Πολιτική|01.09.2019 14:03

ΚΙΝΑΛ: Καυτό φθινόπωρο για συνέδριο και συμμαχίες

Φώφη Γιωτάκη

Με το ΠΑΣΟΚ σε... δεύτερο πλάνο ξεκινά την απαιτητική διαδρομή του το ΚΙΝΑΛ, καθώς η ηγεσία του θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ανάδειξη του διακριτού ρόλου του νέου πολυκομματικού φορέα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε διαδοχικές συσκέψεις στη Χαριλάου Τρικούπη, υπό την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, μετά τις διακοπές του Αυγούστου, τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και οι στενοί συνεργάτες της εξέφρασαν τη βεβαιότητά τους ότι ο νέος δρόμος που ανοίγεται δεν μπορεί παρά να ταυτίζεται με τη δύσκολη μεν, σταθερή δε, προσπάθεια διεύρυνσης των κυρίως πασοκογενών δυνάμεων στην... κινούμενη άμμο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. Στις ίδιες συσκέψεις η συντριπτική πλειοψηφία πρόκρινε τη μετεξέλιξη του ΚΙΝΑΛ σε ένα συμπαγές σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα – την ίδια ώρα όμως «δεσμευόταν» ότι το πολιτικό και ιδεολογικό του στίγμα θα προσδιοριστεί επαρκώς και τελεσίδικα κατά τη διάρκεια της συνδιάσκεψης που θα γίνει στις 22-24 Νοέμβρη.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι μέχρι τότε θα έχουν αποκαλυφθεί όλες οι διαφορετικές απόψεις που συγκατοικούν στο ΚΙΝΑΛ από την πρώτη μέρα της ίδρυσής του και αφορούν τις συμμαχίες του με τις έτερες πολιτικές δυνάμεις. Μέχρι τότε θα έχουν καθαρογραφεί επίσης οι αναλύσεις από την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, που αν και έδωσε στο ΚΙΝΑΛ την τρίτη θέση, διατήρησε τη μεγάλη απόσταση των ποσοστών του με τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρώτη ευκαιρία συζήτησης θα δοθεί εντός του Σεπτέμβρη – όχι όμως πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Και αυτό γιατί η Χαριλάου Τρικούπη αποφάσισε, σύμφωνα με πληροφορίες, τη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στις 18 και 22 Σεπτέμβρη αντίστοιχα. Στελέχη που αντιμετωπίζουν με κριτική διάθεση την ηγεσία και της χρεώνουν ευθύνες για τις απότομες αλλαγές στην προεκλογική γραμμή του κόμματος πιστεύουν ότι το επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη θα έπρεπε να είχε συγκαλέσει νωρίτερα την Κεντρική Επιτροπή, ώστε να αναλυθούν οι στρατηγικού χαρακτήρα πολιτικές παρεμβάσεις με αφορμή τη ΔΕΘ.

Οι «ομάδες κρούσης»

Η ηγεσία μέσω των συνεργατών της απαντά ότι τώρα συγκροτούνται οι βασικοί τομείς του ΚΙΝΑΛ και ότι μέσα στον Σεπτέμβρη θα έχουν αναλάβει συγκεκριμένους ρόλους οι «ομάδες κρούσης» του κόμματος. Μέχρι στιγμής έχει δοθεί έμφαση στη συγκρότηση του Τομέα Επικοινωνίας και του Πολιτικού Σχεδιασμού που θα λειτουργήσει υπό τον υποψήφιο βουλευτή Κυριάκο Κυριάκο, ενώ καθοριστικής σημασίας ρόλο ως εκπρόσωπος Τύπου διατηρεί ο Παύλος Χρηστίδης.

Στις νεότερες γενιές στρέφει το ενδιαφέρον της η Φώφη Γεννηματά και για τη συγκρότηση του κρίσιμου Οργανωτικού Τομέα, αφού επικεφαλής της τίθεται ο επίσης υποψήφιος βουλευτής Στέφανος Παραστατίδης – εκ των παπανδρεϊκών που στήριξαν τον Γιώργο Καμίνη κατά τη διεκδίκηση της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ τον Νοέμβρη του 2017. Στο παζλ της Χαριλάου Τρικούπη παραμένουν βέβαια με ισχυρό ρόλο ο εξ απορρήτων της κυρίας Γεννηματά και διευθυντής του Γραφείου της, Μανώλης Οθωνας, ο πρώην υπουργός και σήμερα επί του Πολιτικού Σχεδιασμού, Χρήστος Πρωτόπαπας, άλλα επίσης στελέχη από τις έμπειρες γενιές, όπως ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, ενώ σύντομα θα αναλάβει επικεφαλής του Ινστιτούτου του ΚΙΝΑΛ (του διάδοχου του ΙΣΤΑΜΕ επί της ουσίας) η Εύη Χριστοφιλοπούλου. Και ενώ ο σχεδιασμός για τη συγκρότηση των «πυρήνων» του ΚΙΝΑΛ προχωρά με τους αναμενόμενους ρυθμούς, φαίνεται ότι... μένει πίσω ο προγραμματισμός για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που είχε προαναγγελθεί για το τέλος του έτους.

