Πολιτική|03.09.2019 10:12

Το... επιτελικό κράτος του Πατούλη - Έδωσε τίτλο σε όλους τους εκλεγμένους

Άρης Χατζηγεωργίου

Κανέναν δεν άφησε παραπονεμένο ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Μοίρασε τίτλους και οφίκια σε όλους ανεξαιρέτως όσοι εξελέγησαν με το ψηφοδέλτιό του, ορίζοντας εντεταλμένο σύμβουλο μέχρι και για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, τα 200 χρόνια από το 1821 αλλά και τους Βορειοηπειρώτες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε πως έδωσε αρμοδιότητες σε 39 πρόσωπα, αν και ο ίδιος εξέλεξε 38 περιφερειακούς συμβούλους, εκ των οποίων ο ένας (Χρήστος Θεοδωρόπουλος) είχε ήδη εκλεγεί Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και δεν μπορούσε να λάβει άλλον τίτλο. Πώς έγινε αυτό; Απλούστατα, μαζί με τους 37 δικούς του, όρισε εντεταλμένους και δύο πρόσωπα που είχαν κατέβει ως επικεφαλής άλλων παρατάξεων, δηλαδή υποψήφιοι περιφερειάρχες.

Με την επιλογή του αυτή ξεπέρασε κατά πολύ τη Ρένα Δούρου, η οποία είχε ορίσει περίπου τον ίδιο αριθμό αξιωματούχων, αλλά εκείνη διέθετε (ελέω ενισχυμένης αναλογικής) 61 εκλεγμένους συμβούλους στο ξεκίνημα της θητείας της. Στελέχη της απελθούσας διοίκησης Δούρου σχολίαζαν, επίσης, ότι οι αρμοδιότητες, ειδικά για τους εντεταλμένους συμβούλους, είχαν αποδοθεί σε σύνδεση με τις υπάρχουσες διευθύνσεις και τα γραφεία της Περιφέρειας, ενώ τώρα μοιάζουν σκορπισμένες στην τύχη.

Επισημαίνεται ότι οι εντεταλμένοι σύμβουλοι ασκούσαν καθήκοντα έως τώρα χωρίς κάποια αντιμισθία, με εξαίρεση τον αρμόδιο για τις λαϊκές αγορές, όπου τώρα ορίστηκε ο προερχόμενος από την αυτοδιοίκηση του Κερατσινίου, Σταύρος Μελάς.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους εντεταλμένους ξεχωρίζουν, για διαφορετικούς λόγους, η ηθοποιός Μαίρη Βιδάλη (άλλοτε εκλεγμένη με τον Γιάννη Σγουρό), που ανέλαβε Εντεταλμένη για τις εκδηλώσεις «του εορτασμού των 200 ετών από την απελευθέρωση του 1821 και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020» και ο ηθοποιός-συγγραφέας Χάρης Ρώμας, «εντεταλμένος σύμβουλος θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων».

Εντεταλμένη Σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων και Ομογένειας ορίστηκε η Φαίη Καλογήρου, στέλεχος του καναλιού «Βεργίνα», αλλά ειδικά για τους Ελληνες Βορειοηπειρώτες ορίστηκε ο Ανδρέας Κούρτης, που είχε κατέβει επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Συμμαχία για την Αττική», έλαβε 0,97%, εξέλεξε τον εαυτό του και θεωρείται ένας από τους δύο συνεργαζόμενους με την παράταξη Πατούλη. Ο άλλος συνεργαζόμενος είναι ο Νίκος Παπαδάκης, που είχε κατέβει επικεφαλής της «Αττική Πράσινη Περιφέρεια», έλαβε 1,79% και ορίστηκε εντεταλμένος σύμβουλος Περιβάλλοντος.

Περίεργος θεωρείται και ο συνδυασμός αρμοδιοτήτων για τη Μαρία Αγγελοπούλου, που ορίστηκε εντεταλμένη σύμβουλος «Γυναικείων Θεμάτων, Ισότητας και δήμου Περιστερίου». Εντεταλμένος σύμβουλος «επενδύσεων και Δικτύων Επιχειρήσεων-Επιμελητήρια» ορίστηκε ο ιδιοκτήτης δύο βενζινάδικων στον Κορυδαλλό, Νίκος Παπαγεωργίου, εντεταλμένος, ειδικά για τις επενδύσεις Νοτίου Τομέα (Ελληνικό), όμως χρίστηκε ο Ηλίας Γρηγορίου, ενώ εντεταλμένος για Ναυτιλία και Λιμένες επελέγη ο Σταύρος Βοϊδονικόλας, που ήταν εκλεγμένος με την παράταξη Μώραλη-Μαρινάκη στον δήμο Πειραιά.

