Πολιτική|21.11.2018 15:27

Πρόκληση: Τούρκοι διαφημίζουν απώθηση ελληνικού πολεμικού πλοίου

Newsroom

Στα ανοιχτά της Εφέσου στήθηκε πολεμικό σκηνικό σύμφωνα με τους Τούρκους, οι οποίοι έχουν δώσει βίντεο στην δημοσιότητα, στο οποίο υπάρχουν εικόνες από υποτιθέμενη καταδίωξη ελληνικού πλοίου. Μεταξύ άλλων, ακούγεται κι ο Τούρκος πλοίαρχος που δίνει με έντονο ύφος εντολές στο ελληνικό πλοίο να αποχωρήσει.

Το βίντεο φαίνεται ότι είναι κακής ποιότητας. Όπως έλεγαν και υψηλόβαθμα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων «είναι άλλο ένα προϊόν τουρκικής μονταζιέρας το βίντεο που προβάλουν τα τουρκικά ΜΜΕ».

Οι Τούρκοι, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΗΑ, αναφέρουν ότι το περιστατικό έλαβε χώρα στα ανοιχτά της Εφέσου, στην περιοχή Γκιουζέλτσαμλί, μπροστά από το νησί Μπαϊράκ. Το ελληνικό πλοίο μπήκε στα τουρκικά χωρικά ύδατα και η τουρκική Ακτοφυλακή, προειδοποιώντας το στα αγγλικά, ζήτησε να απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, το ελληνικό πλοίο δεν συμμορφώθηκε στην προειδοποίηση και τότε το σκάφος του τουρκικού λιμενικού το πλησίασε προειδοποιώντας το και στη συνέχεια το υποχρέωσαν να βγει από τα τουρκικά ύδατα.

Το ενδεχόμενο να γίνει κάποιο επεισόδιο στο συγκεκριμένο σημείο, αποκλείεται από διπλωματικές πηγές, μιας και η ευρύτερη περιοχή επιτηρείται από αμερικανικά σκάφη, αλλά και από την ελληνική φρεγάτα «Ψαρά», ωστόσο, εκτιμάται ότι η ένταση στο Αιγαίο, ολοένα και θα ανεβαίνει.

κυπριακή ΑΟΖΑιγαίοΠολεμικό ΝαυτικόExxon Mobil