Κάποιοι μιλούν ακόμη και για αναβολή του Συνεδρίου, υπογραμμίζοντας τον έντονο πονοκέφαλο που προκαλεί στη Χαριλάου Τρικούπη μια πιθανή εκλογική διαδικασία στην αφετηρία της νέας πολιτικής περιόδου για το ΚΙΝΑΛ. Δεν υπάρχει ωστόσο αμφιβολία ότι σημαίνοντα στελέχη του χώρου, αν δεν έχουν θέσει θέμα Συνεδρίου, θα το κάνουν σύντομα, ζητώντας να αποφασίσουν τα μέλη του για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστική η προσέγγιση του μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, Πάρι Κουκουλόπουλου, που με τη συνέντευξή του στο «Εθνος» της περασμένης Κυριακής ζήτησε Συνέδριο ΠΑΣΟΚ και άσκησε ταυτόχρονα σκληρή κριτική για τα προτάγματα και τις επιλογές της ηγεσίας κατά την προεκλογική εκστρατεία.

Με σαφώς αιχμηρούς τόνους κινείται στις δημόσιες παρεμβάσεις του ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος, ως γνωστόν, επιμένει στην ενίσχυση και την ανάδειξη των σοσιαλιστικών και κινηματικών χαρακτηριστικών του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι τυχαία η τελευταία παρέμβασή του, με την οποία επισημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποφασίσει για την πορεία του. Ο κ. Γερουλάνος, που μετά τη μάχη του στον Δήμο της Αθήνας προτάθηκε από δημάρχους με πασοκογενείς ρίζες για επικεφαλής της αυτοδιοικητικής προοδευτικής παράταξης στην ΚΕΔΕ, απευθύνεται εμμέσως πλην σαφώς στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ζητώντας ένα ανοιχτό δημοκρατικό Συνέδριο, ρωτώντας με νόημα: «Πιστεύεις πραγματικά στη δημοκρατία, όπως λες; Πιστεύεις πραγματικά στη σύνθεση; Πιστεύεις ότι ο πολιτικός διάλογος προσθέτει; Τότε δεν γίνεται να κάνεις συνέδριο δημοκρατικού κόμματος με διορισμένα στελέχη και κλειστή ατζέντα. Στα δημοκρατικά συνέδρια ο επικεφαλής πρέπει να νιώθει σιγουριά και ασφάλεια να ακούσει και να συνθέσει όλες τις τάσεις που εκφράζονται».

Καλά πληροφορημένες πηγές λένε ότι έντονη κινητικότητα καταγράφεται και στον χώρο των υποστηρικτών του Νίκου Ανδρουλάκη. Αρκετά στελέχη υποστηρίζουν τη «σύγκρουση με τη στασιμότητα» και αντιμετωπίζουν ως ευκαιρία το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά η παρατήρηση των τάσεων στο παπανδρεϊκό μπλοκ, παρότι εντάσσονται πλέον στο ΚΙΔΗΣΟ. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου αποφεύγει προς το παρόν να ανοίξει τα χαρτιά του για τη θέση του εντός του Κινήματος Αλλαγής – αν και δεν κάνει το ίδιο όταν θέλει να υπενθυμίσει τις απόψεις του επικρίνοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις επιλογές της. «Η επόμενη σύγκρουση, ακόμη και αν αργήσει, θα γίνει ανάμεσα στην τάση που βλέπει θετικά τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε εκείνη που θέλει να συνομιλεί με τη ΝΔ ως ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα» λέει διαισθητικά έμπειρο στέλεχος που προβλέπει ένα καυτό φθινόπωρο για το ΚΙΝΑΛ...

συνέδριοΚίνημα ΑλλαγήςΚΙΝΑΛ