Πολιτική|01.09.2019 12:22

Κωνσταντίνος Ζέρβας στο Έθνος: «Πρώτα έρχεται η Θεσσαλονίκη και µετά όλα τα άλλα»

Εύρης Τσουμής

«Προχωράω με ανθρώπους άξιους, νέους, με όρεξη για δουλειά» τονίζει στη συνέντευξή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, υπογραμμίζοντας πως δεν οχυρώθηκε πίσω από παραταξιακές γραμμές.

Ποιο θα είναι το μοντέλο με το οποίο θα διοικήσετε τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με δεδομένα τα προβλήματα που προκύπτουν από τον νέο νόμο;

Παράλληλα με την ενημέρωση που λάμβανα καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού για τα ζητήματα του Δήμου Θεσσαλονίκης, μας απασχολούσε το ζήτημα σχηματισμού μιας διοίκησης λειτουργικής και αποτελεσματικής, που θα τη συνέχει προγραμματική και πολιτική συναντίληψη των μελών της. Η αναντιστοιχία πολιτικού αποτελέσματος και αριθμητικής αποτύπωσης στο νέο δημοτικό συμβούλιο είναι αποτέλεσμα της απλής αναλογικής. Η άρση αυτής της παραδοξότητας απασχόλησε και την κυβέρνηση, η οποία προσπάθησε επιτυχώς να τη θεραπεύσει μέσα από ρυθμίσεις που έφερε με νόμο. Σε αυτήν την προσπάθεια, μάλιστα, συμμετείχαμε και εμείς ενεργά, αποστέλλοντας πολυσέλιδο υπόμνημα που ελήφθη σοβαρά υπόψη. Σε ό,τι αφορά στον Δήμο Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα, είχα πει προεκλογικά -και το τηρώ- πως θα απευθυνθώ και σε εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους άλλων παρατάξεων, καθώς στόχος είναι μέσα από συνθέσεις και συνεργασίες να δημιουργήσουμε μια συμμαχία για την πόλη. Δεν οχυρώθηκα πίσω από τις αλλαγές του νόμου, αλλά προσπάθησα μέσα από διαβούλευση και ενδελεχή συζήτηση να διασφαλίσω πως τα μέλη της νέας διοίκησης είναι σε θέση να υπηρετήσουν το σχέδιό μας για την πόλη, εισφέροντας βέβαια και αυτά τη δική τους υπεραξία. Προχωράω με ανθρώπους άξιους, νέους, με όρεξη για δουλειά και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη.

Με ποιο κριτήριο προχωράτε στην επιλογή των αντιδημάρχων και των στελεχών με τα οποία θα διοικήσετε;

Συνομίλησα με όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων και με σχεδόν όλους τους εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους, για να διαμορφώσω άποψη για τη νέα ανθρωπογεωγραφία του δημοτικού συμβουλίου. Με πολλούς από τους συμβούλους, υπό άλλες συνθήκες, θα είχαμε δώσει τη μάχη προεκλογικά μέσα από το ίδιο ψηφοδέλτιο. Η απλή αναλογική ήταν η βασική αιτία της πολυδιάσπασης των δυνάμεων, γεγονός που εμπόδισε τη διαμόρφωση ισχυρότερων συνδυασμών και παρατάξεων. Με πολλούς από αυτούς εντόπισα πολιτική συναντίληψη και προγραμματική εγγύτητα. Αλλωστε, είναι η φύση των αυτοδιοικητικών ζητημάτων τέτοια που δίνει την απαραίτητη ευρυχωρία και διαμορφώνει σχετικά ευκολότερα ένα πλαίσιο συνεργασίας. Η νέα διοίκηση αποτελείται από δημοτικούς συμβούλους πολλών παρατάξεων, πέραν της δικής μας. Κάνουμε πράξη την προεκλογική μας δέσμευση για διοίκηση ικανών στελεχών, κάνουμε πράξη την προεκλογική μας δέσμευση για διοίκηση που θα αποτυπώνει το πνεύμα της αυτοδιοίκησης. Πρώτα η πόλη και μετά όλα τα άλλα.

Το θέμα προκάλεσε αντιδράσεις κυρίως από την πλευρά του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκου Ταχιάου. Τι απαντάτε;

Δεν είμαι λάτρης των υπερβολών και των εύκολων χαρακτηρισμών. Εργάστηκα όλο το καλοκαίρι σκληρά στην κατεύθυνση του σχηματισμού μιας λειτουργικής και αποτελεσματικής διοίκησης και επεδίωξα ευρύτερες συνεργασίες και συναινέσεις. Οταν οι περισσότεροι ομονοούμε στην αναγκαιότητα υπερβάσεων που θα ακυρώνουν στην πράξη την αναντιστοιχία πολιτικών και αριθμητικών δεδομένων, πώς ακριβώς φανταζόμαστε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό; Το εκλογικό αποτέλεσμα έχει δημιουργήσει μια συγκεκριμένη δυναμική – το 67% είναι ένα ποσοστό που δίνει καθαρή εντολή να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Από εκεί και πέρα, τα περί «ανηθικότητας» και «αποστασιών» δεν με αγγίζουν. Είναι όροι αδόκιμοι για την περίπτωση – είναι δάνεια από την κεντρική πολιτική σκηνή. Η Αυτοδιοίκηση είναι πεδίο που δεν υπακούει σε σκληρούς «παραταξιακούς-κομματικούς κανόνες». Υπάρχει ιδεολογική αναφορά, αλλά το πρωτείο το έχει η αυτοδιοικητική ατζέντα. Οι συνεργασίες είναι πιο εύκολες και εδράζονται σε κοινές αντιλήψεις και ιεραρχήσεις.

