Πολιτική|10.09.2019 13:32

Τετ α τετ Μητσοτάκη - Αναστασιάδη με φόντο Κυπριακό και κυπριακή ΑΟΖ

Newsroom

Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη θα συναντηθεί το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Επί τάπητος πρόκειται να τεθούν όλες οι εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το συγκεκριμένο ζήτημα σε όλες τις διεθνείς του επαφές (σ.σ.: με Άνγκελα Μέρκελ, Εμανουέλ Μακρόν, Μαρκ Ρούτε). Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν στην προ ημερών συνάντησή τους έστειλε μήνυμα προς την Τουρκία περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Βέβαια, και ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της 84ης ΔΕΘ έστειλε το δικό του μήνυμα προς την Άγκυρα. «Στόχος είναι να βρίσκεις λύσεις. Προσερχόμαστε και σε αυτή τη διαπραγμάτευση με το διεθνές δίκαιο να είναι με το μέρος μας. Για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ υπάρχει αντίδραση από την Ε.Ε. Ευρωπαϊκό πρόβλημα είναι και το Μεταναστευτικό. Ο κ. Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να απειλεί την Ελλάδα και την Ευρώπη. Μπορεί να γίνει μια συζήτηση, αλλά χωρίς απειλές και τσαμπουκάδες. Είναι πάντα καλύτερο να συζητάμε, και αν ο κ. Ερντογάν θέλει να κάνει επανεκκίνηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πρέπει να το αποδείξει έμπρακτα».

Σημειώνεται πως μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ηγετών -η δεύτερη, μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες- θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας στις 12 το μεσημέρι. Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνοδεύουν στην Αθήνα, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Βασίλης Πάλμας, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πέτρος Δημητρίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

κυπριακή ΑΟΖΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος ΑναστασιάδηςΚυπριακό