Πολιτική|25.08.2019 12:32

Μεγάλες αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ: Με «μοντέλο Κόρμπιν» στην επόμενη μέρα

Αντώνης Γκιόκας

Η νέα κατάσταση που έχει διαµορφωθεί µετά τις εκλογές του Ιουλίου, µε την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στα έδρανα της αντιπολίτευσης, προϋποθέτει νέα καθήκοντα για τα στελέχη του, που ετοιµάζονται πυρετωδώς για τις αλλαγές που θα πραγµατοποιηθούν τους επόµενους µήνες στο κόµµα, µε στόχο να το αντιστοιχήσουν µε την εκλογική του επιρροή αλλά και να το εναρµονίσουν µε την εποχή του ∆ιαδικτύου.

Η επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τις ολιγοήµερες διακοπές του στο εξωτερικό έθεσε σε συναγερµό τον µηχανισµό του κόµµατος, καθώς από τις επόµενες κιόλας ηµέρες θα δοθούν οι κεντρικές κατευθύνσεις για το άνοιγµα του ΣΥΡΙΖΑ στη κοινωνία αλλά και στη νέα ψηφιακή εποχή. Η συγκεκριµένη διαδικασία δεν προβλέπεται να είναι στρωµένη µε ροδοπέταλα -αντίθετα, φαντάζει επίπονη-, αφού στο εσωτερικό του κόµµατος υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το µέλλον του.

Πάντως η διαδικασία ανασυγκρότησης του κόµµατος δεν σηµαίνει σε καµία περίπτωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσει στην άκρη τη σκληρή αντιπολιτευτική ρητορική. Από την Κουµουνδούρου διαµηνύουν ότι βρίσκεται ήδη υπό επεξεργασία µια ρεαλιστική, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία και θα παρουσιαστεί στη ∆ΕΘ από τον Αλ. Τσίπρα. Στο επίκεντρό της αναµένεται να βρίσκονται η στοχευµένη ενίσχυση συγκεκριµένων τοµέων της οικονοµίας, η στροφή στην «πράσινη» ανάπτυξη, η προστασία των εργαζόµενων, χωρίς όµως να τεθεί σε κίνδυνο η δηµοσιονοµική προσαρµογή της χώρας.

Σύσκεψη

Η εκκίνηση της νέας αυτής κατάστασης αναµένεται να πραγµατοποιηθεί την Τρίτη, όπου θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφασίστηκε την Πέµπτη κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγµατοποιήθηκε µε τη συµµετοχή του Αλ. Τσίπρα, του γραµµατέα του κόµµατος Πάνου Σκουρλέτη -ο οποίος τις τελευταίες ηµέρες βρέθηκε πρωταγωνιστής µιας σειράς αρνητικών για αυτόν δηµοσιευµάτων-, ο εκπρόσωπος Τύπου Αλέξης Χαρίτσης και ο διευθυντής του γραφείου του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Καλογήρου.

Εκεί αποφασίστηκε να συγκροτηθεί µια Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, µε τη συµµετοχή και των στελεχών της Προοδευτικής Συµµαχίας, ενώ µέχρι το τέλος Σεπτεµβρίου θα πρέπει να πραγµατοποιηθεί και η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να µπει και επίσηµα σε προσυνεδριακή περίοδο, η οποία θα «εγκαινιαστεί» µε έναν ανοιχτό και δηµόσιο προσυνεδριακό διάλογο. Οσο για το συνέδριο, οι πληροφορίες από την Κουµουνδούρου αναφέρουν ότι θα διεξαχθεί το αργότερο µέχρι τις αρχές του 2020. Παράλληλα, από την επόµενη εβδοµάδα θα ξεκινήσει µεγάλη καµπάνια εγγραφής νέων µελών στις οργανώσεις µελών του ΣΥΡΙΖΑ, µια διαδικασία η οποία «τρέχει» στην πραγµατικότητα από την εποµένη κιόλας των εκλογών. Για τον λόγο αυτό την Πέµπτη ο Π. Σκουρλέτης θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη σε εκδήλωση υποδοχής νέων µελών στην οργάνωση της πόλης, ενώ ανάλογη τελετή θα πραγµατοποιηθεί στις 3 ή 4 Σεπτεµβρίου και στην Πάτρα. Παράλληλα, ο γραµµατέας του ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει από τις οργανώσεις όλης της χώρας να του στείλουν αναλυτικά τα στοιχεία για τις εγγραφές νέων µελών που έχουν προχωρήσει από την 8η Ιουλίου και µετά.

