Πολιτική|28.08.2019 12:45

Άρειος Πάγος: Δηλώσεις Τσαλαγανίδη-Πλιώτα μετά την επιλογή τους στην ηγεσία

Σοφία Φασουλάκη

Mε την ευχή ότι θα φέρουν πιο κοντά τον πολίτη στην δικαιοσύνη, οι κ.κ Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και Βασίλειος Πλιώτας αναλαμβάνουν καθήκοντα στο τιμόνι του Αρείου Πάγου, ο ένας ως πρόεδρος και ο άλλος ως εισαγγελέας, μετά την επιλογή τους από το υπουργικό συμβούλιο. Οι δύο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί ήταν άλλωστε «φαβορί» αφού απέσπασαν 14 ψήφους ο καθένας από την διάσκεψη των προέδρων της βουλής.

Ο κ. Τσαλαγανίδης, στην πρώτη του δήλωση, αφού ευχαρίστησε την κυβέρνηση για την τιμή που τού έκανε να τον τοποθετήσει στο ανώτατο αξίωμα, τόνισε:

«Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου θα προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της Δικαιοσύνης. Θα είμαι ευχαριστημένος εάν στο τέλος Ιουνίου του 2020 οι πολίτες αισθάνονται τη Δικαιοσύνη πιο κοντά τους».

Ο κ. Τσαλαγανίδης έχει μπροστά του μόνον έναν χρόνο θητείας, καθώς τον Ιούνιο του ερχόμενου έτους αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και κ. Β. Πλιώτας, ο οποίος θα μείνει στο τιμόνι της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για 3 χρόνια.

«Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκον και τις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης  αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».

Και οι δύο δικαστικοί λειτουργοί χαίρουν της εκτίμησης των συναδέλφων τους, οι οποίοι κάνουν λόγο για δικαστές εγνωσμένου κύρους και κατάρτισης.

Ο κ. Πλιώτας είχε προτείνει την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου σε δίκη για το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ ενώ είχε ασχοληθεί και με το ναυάγιο του Δύστος.

Είχε επίσης διερευνήσει τις συνθήκες εισόδου του Αμπτουλάχ Οτσαλάν στη χώρα μας.

Ιωσήφ ΤσαλαγανίδηςΒασίλης Πλιώτας