ετών και επιστρέφει 27 χρόνια µετά, οπλισµένος µε γνώση και εµπειρία στα θέµατα του ανταγωνισµού» υπογραµµίζει κυβερνητικός παράγοντας, συµπληρώνοντας ότι ο κ. Λιανός δεν είναι ο µόνος από την Επιτροπή Ανταγωνισµού ο οποίος αφήνει την καριέρα του στο εξωτερικό για να επαναπατριστεί. Οι κυρίες Μαρία Ιωαννίδου και Μαρία Ράντου είναι ακόµη δύο πρόσωπα. Η κυρία Ιωαννίδου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ∆ίκαιο Ανταγωνισµού στο Πανεπιστήµιο Queen Mary, ενώ η κυρία Ράντου είναι ειδική νοµική σύµβουλος του Ενιαίου Συµβουλίου Εξυγίανσης (SRB), που αποτελεί το κεντρικό όργανο της Τραπεζικής Ενωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αρκετά είναι δε και τα µέλη της νέας κυβέρνησης που αποφάσισαν να πάρουν τον δρόµο της επιστροφής για να αναλάβουν κρίσιµες θέσεις. Ο Γιώργος Ζαβός γυρίζει από τις Βρυξέλλες, όπου σταδιοδρόµησε για δεκαετίες, για να αναλάβει την άσκηση της χρηµατοπιστωτικής πολιτικής ως υφυπουργός Οικονοµικών, ενώ ο Γεράσιµος Θωµάς επιστρέφει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαχειριστεί, µεταξύ άλλων, την «καυτή πατάτα» της ∆ΕΗ ως υφυπουργός Ενέργειας.

Ευχάριστη έκπληξη και δείγµα γραφής για την επιχείρηση επαναπατρισµού ήταν για το Μαξίµου και η επιστροφή του Γρηγόρη Ζαριφόπουλου αλλά και του Γιάννη Τσακίρη. Και οι δύο έχουν µεγάλη επαγγελµατική εµπειρία στον τοµέα τους – ο κ. Ζαριφόπουλος ως στέλεχος της Google σε πολλές χώρες του εξωτερικού και ο κ. Τσακίρης ως ειδικός των venture capital. Στην ηγεσία της κυβέρνησης πιστεύουν ότι αµφότεροι θα καταφέρουν να αξιοποιήσουν τις γνώσεις που απέκτησαν στο εξωτερικό, στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αντίστοιχα. Από το εξωτερικό επέστρεψαν και άλλοι, όπως ο νέος γενικός γραµµατέας ∆ιεθνών Οικονοµικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας, Γρηγόρης ∆ηµητριάδης, ο οποίος ήταν µέχρι πρότινος εκτελεστικός αντιπρόεδρος ολλανδικής εταιρείας παροχής συµβουλευτικών υπηρεσιών, ο διακεκριµένος καθηγητής Σταµάτης Κριµιζάς, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία του Ελληνικού ∆ιαστηµικού Οργανισµού επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά παραιτήθηκε σε σύντοµο χρονικό διάστηµα, ο καθηγητής του MIT ∆ηµήτρης Μπερτσιµάς κ.ά.

Πρωτοβουλίες

Στο άλλο πεδίο του καθαρά ιδιωτικού τοµέα, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε κεντρικές πρωτοβουλίες που θα συµβάλουν στη στήριξη των νέων επαγγελµατιών και επιχειρηµατιών στη χώρα. Κυβερνητικές πηγές αναφέρονται στο πρόσφατο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον Εµανουέλ Μακρόν και τονίζουν ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός επέµεινε στο να αναπτύξει την κεντρική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη µείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% το 2020 -για τα εισοδήµατα του 2019- και στη συνέχεια στο 20% το 2021 – για τα εισοδήµατα του 2020.

Και µε τα πρωτογενή πλεονάσµατα; «Η στόχευση του πρωθυπουργού για τη µείωση των πλεονασµάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσµευση, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δηµοσιονοµικός χώρος για τη µείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναµων» απαντούν κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί καθοριστικής σηµασίας την οικοδόµηση αξιοπιστίας από τις κορυφαίες επαφές, όπως µε την Ανγκελα Μέρκελ στις 29 του µήνα στο Βερολίνο.

Κυριάκος Μητσοτάκης