Πολιτική|22.10.2019 10:13

ΣΥΡΙΖΑ: Εκτιμά πως έπιασε… Τζόκερ με μια σειρά από αστοχίες της κυβέρνησης

Βούλα Κεχαγιά

«Τζόκερ» θεωρεί ότι έπιασε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μία σειρά αστοχιών της κυβέρνησης με αποκορύφωμα την «επέμβαση» αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες για την απομάκρυνση ανηλίκων.

Η συγκεκριμένη υπόθεση -που πήρε πολιτικές διαστάσεις και προκάλεσε και ενδοκυβερνητικές τριβές, μαζί με την αμήχανη στάση της Νέας Δημοκρατίας στο θέμα της Βόρειας Μακεδονίας, την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, την υπόθεση Novartis με αιχμή τις δηλώσεις Γεωργιάδη σε κανάλι της ελβετικής τηλεόρασης- συνθέτουν τον καμβά πάνω στον οποίο η αξιωματική αντιπολίτευση επικεντρώνει την κριτική της.

Μάλιστα, ειδικά για το σκάνδαλο Novartis ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο Κρήτη TV κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντήσει για την παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης και αντιπροέδρου της ΝΔ ότι η φαρμακευτική εταιρεία μπορεί να χρημάτιζε και πολιτικά πρόσωπα σχολιάζοντας ότι η δική του μη παραπομπή (του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ) συνδέεται με τον φόβο του πρωθυπουργού ότι μπορεί να διασυρθεί διεθνώς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμο τον κατάλογο των 10 πρώτων προσώπων που θα καλέσει να καταθέσουν ως μάρτυρες στην προανακριτική επιτροπή εις βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου, ανάμεσά τους ο Κωνσταντίνος Φρουζής, ο πρόεδρος της Novartis στην Ελλάδα την περίοδο 2011-2012 Arnout Ploos Van Amstel, δημοσιογράφοι που έκαναν αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο όπως η Γιάννα Παπαδάκου αλλά και οι δημοσιογράφοι της ελβετικής τηλεόρασης που εργάστηκαν για το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ περί την Novartis, όπως και ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας Νίκος Μανιαδάκης που πλέον είναι κατηγορούμενος στην υπόθεση.

Η Κουμουνδούρου σήκωσε χθες τους τόνους και στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού διαπιστώνοντας δια του αρμόδιου τομεάρχη της Γιώργο Κατρούγκαλο που συμμετέχει στην διακομματική επιτροπή νέα υπαναχώρηση της κυβέρνησης με αιχμή τον χρόνο της απουσίας των αποδήμων από την Ελλάδα. Κατά τις πληροφορίες ο υπουργός Εσωτερικών άλλαξε την ίδια του την πρόταση για απουσία έως και 30 χρόνια, αρχικώς πρότεινε να ψηφίσουν τώρα όλοι και το όριο να τεθεί για τις μεθεπόμενες εκλογές κι ακολούθως διαπιστώνοντας την άρνηση των άλλων κομμάτων πρότεινε το όριο να αυξηθεί στα 35 έτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει πως επιδιώκει συγκλίσεις ειδικά με κόμματα τα οποία έχουν διατυπώσει ανάλογες με αυτόν προτάσεις όπως το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25 και τονίζει πως θέτει ως μοναδική προϋπόθεση την ανάγκη της συνταγματικής θωράκισης της όποιας λύσης μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης.

Στο θέμα πάλι που συνδέεται με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως το Μαξίμου επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την διπλωματική -όπως λέει-ανυπαρξία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και την υποβάθμιση της Ελλάδας σε κομπάρσο των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης παραμένει δέσμιος των εσωκομματικών ισορροπιών του και βάζει το μικροκομματικό του συμφέρον από το εθνικό παραμένοντας αδρανής απέναντι στις εξελίξεις καθώς έχει προσδεθεί πίσω από τις θέσεις τρίτων χωρών.

Σε ό,τι αφορά δε την «επιχείρηση» της αστυνομίας σε κινηματογραφικές αίθουσες κατά τη προβολή της ταινίας Joker στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για βαθιά συντηρητική κυβέρνηση που δεν διστάζει να εφαρμόσει πρακτικές του παρελθόντος που επιστρέφουν τη δεκαετία του ‘60 και τον νόμο περί τεντιμποϊσμού.

Στην Κουμουνδούρου μιλούν για πρωτοφανές φιάσκο και στην κυβερνητική διαχείριση του θέματος κάτι που έψεξε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με σχόλιό του σε σχέση με τα… παρατράγουδα που σχετίζονται με την αστυνομική έφοδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη και χθες το βράδυ από τα Σφακιά απηύθυνε νέο κάλεσμα ένταξης στον ΣΥΡΙΖΑ σε μία ανοιχτή εκδήλωση στην οποία έκανε και πάλι διάλογο με τους πολίτες. Σήμερα θα περιοδεύσει στον νομό Ρεθύμνου όπου και το βράδυ θα μιλήσει για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την Προοδευτική Συμμαχία.

Βόρεια ΜακεδονίαΣΥΡΙΖΑψήφος αποδήμωνJoker