Πολιτική|30.08.2019 12:39

Βελγικός Τύπος: Ο Μητσοτάκης θέλει να ξανανοίξει τον φάκελο του χρέους

Μαρία Ψαρά

Το Βελγικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ανταπόκρισή του από τη Γερμανία με τίτλο «Στο Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός θέλει να ξανανοίξει τον φάκελο του χρέους», αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντηση του με την Άνγκελα Μέρκελ, στις οποίες εξέφρασε την ελπίδα να ξαναρχίσει η συζήτηση για το ακανθώδες θέμα του χρέους με τους πιστωτές της Ελλάδας.

«Πρώτα θέλουμε να επαναφέρουμε και να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα η οποία είχε χαθεί τα χρόνια της κρίσης και στη συνέχεια θα συζητήσουμε το θέμα του χρέους», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος πρόσθεσε πως «όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη τόσο πιο εύκολο να κρατήσουμε το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα. Αυτό που επιδιώκουμε πρώτα είναι να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία ως μια μεταρυθμιστική κυβέρνηση η οποία δημιουργεί ανάπτυξη».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε «προσεκτικά» πως το θέμα της σταδιακής διαγραφής του χρέους, ιδέα που η Γερμανία πάντα αρνούνταν, θα συζητηθεί την κατάλληλη ώρα με τους πιστωτές και πιθανώς και σε διμερές επίπεδο. Η ανταπόκριση καταλήγει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αρχίζοντας από το Παρίσι, όπου κάλεσε τους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα.

Σε άλλη ανταπόκρισή του από το Βερολίνο, το Βελγικό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στη δήλωση του Κ. Μητοστάκη γιια την έναρξη συζητήσεων σχετικά με το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με την Ανγκελα Μέρκελ, o Κυριάκος Μητοστάκης εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το θέμα των αποζημιώσεων.

«Ελπίζουμε να υπάρξει θετική ανταπόκριση», υπογράμμισε ο κ. Μητοστάκης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα οι συζητήσεις «να κλείσουν ένα δύσκολο κεφάλαιο στην ιστορία των δύο χωρών», ενώ πρόσθεσε πως η εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα αυτό «θα ήταν ένα σημαντικό βήμα ώστε οι δύο χώρες να έρθουν ακόμα πιο κοντά».  

Η ανταπόκριση σημειώνει ότι το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ήρθε πάλι στην επιφάνεια λόγω της επετείου της συμπλήρωσσης 80 ετών από την εισβολή της Γερμανίας στην Πολωνία, ενώ τονίζει ότι για το Βερολίνο το θέμα έκλεισε το 1990 με τη συμφωνία για την επανένωση της Γερμανίας.

Κυριάκος Μητσοτάκηςδημόσιο χρέος