Πάντως, στο περιθώριο της συνάντησης των τεσσάρων και µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, την Παρασκευή πραγµατοποιήθηκε στην Κουµουνδούρου σύσκεψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία των Αλ. Τσίπρα και Αλ. Χαρίτση. Στη συζήτηση αυτή τέθηκε το θέµα του «ψηφιακού» µετασχηµατισµού του κόµµατος, όπου, σύµφωνα µε πληροφορίες, κατέληξε στο συµπέρασµα ότι οι οργανώσεις του κόµµατος θα πρέπει να ανοιχτούν στο ∆ιαδίκτυο.

Κατά τη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη να ακολουθηθεί το µοντέλο που έχει υιοθετήσει το Εργατικό Κόµµα της Αγγλίας επί Κόρµπιν, που πλέον χρησιµοποιεί το ∆ιαδίκτυο ώστε να συζητούν τα µέλη του διάφορα θέµατα. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, υπάρχουν χιλιάδες νέοι άνθρωποι που ψηφίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλουν να αποκτήσουν οργανική σχέση µαζί του, όµως δεν έχουν την κουλτούρα συµµετοχής σε συνεδριάσεις οργανώσεων.

Αντίθετα, µπορούν ευκολότερα να συµµετάσχουν σε µια διαδικασία διαλόγου µέσα από µία ιντερνετική πλατφόρµα. Σε αυτές τις πλατφόρµες του ∆ιαδικτύου θα µπορούσαν να συζητιούνται θέµατα τοπικού ή επαγγελµατικού ενδιαφέροντος, ενώ σε πιο προωθηµένο επίπεδο, θα µπορούσαν να διοργανώνονται και διαδικτυακές κοµµατικές ψηφοφορίες ή ακόµα και συµµετοχή για τη συνδιαµόρφωση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ σε ορισµένα ζητήµατα. Ο «ψηφιακός» µετασχηµατισµός του κόµµατος θεωρείται από τον Αλέξη Τσίπρα εξίσου σηµαντικός µε τη µαζική εισδοχή νέων µελών.

Η διεύρυνση του κόµµατος δεν σηµαίνει τίποτα για τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από µόνη της. Αυτό που στην πραγµατικότητα επιθυµούν είναι να διαµορφώσουν µια κουλτούρα συµµετοχής, τόσο στην κοµµατική όσο και στην κοινωνική ζωή των νέων µελών. Αυτό µεταφράζεται αφενός στη συγκρότηση πιο «σφιχτών» οργανώσεων, αφετέρου στη συµµετοχή αυτών των ανθρώπων σε µια σειρά από µαζικούς φορείς, µε έµφαση στα επαγγελµατικά σωµατεία. Αλλωστε στην Κουµουνδούρου αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η «στρατηγικής» σηµασίας ήττα για το κόµµα δεν επήλθε στις εθνικές εκλογές, αλλά στις αυτοδιοικητικές.

Ευελιξία

Ως βασικός λόγος ερµηνεύεται η «χαλαρότητα» που παρατηρήθηκε στις τοπικές οργανώσεις, που είχε ως αποτέλεσµα τη συµµετοχή µελών του ΣΥΡΙΖΑ σε διαφορετικά ψηφοδέλτια από εκείνο που στήριζε το κόµµα, αλλά και η απροθυµία µερίδας στελεχών να βοηθήσουν. Για να «διορθώσουν» αυτή την πληγή κατανοούν ότι χρειάζονται οργανώσεις µε περισσότερα συγκεντρωτικά χαρακτηριστικά, κάτι που δεν υπάρχει στην κουλτούρα του ΣΥΡΙΖΑ. Για να ισορροπήσουν τη νέα κατάσταση που επιθυµούν να δηµιουργήσουν, σκοπεύουν να προσφέρουν µεγαλύτερη ευελιξία στις οργανώσεις, σε θέµατα τοπικού ενδιαφέροντος.

Η µετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναµένεται να είναι... περίπατος, καθώς υπάρχουν στελέχη του κόµµατος που αντιτίθενται στην αθρόα εισροή νέων µελών, φοβούµενα την «πασοκοποίησή» του. Ηδη την προηγούµενη εβδοµάδα έκαναν την εµφάνισή τους στον Τύπο δηµοσιεύµατα που στοχοποιούσαν τον Πάνο Σκουρλέτη αλλά και «φωτογράφιζαν» ιστορικά στελέχη του κόµµατος, όπως τον Νίκο Βούτση και τον Νίκο Φίλη, ως «εχθρούς» της διεύρυνσης.

Κεντρική ΕπιτροπήΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας