Πολιτική|08.09.2019 15:31

ΚΙΝΑΛ: Σε τροχιά σύγκρουσης με προειδοποιητικές βολές

Φώφη Γιωτάκη

Αποφασισμένη να διατηρήσει σε... πρώτο πλάνο το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται ότι είναι η Φώφη Γεννηματά, φιλοδοξώντας ότι με συγκεκριμένες κινήσεις θα υπερβεί την... ασύντακτη ανταρσία που εκδηλώνεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Το γεγονός ότι η αμφισβήτηση της σημερινής ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ κάθε άλλο παρά επιχειρείται με συντεταγμένο τρόπο από μια συμπαγή εσωκομματική ομάδα, δίνει εκ των πραγμάτων τη δυνατότητα στη Χαριλάου Τρικούπη να «κερδίσει περισσότερο χρόνο» και να οργανώσει από θέση πλειοψηφικής ισχύος τη δική της «επίθεση».

Ωστόσο η διαπίστωση αυτή δεν συνδέεται απαραίτητα -σύμφωνα με έμπειρα στελέχη του χώρου- με την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την άμεση και ουσιαστική απάντηση στην κριτική που ασκούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στην κυρία Γεννηματά όλοι όσοι θεωρούν μη ικανοποιητικό για το ΚΙΝΑΛ το εκλογικό ποσοστό του 8%. Γι’ αυτό και -όπως προσθέτουν στελέχη- δεν πρόκειται να απομακρυνθούν εύκολα τα σύννεφα προβλημαΣε σχεδόν καθημερινή βάση στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα με αφορμή τη συζήτηση για τη διεξαγωγή συνεδρίου και την εκλογή ηγεσίας.

Όποιοι αμφισβητούν την κεντρική «γραμμή» μπορούν να θέσουν θέμα μεν, εντός του ΚΙΝΑΛ δε, απαντά η Φώφη Γεννηματά. 1 τισμού πάνω από τη Χαριλάου Τρικούπη. Σε σχεδόν καθημερινή βάση, δε, στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ φροντίζουν να στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα με αφορμή τη συζήτηση για τη διεξαγωγή συνεδρίου και την εκλογή ηγεσίας με ή χωρίς τα χαρακτηριστικά της διαδικασίας που ανέδειξε αρχηγό τη Φώφη Γεννηματά τον Ιούνιο του 2015.

Η ίδια η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη απαντήσει ρίχνοντας το γάντι από τη φετινή εκδήλωση για την 3η του Σεπτέμβρη στη Λάρισα, όπου ξεκαθάρισε ότι όποιοι αμφισβητούν την κεντρική «γραμμή» μπορούν να θέσουν θέμα μεν, εντός του ΚΙΝΑΛ δε. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα τα στελέχη -εκτός από τον Παύλο Γερουλάνο, τον Νίκο Παπανδρέου, τον Πάρι Κουκουλόπουλο και τον Δημήτρη Κρεμαστινό- δεν δείχνουν διατεθειμένα να συνεχίσουν να «πυροβολούν» την ηγεσία εστιάζοντας στην ανάγκη εμφατικής στροφής από το ΚΙΝΑΛ στο ΠΑΣΟΚ.

Όμως το πρόσφατο εκλογικό αποτύπωμα με τη μεγάλη νίκη της ΝΔ και κυρίως με την ισχυρή επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (με το 31,5%) αναδεικνύει αναμφίβολα τις πασιφανείς δυσκολίες επιβίωσης του ΚΙΝΑΛ στην πρωτοκαθεδρία του προοδευτικού πόλου. Πρόκειται για τον βασικό προβληματισμό που ακούγεται όλο και πιο έντονα από στελέχη αλλά και από τους βουλευτές του – παρότι οι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στηρίζουν σθεναρά και χωρίς αστερίσκους την ηγεσία του.

