Πολιτική|20.09.2019 20:14

Σε πολύ καλό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα - προέδρου ιταλικής Βουλής

Newsroom

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ιταλικού Κοινοβουλιου και ηγέτη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος των 5 Αστέρων, Roberto Fico.  Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία ενισχυσης των ελληνοιταλικων σχέσεων, ενω υπήρξε σύμπτωση αποψεων σε μια σειρά θεμάτων:

Α. ο μετασχηματισμός της ΕΕ και της Ευρωζώνης και η κοινωνικη Ευρωπη 

Β. Η προσφυγική κριση 

Γ.  Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική κρίση 

Δ. συνεργασια των Νοτιων χωρων της ΕΕ 

Τέλος συμφωνήθηκε η καθιέρωση διαύλου επικοινωνίας και διαλόγου ΣΥΡΙΖΑ-5 Αστέρων. Σημειώνεται ότι το κίνημα των 5 Αστέρων βρίσκεται σε συνομιλίες με την ευρωομαδα των Πρασινων.

Στο τραπέζι των συναντήσεων που είχε ο Αλεξης Τσιπρας με τον Πρόεδρο της ιταλικης Βουλης, τον υπουργό οικονομικών ( Γκουαλτιερι) και τον Επίτροπο και πρώην ΠΘ, Τζεντιλόνι τέθηκαν η πορεία της ελληνικής, ιταλικής και ευρωπαϊκής οικονομίας, το brexit καθως και η προσφυγική κρίση. Ο κ. Τσίπρας τονισε ότι ήρθε η ώρα να αντιληφθούν όλοι στην Ευρώπη την ανάγκη αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας, της χαλάρωσης του αυστηρού δημοσιονομικού πλαισίου και της στροφής σε μια αναπτυξιακη πολιτική φιλική στο περιβάλλον.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, ο Αλεξης Τσιπρας, αφού παρουσίασε τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας που είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε την άποψη ότι τα πρωτογενή  πλεονάσματα πρέπει να αναθεωρηθούν άμεσα από το 2020 και όχι στο μακρινό και αβέβαιο μέλλον, στη βάση του σχεδίου που είχε καταθέσει η κυβέρνησή του για αξιοποίηση μέρους του μαξιλαριού 37 δις στα δημόσια ταμεία για τη δημιουργία ειδικού λογαριασμού.

Ρομπέρτο Φίκο