Πολιτική|18.10.2019 16:53

Μητσοτάκης: H E.E. θα πρέπει να μας στηρίξει στο προσφυγικό (vid)

Newsroom

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το Συμβούλιο της Συνόδου αποφάσισε την ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής εισβολής στη Συρία και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός, λαμβάνοντας υπόψη και τη συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Ακόμη, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι έπειτα από επιμονή της ελληνικής πλευράς υιοθετήθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων η θέση ότι η ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Ομόφωνα οι Ευρωπαίοι καταδίκασαν την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και υιοθέτησαν τις αποφάσεις των υπουργών Εξωτερικών για κυρώσεις, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Kινηθήκαμε με σχέδιο στο Μεταναστευτικό και προχωρά το σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, είπε ο πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει κανείς Έλληνας που θα περίμενε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα που ξεπερνά την Ελλάδα σε τρεις μήνες, σημείωσε, προσθέτοντας ότι χρειάζεται να δείξουμε ανθρώπινο πρόσωπο και ταυτόχρονα μεγαλύτερη συνέπεια στη φύλαξη των συνόρων.

Υπάρχει μεγαλύτερη κατανόηση για την Ελλάδα από τους Ευρωπαίους για το θέμα αλλά δεν υπάρχει όση στήριξη θα ήθελα. Το ζήτημα είναι να μειώσουμε τις ροές και να στείλουμε το μήνυμα ότι οι οικονομικοί μετανάστες θα επιστρέφουν και δεν αξίζει να πληρώσουν τους διακινητές γιατί θα χάσουν, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Και σημείωσε ότι το plan b θα ήταν ένα τολμηρό σχέδιο για μετακίνηση των προσφύγων και μεταναστών στην Ε.Ε. Ακόμη χαρακτήρισε λανθασμένη χαρακτήρισε την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την Συρία, σημειώνοντας πως αυτό φαίνεται από το ποιοι είναι κερδισμένοι.

Σύνοδος ΚορυφήςΚυριάκος Μητσοτάκης