Καθοριστικής σημασίας θεωρείται βέβαια η στάση που θα κρατήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος πάντως έσπευσε να δηλώσει με αφορμή την επέτειο της 3ης του Σεπτέμβρη ότι απαιτούνται «ενότητα και δράση». Δεν έσπευσε όμως να απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με τον αδελφό του Νίκο Παπανδρέου, ο οποίος πρότεινε τη διάλυση του ΚΙΔΗΣΟ και την «επιστροφή» του στο ΠΑΣΟΚ με αφορμή το επικείμενο συνέδριο. «Το συνέδριο θα γίνει και θα ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες που αποφάσισε η ΚΟΕΣ» υποστηρίζει με νόημα στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά, υπενθυμίζοντας στη συνέχεια ότι όλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανοίξουν τα χαρτιά τους στη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων του ΚΙΝΑΛ, του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Επιτροπής, στα τέλη Σεπτεμβρίου. Θα προηγηθεί -και έχει ιδιαίτερη σημασία- ο πολιτικός απολογισμός της 7ης Ιουλίου, που έχει αναλάβει να ολοκληρώσει ομάδα στελεχών με επικεφαλής την πρώην βουλευτή Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Εκλογικό συνέδριο 

Κλειστά τα χαρτιά του κρατά ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν και πολιτικοί του φίλοι, όπως ο Στέφανος Ξεκαλάκης, εξαπολύουν πυρά στην ηγεσία και ζητούν εκλογικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ διατηρεί «ψύχραιμη στάση» και σκοπεύει -σύμφωνα με πληροφορίες- να καταθέσει τις απόψεις του στην προσεχή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο κ. Ανδρουλάκης δεν επιθυμεί σε αυτήν τη φάση την ανοιχτή σύγκρουση, παρότι αρκετά στελέχη αναμένουν από εκείνον ότι θα ηγηθεί ενός ισχυρού εσωκομματικού πόλου, που στο «τέλος της ημέρας» θα διεκδικήσει την ηγεσία. Παρόμοια αμηχανία εκπέμπει και το παπανδρεϊκό μπλοκ – ειδικά εκείνα τα στελέχη που πιστεύουν ότι η προεκλογική γραμμή της «ψήφου ανοχής στη ΝΔ» έστρεψε τους προοδευτικούς ψηφοφόρους στην αγκαλιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σίγουρο είναι ότι η Φώφη Γεννηματά θα επιδιώξει να αφήσει το ΚΙΝΑΛ διακριτό στίγμα απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Επιτελείς της δηλώνουν μάλιστα ότι η κυρία Γεννηματά δεν φοβήθηκε την αναμέτρηση με τα «κλειστά συστήματα» όπως ο Αλέξης Τσίπρας – «έκανε πρώτα την εκλογή ηγεσίας από τη βάση και μετά το Ιδρυτικό Συνέδριο» συμπληρώνουν. Η Γεννηματά -καταλήγουν- πήρε το ΠΑΣΟΚ στο 4,6% το 2015 από τον Βενιζέλο και το έφτασε σήμερα στο 8,1%.

Για τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πολλοί σύντροφοί του εισηγούνται την πολιτική επαναδραστηριοποίησή του στις κομματικές διαδικασίες – μόλις προχθές ο παπανδρεϊκός Χάρης Καστανίδης τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ της επιστροφής του Ευάγγελου Βενιζέλου στο ΚΙΝΑΛ για την κατάθεση των προτάσεών του. Ο κ. Βενιζέλος -να σημειωθεί- θα μιλήσει σήμερα το βράδυ σε εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Γιάννη Βούλγαρη στο Κορακοχώρι. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Βενιζέλος θα τοποθετηθεί επίσης σχετικά με την πολιτική συγκυρία και την πορεία της χώρας. Μακριά από τις εσωκομματικές αναταράξεις επιθυμεί να μείνει και ο επίσης ομιλητής στην εκδήλωση, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης.

Αλλος ομιλητής θα είναι ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο οποίος προτάθηκε το 2015 από το ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας και έβαλε τη σφραγίδα του το 2017 στη διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΚΙΝΑΛ. Σημίτης, Βενιζέλος και Αλιβιζάτος έχουν συνδεθεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την πορεία της Κεντροαριστεράς – γεγονός που καθιστά τουλάχιστον ενδιαφέρουσα τη συνύπαρξη σε τούτη τη φάση στο Κορακοχώρι...

ΠΑΣΟΚΓεννηματάΚΙΝΑΛΠαύλος Γερουλάνος