Σημαντικότερες αρμοδιότητες, ρόλο και αντιμισθία διατίθενται στους δέκα Αντιπεριφερειάρχες εκ των οποίων οι οκτώ είναι χωρικοί, δηλαδή αναλαμβάνει καθένας μία από τις περιφερειακές ενότητες της Αττικής. Πρόκειται για τον πρώην Αντιδήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Δημόπουλο (Κεντρικός Τομέας), την επιχειρηματία και σύντροφο του Απόστολου Βακάκη (καταστήματα Jumbo), Λουκία Κεφαλογιάννη (Βόρειος Τομέας), την προερχόμενη από το Ποτάμι και τον δήμο Πειραιώς, Σταυρούλα Αντωνάκου (Πειραιάς) και τους Αθανάσιο Αυγερινό (Ανατολική Αττική), Ελευθέριο Κοσμόπουλο (Δυτική Αττική), Ανδρέα Λεωτσάκο (Δυτική Αθήνα), Βασιλική Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη (Νησιά) και Δήμητρα Νάνου (Νότιος Τομέας). Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών ορίστηκε ο Νικόλαος Πέππας και Πολιτικής Προστασίας ο στενός συνεργάτης του Γ. Πατούλη στο Μαρούσι, Βασίλης Κόκκαλης.

Με πολλά χιλιόμετρα πολιτικής στο παρελθόν ο Θανάσης Κατσιγιάννης, γιος του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Χρ.Κατσιγιάννη της κυβέρνησης Κων/νου Μητσοτάκη ανέλαβε «Eντεταλμένος Σύμβουλος Χωρικού Σχεδιασμού  και  Έργων Αντιπλημμυρικής προστασίας». Επίσης ανέλαβαν οι:

-Αλεξανδράτος Μπάμπης, Eντεταλμένος Σύμβουλος  Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

-Κουτσογιαννόπουλος  Θοδωρής, Eντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού.

-Αγγελόπουλος Γεώργιος, Eντεταλμένος Σύμβουλος ΚΤΕΟ

-Κουρή Μαίρη, Eντεταλμένη Σύμβουλος Προληπτικής Ιατρικής

-Λεονάρδου Πολυτίμη, Eντεταλμένη Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής

-Αλυμάρα Σοφία, Eντεταλμένη Σύμβουλος για Θέματα Αναδοχής

-Κεχρής Γιάννης, Eντεταλμένος Σύμβουλος ΙατρικούΤουρισμού

-Γεωργόπουλος Γεώργιος, Eντεταλμένος Σύμβουλος  Δημόσιας Υγείας

-Αδαμοπούλου Γεωργία, Eντεταλμένη Σύμβουλος Νεανικής Επιχειρηματικότητας

-Δαλιάνη Φωτεινή, Eντεταλμένη Σύμβουλος  Διεθνών Θεμάτων και Ευρωπαϊκών Περιφερειακών Δικτύων

-Μπαρμπαγιάννη Ευγενία, Eντεταλμένη Σύμβουλος Διασύνδεσης Περιφέρειας με  Εθελοντικές Οργανώσεις  και Συνεργαζόμενους  φορείς

-Δουνδουλάκη Ελένη, Eντεταλμένη Σύμβουλος Ανάδειξης Πολιτιστικών Μνημείων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς

-Βάρσου Μαργαρίτα, Εντεταλμένη σύμβουλο για θέματα αθλητισμού

-Ζέρβα Μαρία, Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Ρομά και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων

-Βλάχου Γεωργία, Eντεταλμένη Σύμβουλος Διαχείρισης Ανθρωπιστικής Βοήθειας

-Αβραμοπούλου Ελένη, Eντεταλμένη Σύμβουλος Ατόμων με Αναπηρία (ΑΜΕΑ)

-Βλάχος Γιώργος, Eντεταλμένος Σύμβουλος Διοικητικής Οργάνωσης των Υπηρεσιών

-Κοσμίδη Ευρώπη, Eντεταλμένη Σύμβουλος Τεχνικών Έργων

Περιφέρεια ΑττικήςΓιώργος Πατούληςπεριφερειακές εκλογές