Πολιτική|17.10.2019 10:29

Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ στο ΕΣΚ - Το... τετ α τετ με τον Τσίπρα και το δημοψήφισμα

Φώφη Γιωτάκη

Το ζήτημα διαχείρισης του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού και των προβλημάτων που προκαλεί η τουρκική επιθετικότητα θα θέσει η Φώφη Γεννηματά κατά τη συμμετοχή της στη σημερινή Προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής θα ζητήσει από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να πιέσουν συντονισμένα προς την κατεύθυνση της αλλαγής της κοινής δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας για το Προσφυγικό και, παράλληλα, να προτείνουν αυστηρές κυρώσεις για την τουρκική παραβατικότητα τόσο για το μεγάλο ζήτημα της εισβολής στη Συρία όσο και για την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Άξονας της πίεσης, σύμφωνα με την Χαριλάου Τρικούπη, προς μια αυστηρότερη αντιμετώπιση της Τουρκίας είναι ότι αγνοεί τις προειδοποιήσεις της 18ης Ιουνίου 2019 που προέκυψαν στα συμπεράσματα της Συνόδου της Ε.Ε. «Παρότι η Τουρκία προειδοποιήθηκε, δεν συμμορφώθηκε ούτε με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων για το Προσφυγικό ούτε πάγωσε την προκλητική δράση του "Γιαβούζ"» τονίζει στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά και προϊδεάζει για την στάση της στην Προσύνοδο της αρχηγών του ΕυρωπαΪκού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος: «Η Ε.Ε πρέπει από τις διαπιστώσεις και τα ευχολόγια να περάσει χωρίς δισταγμούς και αναβλητικότητα σε συγκεκριμένες αυστηρές κυρώσεις έναντι της Τουρκίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, αξιοποιώντας την πρόσφατη πρόσκληση του κ. Μητσοτάκη προς τους πολιτικούς αρχηγούς για διαδοχικές συναντήσεις, αφού ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, κατέθεσε τις δικές της προτάσεις εν όψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής. Η κυρία Γεννηματά θεωρεί κατ' αρχάς εύλογη την ανησυχία του ελληνικού λαού από την τουρκική προκλητικότητα και, όπως έχει επισημάνει από το βήμα της ελληνικής Βουλής, η δράση του «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ χαρακτηρίστηκε ήδη από την κυπριακή κυβέρνηση δεύτερη εισβολή! Λαμβάνει ακραίες και επικίνδυνες μορφές επιθετικής παραβίασης των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Είναι επιβεβλημένη «η αντίδραση από  το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επικείμενη σύνοδό του να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα και να πάρει αποφάσεις, συγκεκριμένα μέτρα, με πραγματικό αντίκρισμα».

Όσον αφορά στο Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, η άποψη που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ότι «αντιδρά σπασμωδικά, χωρίς στρατηγική και εγκλωβίζεται στο πλαίσιο των απαράδεκτων δεσμεύσεων Τσίπρα που του επέβαλε η κυρία Μέρκελ». Προτείνει και επιμένει, λοιπόν, στην ανάγκη να τεθεί ως πρώτη εθνική προτεραιότητα η αλλαγή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ερντογάν, καθώς διαπιστώνει ότι αποτελεί την κύρια αιτία για την μετατροπή των ελληνικών νησιών, αλλά και συνολικά της χώρας, σε μόνιμη αποθήκη ψυχών. Μάλιστα υποστηρίζει ότι οδηγεί αναπόφευκτα στις απαράδεκτες, ντροπιαστικές καταστάσεις τύπου Μόριας, αλλά και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για τους πολίτες.

Είναι πασιφανές πάντως ότι οι “προβολείς” της Προσυνόδου θα εστιάσουν στο ... τετ-α-τετ που θα έχει η κυρία Γεννηματά με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εξακολουθεί να προσκαλείται στις Συναντήσεις των ηγετών του ΕΣΚ στις Βρυξέλλες με την ιδιότητα του “παρατηρητή” και μετά την αποχώρησή του από το Μέγαρο Μαξίμου. Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σχολιάζοντας την συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού στην Προσύνοδο και αυτήν την φορά σπεύδουν να “υπενθυμίσουν” ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ όπως και το κόμμα του παραμένει στην οικογένεια της ευρωπαϊκής Αριστεράς....

Το δημοψήφισμα του ΚΙΝΑΛ

Στην Αθήνα και δη στην Χαριλάου Τρικούπη τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ μετρούν και εξετάζουν αναλυτικά, εν τω μεταξύ τα στοιχεία του πρώτου ηλεκτρονικού δημοψηφίσματος, για το μείζον θέμα της ψήφου των εκτός Επικρατείας Ελλήνων.

Τα περισσότερα ευρήματα δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο ηλεκντρονικό δημοψήφισμα «ταυτίζεται» με τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ, που έχει ήδη παρουσιάσει δημοσίως η Φώφη Γεννηματά.

Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Συμφωνείτε να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και τα δημοτολόγια, στη χώρα διαμονής τους;

ΝΑΙ - 89,49%

ΟΧΙ - 10,41%

▪ Συμφωνείτε η συμμετοχή των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού, στις εκλογικές διαδικασίες, να εκφράζεται με επιστολική ψήφο;

ΝΑΙ - 75,08%

ΟΧΙ - 24,92%

▪ Συμφωνείτε η ψήφος των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού να προσμετράται στο συνολικό εθνικό εκλογικό αποτέλεσμα;

ΝΑΙ - 84,38%

ΟΧΙ - 15,62%

▪ Συμφωνείτε με την κατοχύρωση διακριτής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης που θα αναδεικνύεται από τη συμμετοχή των Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία;

ΝΑΙ - 64,53%

ΟΧΙ - 35,47%

Φώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