Αναλαμβάνετε δήμαρχος Θεσσαλονίκης στη θέση του απερχόμενου Γιάννη Μπουτάρη. Στο διάστημα αυτό που μεσολάβησε από την εκλογή σας, τι έχετε διαπιστώσει;

Ο δήμος είναι ανέτοιμος και πρέπει να κάνει τα αναγκαία άλματα που σχεδιάζουμε. Στόχος μου είναι, πέραν μιας καλύτερης ποιότητας ζωής, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται ώστε να πετύχουμε πολλά περισσότερα στην ανάπτυξη, την τοπική οικονομία και την παραγωγική ανασυγκρότηση. Στόχος είναι να υλοποιήσουμε την ψηφιακή μετάβαση, να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μια smart city, να αποτυπώσουμε στον χώρο τις φιλοδοξίες μας μέσα από ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναπλάσεων κ.ο.κ. Εχουμε περάσει παγκοσμίως στην εποχή των πόλεων και ταυτόχρονα καλούμαστε να μαζέψουμε αποτελεσματικά τα σκουπίδια. Θα τα κάνουμε και τα δύο. Κατά τη διαδικασία ενημέρωσης από τον απερχόμενο δήμαρχο, επιβεβαιώθηκε η εικόνα που είχα σχηματίσει όλα αυτά τα χρόνια. Υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες στον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά η εξέλιξη αυτή δεν με εκπλήσσει. Βλέπετε, το τελευταίο ειδικά διάστημα προ των εκλογών παρατηρήθηκε αποδιάρθρωση της προηγούμενης διοίκησης, που αποτυπώθηκε σε αρκετά πεδία και ειδικά στην καθημερινότητα. Βρίσκομαι στην Αυτοδιοίκηση για 9 χρόνια και έχω πλήρη εικόνα των δυνατοτήτων αλλά και των υστερήσεων του δήμου. Μπορώ να πω με κάποια σιγουριά ότι τίποτε δεν με εκπλήσσει. Αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι ικανοποιημένος – το αντίθετο. Δικό μου καθήκον, όμως, και συγχρόνως υπόσχεση προς τους Θεσσαλονικείς είναι πως θα είμαι «ένας δήμαρχος που θα κάνει τη δουλειά».

Σε ποιον τομέα θα ρίξετε αρχικά το βάρος σας;

Η καθαριότητα είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της πόλης και για τον λόγο αυτό έχω αποφασίσει να τεθώ επικεφαλής αυτής της προσπάθειας. Γνωρίζω ότι είναι μια μάχη διαρκείας, ένας μαραθώνιος και όχι ένα σπριντ 100 μέτρων. Ομως, από την άλλη, αντιλαμβάνομαι την αξία των συμβολισμών, την ισχύ του παραδείγματος και τη δύναμη της αισιοδοξίας, και για τον λόγο αυτό έχω θέσει ως στόχο μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα της πόλης έως τα Χριστούγεννα του τρέχοντος έτους. Υπάλληλοι και πόροι υπάρχουν επαρκείς, αλλά υστερούμε στον στόλο των απορριμματοφόρων και στην οργάνωση, στο μάνατζμεντ. Είμαι αισιόδοξος.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από την εκλογή σας θεωρείται ότι ο νυν δήμαρχος έκανε κάποιες κινήσεις «εκτός πλαισίου»;

Η αλήθεια είναι πως ορισμένες ενέργειες και αποφάσεις ήταν το λιγότερο περίεργες. Ενώ τα τελευταία σχεδόν δύο χρόνια οι διοικούντες τον δήμο είχαν αφήσει τα μολύβια κάτω λόγω εσωστρέφειας και σταδιακής αποδιάρθρωσης, ξαφνικά λίγο πριν από τις εκλογές αλλά και έπειτα από αυτές αποφάσισαν να προωθήσουν ό,τι δεν είχαν κάνει μέχρι τότε. Αναφέρω δύο παραδείγματα: την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και την υπογραφή σύμβασης για πεζοδρόμηση της υπόλοιπης οδού Αγίας Σοφίας, παρά την εκπεφρασμένη διαφωνία της νέας διοίκησης και εμού προσωπικά. Εάν ήμουν στη θέση του Γιάννη Μπουτάρη, δεν θα προχωρούσα σε ενέργειες που δεσμεύουν τον επόμενο δήμαρχο, δεν θα προέβαινα σε αποσπασματικές παρεμβάσεις που θα δυσχεράνουν την καθημερινότητα στην πόλη. Είναι, αν θέλετε, απαίτηση για ένα ιδιότυπο fair play και ταυτόχρονα σεβασμός της απόφασης του εκλογικού σώματος. Δεν υπεισέρχομαι στη νομική διάσταση του ζητήματος, αλλά αυτή η εμμονή για ουσιαστικές αποφάσεις μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας -όπως και αν δει κανείς το θέμα- ξενίζει.

συνέντευξηΚωνσταντίνος Ζέρβας