Πολιτική|11.09.2019 08:43

Μητσοτάκης-Αναστασιάδης: Τα επόμενα βήματα για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών

Σπύρος Μουρελάτος

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κοινής δράσης αποφάσισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης εν όψει της κοινής παρουσίας τους το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία φέρονται έτοιμες για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, που θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατέυματα.

«Τα προσκόμματα της άλλης πλευράς δεν οδηγούν σε πρόοδο, ενώ η τουρκική παραβατικότητα στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί και να καταδεικνύει τη διεθνή απομόνωση της Άγκυρας» διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα, που ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επέμεινε πως η εντεινόμενη προκλητικότητα της Άγκυρας υποδηλώνει τη βούληση της να ελέγξει το σύνολο της Μεγαλονήσου και όχι να εργαστεί για μία βιώσιμη λύση. Μάλιστα, κατά την επικείμενη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο πρωθυπουργός αναμένεται κατά πληροφορίες να μεταφέρει την επιθυμία της Αθήνας για την ανάγκη ενός ουσιαστικού διαλόγου δείχνοντας κατ' αρχήν προς την κατεύθυνση της τριμερούς.

Επ' αυτού, κυβερνητικές πηγές εξηγούν πως πιθανή διεξαγωγής τριμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό κρίνεται αναγκαία για τη συνολόγηση των όρων αναφοράς, ώστε σε δευτερεύοντα χρόνο να συζητηθούν στο πλαίσιο πιθανούς 5μερούς τα ζητήματα ασφαλείας. Σύμφωνα με την… αποκρυπτογράφηση των εξελίξεων, που κάνουν Αθήνα και Λευκωσία, η Τουρκία επιχειρεί μέσω της παραβατικότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και των προκλητικότατων αξιώσεων, που ήγειρε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Αμμόχωστο, την επαναπροσέγγιση, που φαίνεται πως επιτυγχάνεται αναμέσα στις δύο κοινότητες της Μεγαλονήσου και κατεγράφη στην πρόσφατη συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί στις 9 Αυγούστου. Η πιθανολογούμενη άρνηση της τουρκικής πλευράς να συναινέσει στην έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου θα αποκαλύψει ενώπιον της διεθνούς κοινότητας ποια πλευρά υπονομεύει παγίως τις διαπραγματεύσεις.   

Ο πρωθυπουργός επιμένει, πάντως, ότι η παραβατικότητα της Τουρκίας θίγει ευθέως τα συμφέροντα της Ευρωπαικής Ένωσης. Ούτως ή άλλως, ο κ. Μητσοτάκης μετέφερε στον κ. Αναστασιάδη την απερίφραστη καταδίκη σημαντικών Ευρωπαικών «παικτών», όπως η Γερμανία και η Γαλλία, στον απόηχο των πρόσφατων συναντήσεων του με την Αγκέλα Μέρκελ και τον Εμάνουελ Μακρόν. Στο σκέλος του Μεταναστευτικού, η Αθήνα εκτιμά πως στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα θα ενταθούν οι ευρωπαικές και όχι μόνο πιέσεις προς τον Ταγίπ Ερντογάν να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και ερμηνεύει τις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου της γειτονικής χώρας, ως απόδειξη της νευρικότητας, αλλά και του αδιεξόδου, στο οποίο έχει περιέλθει. Υπό αυτό το πρίσμα, η επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που σύμφωνα με πληροφορίες θα πραγματοποιηθεί είτε στις 24, είτε στις 25 Σεπτεμβρίου – η ακριβής ημερομηνία θα «κλειδώσει» μόλις οριστικοποιηθεί το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ – αποκτά ιδιαίτερη σημασία, εξαιτίας των πολλών ανοικτών ζητημάτων, που υπάρχουν στην πολιτική ατζέντα. 

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος ΑναστασιάδηςΟΗΕκυπριακή ΑΟΖ