Πολιτική|07.10.2019 23:18

Ζέρβας σε ΣΥΡΙΖΑ για μετρό: Αν δεν θέλεις να ζυμώσεις δέκα χρόνια καταφεύγεις στο ΣτΕ

Τίμος Φακαλής

Σκηνικό σύγκρουσης στήθηκε μέσα και έξω από το δημαρχείο Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Δευτέρας, 7 Οκτωβρίου, όπου έχει μεταφερθεί η μάχη της λύσης που θα επιλεγεί τελικά για την κατασκευή του σταθμού μετρό στη Βενιζέλου. «Αν δεν θέλεις να ζυμώσεις, δέκα χρόνια καταφεύγεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας», ανέφερε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ανοίγοντας τη συζήτηση της ειδικής συνεδρίασης του Σώματος για το θέμα του μετρό παρουσία βουλευτών και θεσμικών φορέων της πόλης αλλά και απαντώντας ουσιαστικά στην κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοινώσει το μεσημέρι προσφυγή στη Δικαιοσύνη μπλοκάροντας την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων που προκρίνει ο πρωθυπουργός. 

Στο ισόγειο του δημαρχιακού μεγάρου βρίσκονται δεκάδες μέλη της Κίνησης Πολιτών αλλά και πρώην στελέχη της διοίκησης Μπουτάρη αντιτιθέμενοι στην κυβερνητική πρόθεση για απόσπαση των αρχαιοτήτων και επανατοποθέτησή τους μετά την ολοκλήρωση του έργου. «Είμαστε εδώ για να καταθέσουμε αλήθειες, γιατί κάποιοι δεν γνωρίζουν ή κάποιοι σκοπίμως δεν γνωρίζουν ενώ κάποιοι άλλοι ίσως δεν το θέλησαν ποτέ το έργο», είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε: «Αν η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης είχε προχωρήσει μετά το 2014, σήμερα δεν θα υπήρχε ανάγκη να γίνει αυτή η συνεδρίαση. Αν πάλι με τη λύση που είχε επιλεγεί στη συνέχεια, είχε γίνει πρόοδος πάλι δεν θα υπήρχε θέμα. Τώρα πρέπει όλοι μαζί να αναζητήσουμε μία λύση για το Μετρό.

«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να διχάζει την πόλη και να την καταδικάζει να μείνει στάσιμη. Περιμένουμε, λοιπόν, τα επόμενα βήματα από την Αττικό Μετρό και από την κυβέρνηση, που κρατάει την μπαγκέτα, όπως όλες οι κυβερνήσεις, στα μεγάλα έργα. Δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ, οι Θεσσαλονικείς δεν μπορούν να περιμένουν άλλο, η πόλη δεν μπορεί να είναι ένα απέραντο εργοτάξιο» κατέληξε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Νίκος Ταχιάος: Η λύση των αρχαίων «in citu» θα κοστίσει 90 εκατ. ευρώ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε. Νίκος Ταχιάος τόνισε ότι οι εισηγήσεις που έχει για τον σταθμό Βενιζέλου με την μέθοδο in situ, δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις προδιαγραφές ασφαλείας, καθώς δεν τηρεί τις προϋποθέσεις πυρασφάλειας, αερισμού, ενώ η λύση για την έξοδο κινδύνου, όπως είπε είναι ένα «λαγούμι», 40 μέτρα κάτω από την αποβάθρα.
«Είναι πάρα πολύ δυσλειτουργικός», σημείωσε ο κ. Ταχιάος, προσθέτοντας πως ακόμα η είσοδος και η έξοδος είναι σε περιορισμένο χώρο, κάτι το οποίο συνιστά μεγάλους κινδύνους για το κοινό.
«Δεν υπάρχει έργο αποσπασματικό. Είναι ένα έργο με πολύ συγκεκριμένη λογική. Το μετρό πρέπει να λειτουργεί σαν σύνολο και όχι αποσπασματικά», είπε.
Αναφερόμενος στο κόστος του σταθμού τόνισε ότι «θα κοστίσει 40 εκατ. ευρώ η λύση «in citu» και θα φτάσει τα 90 εκατ. ευρώ με τις ηλεκτρομηχανολογικές παραμετροποιήσεις». «Η πόλη έχει ταλαιπωρηθεί με τα έργα του Μετρό» σημείωσε ο κ. Ταχιάος, ξεκαθαρίζοντας ότι ο διάλογος θέλει ανοιχτά μάτια και ανοιχτά αυτιά από όλους.

Αρχαιολόγοι: Προειδοποιούν προσφυγή στο ΣτΕ και απεργία διαρκείας 

Σε απεργία διαρκείας αν αποφασιστεί η λύση της απόσπασης και της επανατοποθέτησης για το σταθμό Βενιζέλου προειδοποίησε ότι θα προχωρήσουν οι αρχαιολόγοι η ταμίας του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης για το μετρό.

«Εάν το δημοτικό συμβούλιο θέλει να αποφασίσει ότι στηρίζει τη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης να ξέρει δύο πράγματα, ότι αποφασίζει καθυστερήσεις διότι εμείς θα προσφύγουμε ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν θέλουμε να το κάνουμε, θέλουμε να παραδώσουμε ένα υπέροχο αρχαιολογικό χώρο, σε έναν ωραίο σταθμό», τόνισε, κερδίζοντας το χειροκρότημα αρκετών παρευρισκόμενων στην αίθουσα.


ΒενιζέλουΑττικό Μετρόμετρό Θεσσαλονίκη