Πολιτική|23.09.2019 17:03

Κομισιόν για Προσφυγικό: Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτημα για βοήθεια

Μαρία Ψαρά

Διαψεύδει η Κομισιόν το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt» ότι η Τουρκία επιβάλλει αλλαγές στη συμφωνία για τους πρόσφυγεςΣε ερώτηση του «Έθνους – Open ΤV», η Νατάσα Μπερτό, υπεύθυνη για θέματα Μετανάστευσης, δήλωσε πως καμία αλλαγή δεν έχει γίνει σε σχέση με το ποιος διαχειρίζεται τα χρήματα στην Τουρκία και πως η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει άμεσες διοικητικές ευθύνες για τη χρηματική βοήθεια.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην εφαρμογή της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Πρόκειται για δέσμευση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που απαιτεί δέσμευση και συνεχείς προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας ήταν μια καθοριστική αλλαγή που μας επέτρεψε να σπάσουμε το σκληρό επιχειρηματικό μοντέλο των λαθρεμπόρων που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων» τόνισε η Νατάσα Μπερτό, υπεύθυνη σε θέματα μετανάστευσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, περίπου 1,7 εκατομμύρια ευρώ από τη δεύτερη δόση των τριών δισεκατομμυρίων που εκταμιεύει η ΕΕ για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στην Τουρκία θα περάσουν πλέον απευθείας στον έλεγχο της τουρκικής κυβέρνησης, και όχι σε αυτόν ξένων οργανώσεων βοήθειας, όπως συνέβαινε ως τώρα.

Όπως εξήγησε η ίδια, «όλα τα έργα συνάπτονται και υλοποιούνται υπό την εποπτεία της Επιτροπής, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην αντιπροσωπεία της ΕΕ και το τοπικό γραφείο ECHO στην Άγκυρα. Όλες οι συμβάσεις διαπραγματεύονται και υπογράφονται από την Επιτροπή. Η Επιτροπή συνεργάζεται με διεθνείς ΜΚΟ, διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και αναπτυξιακούς οργανισμούς των κρατών μελών».

«Σε λίγες, περιορισμένες περιπτώσεις -7 από τις 125- η Επιτροπή συνεργάζεται επίσης απευθείας με τα τουρκικά υπουργεία για λόγους βιωσιμότητας, ιδιοκτησίας και αποφυγής δημιουργίας παράλληλων συστημάτων, ιδίως στους τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας», υπογράμμισε.

Και συνέχισε: «Η ΕΕ εξακολουθεί να εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης: έχουμε ήδη παράσχει ασφαλή και νομικό δρόμο προς την Ευρώπη για πάνω από 23.000 πρόσφυγες από τη Συρία και 5,6 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ για χρηματοδότηση από την ΕΕ για πρόσφυγες στην Τουρκία. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε αυτό το έργο με καλή πίστη με τους Τούρκους εταίρους μας».

Όπως τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, η αμοιβαία δέσμευση και των δύο πλευρών επαναλήφθηκε πρόσφατα στις αρχές Αυγούστου με την ευκαιρία μιας συνάντησης μεταξύ του Επιτρόπου Αβραμόπουλου και του Υπουργού Τσαβούσογλου, όπου συζητήθηκε η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση και την ασφάλεια.

Το πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας

Αναλυτικότερα, η ΕΕ εξακολουθεί να παρέχει βοήθεια στο πλαίσιο του μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Από το κονδύλι ύψους 6 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί, έχουν δρομολογηθεί σε προγράμματα τα 5,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων για τα 3,45 δισ. ευρώ έχουν υπογραφεί συμβόλαια. Εχουν εκταμιευτεί 2,4 δισ. ευρώ για την υποστήριξη των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία.

Η βοήθεια της ΕΕ είναι βασισμένη σε έργα και δεν περιλαμβάνει «κωδικούς» στον τουρκικό προϋπολογισμό. Κάθε καταβολή γίνεται με βάση την πρόοδο της υλοποίησης κάθε έργου, κάτι που συχνά η Τουρκία -και ειδικά ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν- παραπονιέται ότι είναι αργή.

Στόχος της Κομισιόν είναι να δρομολογήσει και το υπόλοιπο των 0,4 δισεκατομμυρίων μέχρι το τέλος του έτους και τα 125 έργα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Τα κεφάλαια θα εκταμιευθούν πλήρως μόνο όταν έχει παρασχεθεί όλη η υποστήριξη και έχουν ολοκληρωθεί όλες οι δραστηριότητες και τα έργα. Αυτό συμβαδίζει με την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.

«Είμαστε πάντα διαφανείς και σαφείς σχετικά με τη δράση μας, οι πληροφορίες διατίθενται στον ειδικό ιστότοπο που περιέχει έναν διαδραστικό χάρτη όπου μπορεί κανείς να βρει τα έργα που βρίσκονται υπό εκτέλεση στην Τουρκία, ένα ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τη βοήθειά μας και λεπτομερή επισκόπηση των σχεδίων» επισημαίνει εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Για τη Λέσβο και την Ελλάδα

Η Κομισιόν ρωτήθηκε και από το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press για την κατάσταση στη Λέσβο και το γεγονός ότι οι δομές φέρεται να έχουν κλείσει τις πόρτες τους. «Δεν γνωρίζω για κάποια αλλαγή πολιτικής της ελληνικής πλευράς, αλλά αυτό που έχουμε ήδη πει είναι ότι παρακολουθούμε με ανησυχία τον αυξημένο αριθμό αφίξεων τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που αναμφίβολα προσθέτει περαιτέρω πίεση σε μία ήδη πιεσμένη κατάσταση. Αλλά οι αριθμοί αυτοί παραμένουν χαμηλότεροι από αυτούς που είχαν καταγραφεί πριν από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Παρακολουθούμε τις αφίξεις από κοντά και να υποστηρίζουμε την Ελλάδα και οικονομικά και σε επιχειρησιακό επίπεδο», είπε.

Σε σχέση με το αν η Ελλάδα έχει ζητήσει μεγαλύτερη βοήθεια. «Δεν γνωρίζω για κάποιο τέτοιο αίτημα, αλλά είμαστε στη διάθεση των ελληνικών αρχών, μέσω και των ευρωπαϊκών οργανισμών, δηλαδή την EASO, Europol και Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή» τόνισε η Νατάσα Μπερτό.  

Σχετικά με τις απειλές του Αμερικανού προέδρου Τραμπ για απελευθέρωση τζιχαντιστών στην Ευρώπη αν οι χώρες της ΕΕ δεν πάρουν πίσω τους δικούς τους υπηκόους, η εκπρόσωπος της Κομισιόν δεν θέλησε να προβεί σε κανένα σχόλιο.

μεταναστευτικόπροσφυγικόΚομισιόν