Πολιτική|13.10.2019 12:00

Πιερρακάκης στο Έθνος: Αύξηση εισοδήματος από τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Σπύρος Μουρελάτος

Για τις διατάξεις που αφορούν το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο μιλά ο υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης, τονίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να δώσει κίνητρα σε νέες επενδύσεις, που με τη σειρά τους θα φέρουν περισσότερες και καλύτερες δουλειές».

Εταίροι και αντιπολίτευση προειδοποιούν για την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το 2020. Τι μέτρα προτίθεστε να πάρετε ώστε να μην υπάρξει απόκλιση από τους στόχους;

Δική μας πεποίθηση είναι ότι δεν θα υπάρξει κενό. Και αυτό γιατί με τις πρωτοβουλίες μας αποσκοπούμε στο να μεγαλώσει η οικονομία της χώρας. Ολοι συμφωνούν ότι τα βάρη των πολιτών είναι δυσβάσταχτα και ότι πρώτο μέλημά μας πρέπει να είναι η αύξηση του εισοδήματός τους. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος: να δώσουμε κίνητρα σε νέες επενδύσεις, που με τη σειρά τους θα φέρουν περισσότερες και καλύτερες δουλειές. Και σε αυτόν τον στόχο ο ψηφιακός μετασχηματισμός μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Με αφορμή αυτό που λέτε, στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο υπάρχουν πολλές διατάξεις που αφορούν το υπουργείο σας. Τι να περιμένουν οι πολίτες από αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία σας;

Οι πολίτες πρέπει να περιμένουν από την εφαρμογή αυτού του νομοσχεδίου μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητά τους, είτε εκσυγχρονίζοντας υποδομές, είτε διασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία υπηρεσιών, είτε μειώνοντας τη γραφειοκρατία. Με απλά λόγια, θα δημιουργήσει τις συνθήκες για να «τρέξει» η χώρα μπροστά στον ψηφιακό κόσμο και στην ανάπτυξη – γι’ αυτό και ονομάσαμε το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα». Η αδειοδότηση και ο έλεγχος των κεραιών κινητής τηλεφωνίας, για παράδειγμα, αποτελούν αναγκαία συνθήκη για την προετοιμασία της χώρας για τη νέα εποχή του 5G. Το υπάρχον πλαίσιο δεν μας καλύπτει – και δεν θα μπορούσε, καθώς, όταν δημιουργήθηκε, το 5G αποτελούσε κεφάλαιο επιστημονικής φαντασίας. Επίσης, το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών και το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας θα μας βοηθήσουν σημαντικά να εξοικονομήσουμε χρόνο και πόρους. Θεσμοθετούμε επίσης, στα πρότυπα του βρετανικού παραδείγματος, το gov.gr, την Ενιαία Ψηφιακή Πύλη μέσω της οποίας οι πολίτες θα συναλλάσσονται με το Δημόσιο. Ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε με άλλα υπουργεία σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις όπως ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, μέσω του οποίου θα μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες όπως χρήσεις γης, όροι δόμησης και πολλά ακόμα που έχουν άμεση σχέση με το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας.

Από τα δικά σας «κομμάτια» στο νομοσχέδιο, το πιο φλέγον φαίνεται να είναι οι κεραίες. Και μιας και η λέξη των ημερών είναι η συναίνεση, πιστεύετε ότι μπορείτε να πετύχετε να ψηφιστούν αυτές οι διατάξεις με ευρύτερη πλειοψηφία;

Είναι πάγια πεποίθησή μου ότι το πολιτικό σύστημα μπορεί και πρέπει να συμφωνεί στα θεμελιώδη. Εκτός από όσα αναφέρθηκαν ήδη για τις κεραίες, μιλάμε για μια νομοθετική πρωτοβουλία επί της οποίας έχει διεξαχθεί εξαντλητικός διάλογος, που ξεκίνησε επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και έχουν υιοθετηθεί πολλές από τις παρατηρήσεις. Θεωρώ λοιπόν πως ναι, τα συγκεκριμένα άρθρα μπορούν να αποτελέσουν βάση ευρύτερης συναίνεσης, ανεξάρτητα αν η λέξη είναι επίκαιρη ή όχι.

Υπογράψατε πρόσφατα μια υπουργική απόφαση σχετικά με τις κρίσιμες υποδομές και υπηρεσίες. Τι περιλαμβάνει;

Η υπουργική απόφαση αποτελούσε ενωσιακή υποχρέωση της χώρας. Με την υπογραφή της ρυθμίσαμε μια σειρά από ζητήματα: πρώτον, καθορίσαμε τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία μια υποδομή ή μια υπηρεσία χαρακτηρίζεται ως «κρίσιμη» – είναι εκείνες οι δομές που αν η ομαλή δραστηριότητα διαταραχθεί, αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην εύρυθμη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και στη ζωή των πολιτών. Αυτές επίσημα ονομάζονται «ΦΕΒΥ» - Φορείς Εκμετάλλευσης Βασικών Υπηρεσιών. Δεύτερον, ορίσαμε ποιες δυσλειτουργίες ή εξωτερικές παρεμβάσεις στα συστήματά τους θεωρούνται «σοβαρή διατάραξη» – και άρα υπάγονται στις διαδικασίες αυτής της υπουργικής απόφασης. Και, τρίτον, διαμορφώσαμε τα πρωτόκολλα πρόληψης και αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών, τόσο για τους ίδιους τους φορείς όσο και για το κράτος.

Πριν από λίγες ημέρες βρεθήκατε στο Tallinn Digital Forum. Μετά τη συναναστροφή σας με εκπροσώπους των πιο προηγμένων ψηφιακά χωρών, παραμένετε αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να πλησιάσουμε το επίπεδό τους;

Επέστρεψα πιο αισιόδοξος, και αυτό γιατί στο Ταλίν βρήκαμε πολλούς συμμάχους οι οποίοι θέλουν να μας βοηθήσουν με την τεχνογνωσία τους. Ο πρόεδρος Ilves είναι ένα από τα πρόσωπα που πέτυχαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό στη χώρα τους και θα είναι δίπλα μας στην προσπάθειά μας. Γι’ αυτό με το «Επενδύω στην Ελλάδα» συστήνουμε και την Επιτροπή Υψηλού Επιπέδου για τον Ψηφιακό και Διοικητικό Μετασχηματισμό, ώστε όλες αυτές οι προσωπικότητες να μας βοηθήσουν ως σύμβουλοι και εμπειρογνώμονες.

Αναφερθήκατε πριν από λίγες μέρες στις ψηφιακές ταυτότητες. Τι θα περιλαμβάνουν;

Στις ψηφιακές ταυτότητες θα συνεργαστούμε με μια σειρά από υπουργεία, ιδίως με το Προστασίας του Πολίτη, το οποίο θα διοργανώσει και τον σχετικό διαγωνισμό. Σύντομα θα δώσουμε λεπτομέρειες στη δημοσιότητα, αλλά βασικό μας μέλημα είναι να ενσωματώσουμε σε αυτές την ψηφιακή υπογραφή του πολίτη, ώστε η νέα ταυτότητα να είναι πραγματικά ψηφιακή, όχι μόνο κατ’ όνομα. Αυτό θα τον διευκολύνει να διεκπεραιώνει μια σειρά από συναλλαγές με το κράτος χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι συναλλαγές αυτές θα είναι εξίσου ασφαλείς.

συνέντευξηνέες ταυτότητεςΚυριάκος Πιερρακάκης