Πολιτική|23.09.2019 12:29

Οι πρώτες εικόνες από την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη (vid)

Newsroom

Το απόγευμα της Κυριακής έφτασε στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στην Ειδική Σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με ξένους ηγέτες και επενδυτές, ενώ θα δώσει και ομιλία στη διάρκεια της Συνόδου για το Κλίμα. 

Εικόνες από την άφιξη του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη, με τη σύζυγό του, Μαρέβα Μητσοτάκη, δημοσίευσε η εφημερίδα των Χανίων «Εθνικός Κήρυξ». 

Σύμφωνα με τις έως τώρα γνωστές πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει ότι η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους, ακόμη και όσους δεν πιστεύουν ότι έχει ανθρωπογενή αίτια. Και οι δράσεις μετριασμού και προσαρμογής σε αυτή χρειάζονται καταμερισμό εργασίας, συντονισμό και χρήματα.

Η Ελλάδα στον διεθνή καταμερισμό εργασίας έχει αναλάβει σαφείς πρωτοβουλίες για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της διάβρωσης των μνημείων. Σε αυτό το πνεύμα ο πρωθυπουργός πρόκειται να αναδείξει τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας -με την υποστήριξη της UNESCO και του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας- για την αντιμετώπιση των κινδύνων που απορρέουν από την κλιματική αλλαγή για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Επίσης, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις ενέργειες της Ελλάδας για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη διαχείριση απορριμμάτων και την έμφαση σε ένα μοντέλο πράσινης οικονομίας.

Στην κυβερνητική αποστολή συμμετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και δύο υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Αντώνης Διαμαντάρης.

Οι συναντήσεις με Τραμπ και Ερντογάν

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού το επόμενο πενθήμερο στις ΗΠΑ περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες μεγάλων χωρών, με ηγέτες χωρών της ΕΕ και των Βαλκανίων, με κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες και με στελέχη της Ομογένειας.

«Η Ελλάδα, μετά τη διπλή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και του λαϊκισμού, δεν περιορίζεται πλέον σε ρόλο παρατηρητή, ούτε ζητά ειδικές διευκολύνσεις με αντάλλαγμα παραχωρήσεις» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δίνοντας το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός. Η κορυφαία συνάντηση είναι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποιεί ελάχιστες διμερείς συναντήσεις κατά την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση στον ΟΗΕ, ο οποίος αριθμεί 193 μέλη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η πρώτη συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν την Τετάρτη. Πρόκειται για «αναγνωριστική συνάντηση, σε μια περίοδο κρίσιμη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πρόσφατα ότι εάν ο Tαγίπ Ερντογάν επιθυμεί επανέναρξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως. Όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιγράφοντας το πλαίσιο, «εμείς πάντα θέλουμε να έχουμε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας.

Πάντα ο διάλογος είναι προτιμότερος από τη μονομερή παράθεση απόψεων. Θέλουμε, όμως, από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες που συνεχίζει, ιδίως στην Κύπρο, είτε αφορούν στη θάλασσα, την ΑΟΖ, είτε αφορούν στην παρέμβασή της, στις συζητήσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την προσεχή Πέμπτη στις 26 του μήνα.

Τα Δυτικά Βαλκάνια στην ατζέντα

Την πρώτη επίσης αναγνωριστική συνάντηση θα έχει ο πρωθυπουργός με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, τον Έντι Ράμα και τον Χάσιμ Θάτσι τη Δευτέρα και τον Ζόραν Ζάεφ την Τρίτη, με τους οποίους θα συζητήσει το γενικότερο ζήτημα των Δυτικών Βαλκανίων. «Απασχολεί και την Ε.Ε., το επόμενο χρονικό διάστημα, η πρόοδος των συζητήσεων για διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια. Επομένως, αντιμετωπίζουμε το ζήτημα συνολικά» λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να συναντηθεί στις 26/9 με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι και στις 24 Σεπτεμβρίου με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς στις 23/9.

Οικονομία και επενδύσεις

Εξαιρετικά σημαντικές χαρακτηρίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού τις επαφές που θα έχει στο πεδίο της οικονομίας, με γνώμονα την προσέλκυση επενδύσεων. Η Ελλάδα, σημειώνουν, με τη νέα κυβέρνηση και το ξεμπλοκάρισμα εμβληματικών επενδύσεων, ξαναμπαίνει στο κάδρο των διεθνών οικονομικών παραγόντων.

Την Τετάρτη θα παρευρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπουρ Ρος παρουσία επενδυτών. Επίσης, θα έχει επαφές και συναντήσεις με διεθνείς επενδυτές και κορυφαίους παράγοντες της παγκόσμιας οικονομίας στο πλαίσιο του Global Business Forum του Bloomberg (25/9), και της εκδήλωσης της Goldman Sachs.

Στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψής του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει την Τρίτη στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.

Την Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου θα λάβει μέρος σε συνάντηση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (Council of Foreign Relations, CFR), ενός σημαντικού think tank για θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Ομογένεια

Τέλος, όπως επιβάλλεται σε κάθε σημαντική επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συναντήσεις με παράγοντες της Ομογένειας, όπου, μεταξύ των άλλων, θα αναλύσει και την πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Στο πλαίσιο αυτό, θα μιλήσει το βράδυ της Τετάρτης (25/9) σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια, ενώ την Πέμπτη (26/9) θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του πρωθυπουργού:

-Τη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου, o πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα. Την ίδια ημέρα θα λάβει μέρος στην εκδήλωση των προέδρων της Γαλλίας, της Κολομβίας και της Χιλής για το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών σε συνέχεια των πυρκαγιών του Αμαζονίου.

-Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) ενώ επίσης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council. Την ίδια ημέρα ο κ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs παρουσία επενδυτών.

-Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg. Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στο γεύμα που θα παραθέσει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος παρουσία επενδυτών. Το ίδιο βράδυ θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια.

-Την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του Council on Foreign Relations.

-Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια της 74ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Νέα ΥόρκηΚυριάκος Μητσοτάκης